Sterowanie metabolizmem

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Regulacja aktywności enzymów
Advertisements

Enzymologia-11 Inhibitory enzymów.
POZYSKIWAMNIE SZCZEPÓW MIKROORGANIZMÓW O ZNACZENIU PRZEMYSŁOWYM
Technologie fermentacyjne biosyntezy metabolitów wtórnych
Identyfikacja taksonomiczna mikroorganizmów
Metody wytwarzania biofarmaceutyków
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Projektowanie metabolizmu
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii
Aktywność katalityczna enzymów
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Medyczne aspekty enzymologii
Enzymologia-11 Inhibitory enzymów.
Aktywność katalityczna enzymów
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Praca magisterska wykonana w Pracowni Peptydów
Oddziaływanie pomiędzy modyfikowanymi cyklodekstrynami a L-tryptofan indol liazą. Praca magisterska wykonana w Pracowni Węglowodanów,
Próba syntezy multimerycznej formy aktywnego analogu lamininy YIGSR
Miejsce cyklu Krebsa na mapie metabolicznej
Uniwersytet Warszawski
Uniwersytet Warszawski
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Metabolizm.
Białka W diecie człowieka.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
ENZYMY.
Kierunki przemian metabolicznych
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Regulacja ekspresji genu
Agnieszka Jędrzejowska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Biotechnologia a medycyna
Białka 2. Opracowano na podstawie
Chyba wiem, co jem?.
Białka Opracowano na podstawie:
AMINOKWASY część I.
Integracja metabolizmu Glukozo- 6 -fosforan Pirogronian AcetyloCoA Kluczowe związki w metabolizmie.
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
AMINOKWASY część II.
Lipidy cz.1.
LIPIDY część II.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
WĘGLOWODANY CZĘŚĆ II.
Białka wiążące penicylinę (ang. Penicillin Binding Proteins, PBP)
WYKŁAD
Działanie lizozymu na mureinę
Stymulator rozwoju owoców
WYKŁAD
(Mono- i oligosacharydy)
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Zapis prezentacji:

Sterowanie metabolizmem

Sterowanie metabolizmem Wydajna produkcja metabolitu Zakłócenie procesów metabolicznych Przejściowe Trwałe zmiana warunków modyfikacja środowiska genotypu

Sterowanie metabolizmem Zmiany warunków środowiskowych Indukcja substratowa i represja kataboliczna Represja produktami reakcji enzymatycznych Zwiększenie przepuszczalności osłon komórkowych Zmiana preferencji metabolicznych Dodatek prekursorów Regulacja źródłem węgla Regulacja związkami azotu Regulacja fosforanowa Regulacja parametrami fizyko-chemicznymi temperaturą pH natlenianiem

Sterowanie metabolizmem Modyfikacje genotypu Zmiana aktywności enzymów Mutanty auksotroficzne Mutanty regulatorowe Szczepy otrzymywane metodami inżynierii genetycznej

Indukcja substratowa i represja kataboliczna Indukcja substratowa – umożliwia syntezę określonych enzymów wyłącznie w obecności odpowiedniego substratu lub jego strukturalnego analogu Represja kataboliczna – obecność łatwo przyswajalnego substratu hamuje syntezę enzymów potrzebnych do przyswajania innych potencjalnych substratów Represja kataboliczna jest mechanizmem dominującym

Indukcja substratowa i represja kataboliczna Degradacja substratów wielkocząsteczkowych Przyswajanie związków małocząsteczkowych Enzym Zastosowanie przemysłowe Indukcja substratowa Represja kataboliczna β-galaktozydaza przemysł mleczarski laktoza, IPTG glukoza amyloglukozydaza przetwórstwo skrobi skrobia, dekstryny glukoza, laktoza, kwas glutaminowy α-amylaza maltotetroza izomeraza glukozowa ksyloza, ksylan IPTG – izopropylo-β-D-tiogalaktopiranozyd

Indukcja substratowa i represja kataboliczna Brak represji katabolicznej nie wystarcza do syntezy białek, jeżeli nie ma induktora Obecność induktora nie wystarcza do syntezy białek, jeżeli jest represja Synteza białek zachodzi jedynie w obecności induktora i przy braku represji katabolicznej R – represor B1, B2, B3 – białka biorące udział w metabolizmie substratu A – struktura regionu regulatorowego

Indukcja substratowa i represja kataboliczna Mechanizm często wykorzystywany przy konstrukcji systemów ekspresyjnych E. coli

Przemysłowa produkcja aminokwasów

Przemysłowa produkcja aminokwasów Aminokwasy egzogenne Fenyloalanina Izoleucyna Leucyna Lizyna Metionina Treonina Tryptofan Walina Asparagina Histydyna Kwas glutaminowy ??? Ponad 50% rocznej produkcji aminokwasów Glutaminian sodu – wzmacniacz smaku Składnik przypraw i żywności w proszku

Produkcja kwasu glutaminowego Corynebacterium glutamicum Gram + Morfologicznie zmienne krótkie pałeczki maczugowce ziarniaki Tlenowe lub względnie beztlenowe Optymalna temp. 28-30 °C Wykazują auksotrofię biotynową

Produkcja kwasu glutaminowego Wydajna produkcja wymaga usuwania kwasu glutaminowego z komórki Zwiększenie przepuszczalności osłon komórkowych deficyt biotyny nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych detergenty antybiotyki hamujące syntezę peptydoglikanu ściany komórkowej Zmiana warunków środowiskowych

Produkcja kwasu glutaminowego Wydajna produkcja wymaga usuwania kwasu glutaminowego z komórki Zwiększenie przepuszczalności osłon komórkowych auksotrofia glicerolowa auksotrofia oleinowa Mutanty auksotroficzne

Produkcja lizyny Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium flavum Zmiana preferencji metabolicznych - hamowanie jednego z odgałęzień szlaku metabolicznego przez nadmiar produktu tego odgałęzienia 1 – syntaza dihydropikolinianowa 2 – dehydrogenaza homoserynowa 3 – transacylaza homoserynowa 4 – dehydrataza homoserynowa

Produkcja lizyny Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium flavum Mutanty auksotroficzne Hser- Kinaza asparaginianowa (7) produkowana jest konstytutywnie Podlega regulacji allosterycznej w obecności L-lizyny i L-treoniny (jednoczesny nadmiar obu aminokwasów) Mutacja dehydrogenazy homoserynowej (8) znosi negatywną regulację kinazy asparaginianowej

Produkcja penicyliny Prekursory Enzymy L-cysteina L-walina Kwas L-α-aminoadypinowy Enzymy syntetaza L-α-aminoadypinoilo-L-cysteinylo-D-waliny (syntetaza ACV) syntaza izopenicyliny N (syntaza IPN) Acylaza penicylinowa Acylotransferaza izopenicyliny N

Regulacja źródłem węgla Produkcja penicyliny przez Penicillium chrysogenum Wymaga zniesienia ogólnometabolicznego układu represji katabolicznej Decyduje nie rodzaj źródła węgla, ale szybkość jego metabolizmu Represja kataboliczna synteza kwasu L-α-aminoadypinowego (L-α-AA) synteza syntetazy L-α-aminoadypinoilo-L-cysteinylo-D-waliny (syntetazy ACV) synteza syntazy izopenicyliny N (syntazy IPN)

Regulacja fosforanowa Produkcja penicyliny przez Penicillium chrysogenum Wymaga zniesienia ogólnometabolicznego układu represji katabolicznej Nadmiar jonu fosforanowego pogłębia efekt represji katabolicznej stymuluje transport glukozy do komórki stymuluje metabolizm glukozy

Regulacja związkami azotu Produkcja penicyliny przez Penicillium chrysogenum Wymaga obecności glutaminy jako donora grupy aminowej w syntezie aminokwasowych prekursorów penicyliny Nadmiar jonu amonowego powoduje represję syntetazy glutaminowej

Produkcja penicyliny G przez Penicillium chrysogenum Dodatek prekursorów Produkcja penicyliny G przez Penicillium chrysogenum Selektywna produkcja penicyliny G wymaga dodatku prekursora reszty benzylowej fenylooctanu fenyloalaniny

Mutanty regulatorowe mutageneza sekwencji operatorowych mutageneza genów kodujących białka regulatorowe (represory) mutageneza sekwencji operatorowych mutageneza genów kodujących enzymy allosteryczne