Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Potrawy Irlandzkie.
Złote zasady odżywiania.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
W trosce o zdrowie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zasady Odżywiania.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Dekalog zdrowego żywienia
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego odżywiania!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Przyprawy ciasteczek korzennych
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami Składniki roladki: Filet z piersi kurczaka 150 g Orzechy włoskie 20 g Żurawina suszona 15 g Bazylia 5-6 listków Masło 30 g Olej, sól, pieprz

Sos żurawinowy Składniki sosu: Konfitura żurawinowa 60 g Czosnek 1 ząbek Wino białe wytrawne 100 ml Sól, pieprz, lubczyk do smaku oraz Makaron ryżowy nitki 40 g

1. Listki bazylii , żurawinę i orzechy posiekać, doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z masłem.

2. Filet z piersi kurczaka rozbić , oprószyć solą i pieprzem , posmarować przygotowanym masłem, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami.

3. Tak przygotowaną roladkę wkładamy na rozgrzany olej i smażymy ok 3. Tak przygotowaną roladkę wkładamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Do konfitury żurawinowej dodajemy posiekany czosnek, odrobinę lubczyku i białe wytrawne wino, a następnie krótko gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec doprawiamy sos do smaku, solą i pieprzem.

4. Makaron ryżowy wkładamy do gorącej wody , przykrywamy i zostawiamy na 3 minuty. Roladkę po usmażeniu kroimy na plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem żurawinowym. Potrawę dekorujemy listkiem bazylii.

Smacznego !

Kilka słów o wybranych składnikach

Filet z piersi kurczaka Mięso z kurczaka ma szerokie zastosowanie w zdrowej diecie oraz przy leczeniu osób chorych. Drób jest źródłem wysokowartościowego białka. Zawiera go niemal tyle samo, ile wieprzowina, wołowina bądź cielęcina. Poza tym drób, a zwłaszcza piersi z kurczaka, polecany jest przy rozmaitych dietach odchudzających. Wykorzystuje się go również w żywieniu osób mających problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu krążenia lub z chorobami serca. Piersi z kurczaka są chudym mięsem, z tego też względu można z nich przyrządzić wiele doskonałych dań.

Żurawina Żurawina jest źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Jest ona również cennym źródłem antyoksydantów , które chronią komórki naszego ciała przed wolnymi rodnikami – przyczyną nowotworów, cukrzycy, chorób reumatycznych i przedwczesnego starzenia się skóry. Spożywanie żurawiny jest również korzystne dla układu moczowego, pokarmowego oraz dziąseł. Nasi przodkowie robili z żurawiny nalewki, dżemy i konfitury, ale przede wszystkim namiętnie dodawali do mięs i serów. Doskonale wiedzieli co robią, bowiem żurawina ma wiele właściwości zdrowotnych i nie traci ich po obróbce termicznej. Z suszonych owoców i liści żurawiny robiono też napary i wyśmienite nalewki. Dziś żurawina powraca na stoły i to w wielkim stylu.

Orzechy włoskie Orzechy włoskie dostarczają witamin i składników mineralnych oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Działają też jako afrodyzjak. Orzechy są też bogatym źródłem witamin E i C oraz kwasu lanolinowego. Mają 50-70 proc. tłuszczów. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu mogą je jeść osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej i będące na dietach przeciwmiażdżycowych. Sole mineralne w orzechach to fosfor, wapń, magnez i potas. W kuchni orzechy włoskie są nie tylko idealnym składnikiem deserów oraz różnych ciast, ale także coraz częściej stanowią oryginalny dodatek do sałatek warzywnych.

Bazylia Bazylia należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Występuje w postaci świeżej i suszonej. Bazylię pospolitą uprawia się jako roślinę jednoroczną w południowej Europie i tropikalnych regionach Azji. Odznacza się charakterystycznym lekko kwaskowym smakiem i anyżkowym zapachem. Z tego też względu jest popularną przyprawą w kuchni włoskiej, zwłaszcza że doskonale komponuje się z czosnkiem i rozmarynem. Należy podkreślić , że w trakcie dłuższego gotowania potrawy, bazylia traci swoje wartości. Z tego też względu powinno się ją dodawać pod koniec przyrządzania.

Czosnek Czosnek zaliczany jest zarówno do warzyw , jak i przypraw. Stosowany jest jednak w kuchni głównie jako przyprawa. Czosnek występuje w różnych postaciach, jako świeży, suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.

Lubczyk Lubczyk ogrodowy to bylina należąca do rodziny selerowatych o bardzo charakterystycznym zapachu określanym jako „maggi”. Lubczyk wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, różnorodnych kostek bulionowych i zup błyskawicznych. Do potraw dodajemy liście lubczyku bądź starty korzeń. Wyciąg z korzenia stanowi natomiast składnik popularnej przyprawy „maggi”. Lubczyk stanowi przyprawę odpowiednią do zup – przede wszystkim z fasolą, ziemniakami czy groszkiem – owoców morza, sosów. Jest również jednym ze składników staropolskiej nalewki (kordiału), polecanej jako lek wzmacniający serce. W dawnych czasach lubczyk stosowano w celach leczniczych wiążąc z nim wierzenia, że może przynieść pomyślność w miłości i małżeństwie. Dziewczęta wplatały go do weselnych wianków, włosów lub przypinały do sukni ślubnej.

KONIEC !