MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Pieczenie… Chcesz samodzielnie upiec ciasto ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Nie wiesz jak/gdzie znaleźć prosty przepis? Nie wiesz czy masz odpowiednie.
Podstawowe gorące desery
Zimne Desery..
Działania profilaktyczne prowadzone pod kierunkiem pani Iwony Fabisiak oraz pani Jolanty Banasik.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
RECYKLING– jedna z metod ochrony środowiska naturalnego. Jej celem jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych oraz zmniejszenie ilości odpadów.
MATEMATEKA W ŻYCIU coDzIENNYm
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM „ŚNIADANIE DAJE MOC”
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Temat: Matematyka wokół nas.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
smiletemplates
Chatka Puchatka.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
ROBICIE PROJEKT!!! A ja Wam pomogę. Kiedy Wasza mama musi przygotować kolację, czy przejęcie, albo upiec ciasto też realizuje projekt. PROJEKT, A CO TO.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
CZTERY PORY ROKU Z MATEMATYKĄ - ZIMA
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Matematyka w życiu codziennym
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
W KUCHNI r..
Warsztaty w pizzerii.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!

,,Matematyczny przepis na sernik’’ Chciałabym zaprezentować Państwu prezentację o tym, że matematykę nie tylko możemy spotkać na lekcji, w książkach, w sklepie, w samochodzie, ale również w kuchni, podczas pieczenia ciasta.

Za 1000 Gramm twarogu zapłacimy 6,99. KOMPONENTY Za 1000 Gramm twarogu zapłacimy 6,99.

Potrzebujemy 200 gramm cukru, ale w opakowaniu jest 1000 gramm, czyli potrzebujemy 1/5 opakowania

Potrzebujemy 8 jajek, 8 żółtek i 8 białek,ponieważ jajko składa się z dwóch częśći.

Musimy też mieć 1 olejek waniliowy, który ma 15 mililitrów czyli 15 decymetrów sześciennych

125 gram margaryny,ale cała margaryna zawiera 250 gram 125 gram margaryny,ale cała margaryna zawiera 250 gram . Potrzebujemy0,5 margaryny

opakowanie budyniu waniliowego, które zawiera 40 gramm – 0,04 kg

Sposób przygototwania Szybko i na temat

125 gram margaryny musimy roztopić tak aby powstała nam substancja płynna.

utrzeć 8 żółtek z 200 gramami cukru i 15 mililitrami olejku waniliowego na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo 1kg twarogu i 40 gramm proszku do pieczenia.

do masy dodawać roztopioną margarynę i chwilę miksować

8 białek ubić na sztywną pianę

Tortownicę posmarować margarynąi wysypać bułką tartą

pianę z 8 białek dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać wszystkie składniki

Na tak przygotowanaą blachę wylać masę i piec w temperaturze 170 stopni celcjusza , około 1 godziny.

Gdy sernik już się upiecze możemy ozdobić go czekoladową polewą, którą możemy wykonać samodzielnielub kupić gotową w sklepie.

Tak wygląda gotowy, upieczony sernik SMACZNEGO!

Przy robieniu prezebtacji wykorzystałam moje własne materiały(zdjęcia) Przy robieniu prezebtacji wykorzystałam moje własne materiały(zdjęcia). Przepis na sernik znalazłam w gazetce promocyjnej Lewiatana, dodając od siebie drobnych elementów Natalia Pyrkosz Gimnazjum im. Jana Kochanowskiego w Aleksandrii