Bajaderka
Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka cukru (można trochę mniej) 250g margaryny do ciast (można trochę mniej) zapach rumowy jasna (górna) warstwa: krem karpatkowy – większa porcja składniki potrzebne do przygotowania kremu- czyli mleko i margaryna (ilości podane na opakowaniu) polewa czekoladowa na wierzch ciasta
Wykonanie 1. Herbatniki wykładamy na blachę (można przedtem zwilżyć mlekiem) 2. Masa z kaszki manny: kaszkę wsypujemy do zimnego mleka, podgrzewamy, dodajemy margarynę, cukier, kakao, pod koniec zapach rumowy wylewamy na herbatniki, zostawiamy do ostygnięcia 3. Krem karpatkowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, wykładamy na masę z manny 4. Całość przykrywamy herbatnikami 5. Na wierzchu dekorujemy polewą czekoladową Wkładamy gotową bajaderkę do lodówki na kilka godzin.