ZASADNICZE I DODATKOWE NALEŻNOŚCI ŻYWNOŚCIOWE STOSOWANE W CZASIE „P”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

ZASADNICZE I DODATKOWE NALEŻNOŚCI ŻYWNOŚCIOWE STOSOWANE W CZASIE „W”
Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Operacje gospodarcze to udokumentowane i podlegające ewidencji księgowej zdarzenia gospodarcze. Zdarzenia gospodarcze to zjawiska i procesy gospodarcze.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jedz smacznie i zdrowo.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zdrowe odżywianie.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
MINISTERSTWO OBRONY NARODOWEJ
ABC – zdrowego odżywiania
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

ZASADNICZE I DODATKOWE NALEŻNOŚCI ŻYWNOŚCIOWE STOSOWANE W CZASIE „P”

Praca pod kierunkiem Kmdr ppor. Kowalewski Prace wykonał : Lewandowski Mariusz

Zasady ogólnego żywienia. Żywienie żołnierzy jest jedną z form żywienia zbiorowego. Ma ono na celu zapewnienie wszystkim uprawnionym osobom wystarczającego pod względem ilościowym i jakościowym wyżywienia w ramach przysługujących im należności żywnościowych. Należność żywnościowa dla ludzi jest to ustalona przepisami ilość produktów spożywanych, przysługujących jednej osobie na okres 24 godzin, w formie rzeczowej lub finansowej. Należność budżetowa jest to stawka pieniężna na wyżywienie

Należności dzielą się na zasadnicze i dodatkowe Przepisy o stosowaniu należności żywnościowych w czasie pokoju, Żywn. 110/90 ustalają;

1.Należności żywnościowe Zasadnicze – żołnierska 010, szkolna 020, specjalna 030, operacyjna 040 Dodatkowa Napoje Oprócz tych należności żywnościowych, ustala się następujące konfekcjonalne należności żywieniowe: Suchą należność paczkowaną „S” Zunifikowaną należność wojenną skoncentrowaną „WS” Należności te spożywa się w ramach odświeżania zapasów, w zamian należności zasadniczych bez prawa do należności dodatkowej 110 i rozlicza się w systemie gospodarki materiałowej.

2. Posiłki Profilaktyczne 120, Regeneracyjne, wzmacniające 130, Dla honorowych dawców krwi (w wymiarze i na zasadach ustalonych przez ministra zdrowia i opieki społecznej), Awaryjne - stosowane w samolotach w formie rzeczowej i na zasadach określonych przez dowódcę WI i OP oraz stosowane w tratwach ratunkowych w formie rzeczowej i na zasadach określonych przez dowódcę MW

3. Wartości produktów żywnościowych, zawartych w poszczególnych należnościach żywnościowych, obliczone w aktualnych cenach zakupu, są stawkami pieniężnymi na wyżywienie. Stawki te określa Szef Zarządu Zaopatrywania Sztabu Generalnego WP w uzgodnieniu z Dyrektorem Departamentu Finansów.

Nazwa grupy produktów żywnościowych Wymiar rzeczowy należności żywnościowych według normy 040 , 110 , 030 Numer grupy Nazwa grupy produktów żywnościowych Spożycie w g / osobę dziennie według normy 040 normy 110 normy 030 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Strączkowe Przetwory zbożowe Pieczywo Mięso i przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej roślinny Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko Masło i śmietana Jaja Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na ryby świeże morskie Ziemniaki Warzywa i owoce bogate w witaminę C Warzywa i owoce karotenowe Inne warzywa i owoce Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier - 42 500 551 19 10 750 66 1 60 120 260 472 145 100 83 370 20 0,5 30 110 445 45 650 369 660 600 105 730 106

ZAOPATRYWANIE OKRĘTÓW W ŻYWNOŚĆ I ZASADY JEJ ROZLICZANIA Zaopatrywanie i rozliczanie w systemie dekadowym. Służba żywnościowa KPW jest odpowiedzialna za planowanie , zaopatrywanie i rozliczanie produktów spożywczych wydanych na punkty żywienia organizowane na jednostkach pływających MW. Dla zaopatrywania jednostek pływających opracowuje się następujące dokumenty ; dekadowy jadłospis - wspólny dla wszystkich zaopatrywanych jednostek , wyciągi z jadłospisu - dla wszystkich jednostek pływających ( zawierają nazwę planowanych posiłków oraz wymiar ilościowy zasadniczych produktów ), zestawienie asortymentowe - produktów spożywczych z harmonogramem dostaw produktów nietrwałych ( 2 – 4 dniowym ) dla każdej zaopatrywanej jednostki pływającej , rozdzielnik na wydane produkty spożywcze - oddzielnie dla każdego magazynu . Odbiór produktów spożywczych kucharz potwierdza własnoręcznym podpisem na oryginale rozdzielnika , podając datę odbioru.

Kucharz zobowiązany jest codziennie na koniec dnia w dzienniku pracy kuchni w pkt. 7 ewidencjonować pozostałość następujących produktów ; mięso ( wołowe i wieprzowe ) , kiełbasy różne , wędliny wysokogatunkowe , konserwy mięsne , masło , cukier , konserwy rybne , jaja. Pozostałość środków spożywczych na koniec okresu zaopatrywania , wynikająca ze zmiany procesu technologicznego i ruchu stanów osobowych na jednostce pływającej nie podlega dodatkowemu rozliczeniu w KPW. Produkty te powinny być wykorzystane w żywieniu w okresie następnym.

ZAOPATRYWANIE BIEŻĄCE I ROZLICZANIE W SYSTEMIE SKRÓCONEGO BILANSU Uproszczona gospodarka żywnościowa prowadzona jest na okrętach posiadających określone warunki , to znaczy ; w składzie załogi występuje etatowe stanowisko kwatermistrza lub podoficera żywnościowego oraz magazyniera , okręt dysponuje odpowiednimi pomieszczeniami wyposażonymi w urządzenia chłodnicze zapewniające właściwe warunki magazynowania produktów spożywczych. Decyzję w sprawie prowadzenia tej formy gospodarki podejmuje szef Służby Żywnościowej DMW na wniosek Komendanta Portu Wojennego. Sposób zaopatrywania i zasady rozliczania w tym systemie przedstawiają się następująco ; służba żywnościowa KPW dostarcza do tych jednostek środki spożywcze na podstawie asygnat wystawionych przez podoficera żywnościowego okrętu ( akceptowanych przez szefa służby KPW ), terminy dostaw żywności ustala służba żywnościowa KPW w porozumieniu z kwatermistrzem okrętu.

Pobrane środki spożywcze należy zaprzychodować w książce ewidencji żywności okrętu. Produkty do kuchni okrętowej wydaje się z magazynu żywnościowego okrętu na podstawie asygnaty kuchennej wystawionej przez podoficera żywnościowego. Środki spożywcze pobiera kucharz okrętowy , powinny one być zużyte do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem. Asygnaty kuchenne na podstawie których wydano środki spożywcze do przygotowania posiłków są podstawą rozchodu tych produktów w książce ewidencji żywności okrętu. Książkę ewidencji żywności należy prowadzić na bieżąco. Zamknięcia dokonuje się na koniec miesiąca , polega ono na wyprowadzeniu stanów ( podsumowaniu obrotów ) i podkreśleniu. Rozliczenie z KPW z pobranych i zużytych produktów żywnościowych następuje na zakończenie każdego miesiąca w terminie do dnia 10 następnego miesiąca. Dokumentami rozliczeniowymi są ; bilans miesięczny - pobranych środków spożywczych w okresie od... do.. . zestawienie wydanych racji żywnościowych.