Żelazo (Fe, łac. Ferrum) Metal z VIII grupy pobocznej o dużym znaczeniu gospodarczym, znany od czasów starożytnych.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wpływ żelaza na organizm
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Krew Funkcje i skład.
Krew i jej role Dostarcza tlen i substancje odżywcze Dostarcza tlen i substancje odżywcze Pobieranie dwutlenku węgla z komórek Pobieranie dwutlenku węgla.
ERYTROCYTY, LEUKOCYTY I TROMBOCYTY- ICH ROLA I BUDOWA
BIAŁKA.
Mangan (Mn).
MIEDŹ Karolina Sosnowska kl. IIa.
Poznajemy składniki żywności !
Metale i stopy metali.
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Pierwiastki występujące w człowieku
PIERWIASTEK CHEMICZNY
Gospodarka żelazem. Problemy diagnostyczne.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Zdrowe odżywianie.
Zagrożenia młodego człowieka!!!.
dla chłopczyka i dziewczynki
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Jedz żółte owoce i warzywa
SKUTKI PALENIA TYTONIU
Szkoła Podstawowa w Ludzisku
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Metabolizm i produkty przemiany materii
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Zdrowy styl życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Woda i składniki mineralne
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Układ krwionośny.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Dlaczego niektóre metale ulegają niszczeniu – korozji?
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Żelazo i jego związki.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Minusy promieniotwórczości - uszkodzenia popromienne - uszkodzenia genetyczne - uszkodzenia somatyczne - skażenia promieniotwórcze - awarie elektrowni.
ALKOHOLIZM
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
ŚWIĘTOKRZYSKIE WIODĄCYM REGIONEM WYDOBYCIA SUROWCÓW W POLSCE
Witaminowe opowieści.
Żelazo.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Żelazo (Fe, łac. Ferrum) Metal z VIII grupy pobocznej o dużym znaczeniu gospodarczym, znany od czasów starożytnych.

Właściwości fizyczne i chemiczne jest kowalnym i ciągliwym metalem, w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym temperatura topnienia 1535°C temperatura wrzenia 2750 °C barwa srebrzystobiała jest nieodporne na wpływy atmosferyczne: na powietrzu pokrywa się tlenkiem żelaza – rdzą proces rdzewienia przyśpiesza duża wilgotność. Żelazo Symbol: Fe Okres: 4 - 4 elektrony walencyjne grupa: 8 - 8 powłok elektronowych Liczba Atomowa: 26 Liczba Masowa: 56 Liczba Neutronów : 30 Liczba Protonów: 26 Liczba Elektronów: 26

Rudy żelaza w Polsce Poza surowcami energetycznymi niezwykle ważną rolę dla naszego kraju odgrywają surowce metaliczne, czyli m.in.: złoża rudy żelaza, złoża miedzi, złoża cynku i ołowiu. Rudy żelaza w Polsce są na wyczerpaniu, nie odgrywają większego znaczenia, chociaż hutnictwo żelaza ma kilkusetletnie tradycje na ziemiach polskich (XIII wiek -słynne dymarki świętokrzyskie). Przez następne stulecia intensywnie wydobywano ten surowiec, co spowodowało wyczerpanie złóż. Już w wieku XIX zapotrzebowanie na rudę żelaza uzupełniano znacznym importem surowca. Rudy żelaza w Polsce występowały jako syderyty w znacznej mierze z małą zawartością żelaza, sięgającą około 30%.

Rudy żelaza w Polsce Dziś geolodzy zlokalizowali złoża rud żelaza na Pojezierzu Suwalskim. Niestety mimo dużej zawartości żelaza nie są wydobywane, gdyż nie zezwala na to ich głębokość (im głębiej są położone warstwy skalne złoża, tym wyższe są koszty eksploatacji), także względy ekologiczne i walory przyrodnicze całego pojezierza. Główne rejony wydobycia rud żelaza to obecne województwo śląskie, łódzkie i świętokrzyskie. Obecnie Polska sprowadza złoża żelaza przede wszystkim z sąsiedniej Ukrainy —  Zagłębie Krzywy Róg oraz ze Szwecji — Zagłębie Kiruna.

Występowanie w skorupie ziemskiej w ilości ok Występowanie w skorupie ziemskiej w ilości ok. 6% w minerałach takich jak np.:   czerwony hematyt (Fe2O3), czarny magnetyt (Fe3O4), syderyt (FeCO3), limonit (Fe2O3 * n H2O), getyt (FeO(OH)), piryt (FeS2), arsenopiryt (FeAsS), żelazo rodzime (Fe), i wiele innych.

Od wieków jest stosowane w formie stopów z węglem zwanym żeliwem i stalą oraz stopów z manganem, chromem, molibdenem, wanadem i wieloma innymi (są to tzw. stale stopowe). żeliwo  stal

Państwa wydobywające najwięcej rud żelaza (2009) (w milionach ton) Wydobycie w świecie Państwa wydobywające najwięcej rud żelaza (2009) (w milionach ton)  Chiny 900  Brazylia 380  Australia 370  Indie 260  Rosja 85  Ukraina 56  Republika Południowej Afryki 53  Iran 33  Kanada 27  Stany Zjednoczone 26 Łącznie na świecie 2,3 mld ton

Znaczenie w botanice Niedobór żelaza u roślin powoduje zakłócenia przebiegu fotosyntezy i chlorozę młodych liści. Chloroza – objaw chorobowy roślin polegający na tworzeniu się i zaniku chlorofilu, przy którym następuje rozpad chloroplastów. Chore rośliny stopniowo żółkną.

Znaczenie biologiczne żelaza Pierwiastek ten jest mikroelementem. Znajduje się w wielu ważnych białkach: hemoglobinie, mioglobinie, w tym też w centrach aktywnych licznych enzymów. Zapotrzebowanie na żelazo jest zmienne i zależy od wieku, płci i stanu organizmu. Norma dobowego spożycia waha się w dość dużych granicach: u osób dorosłych: od 10 mg/dobę u mężczyzn, do 20 mg u kobiet, z zastrzeżeniem że w okresie ciąży i karmienia powinno to być ok. 30 mg/dobę.

Żelazo w organizmie człowieka Najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Bierze udział w syntezie DNA oraz w procesach oddychania komórkowego. Niezbędny jest do prawidłowej budowy: skóry, włosów, paznokci, do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wspomaga wątrobę i odporność organizmu.

Funkcje żelaza jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny i pewnych enzymów potrzebne do zachowania odporności potrzebne do dostarczania tlenu do komórek potrzebne do zachowania zdrowej wątroby chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami

Objawy niedoboru żelaza osłabienie drażliwość apatia anemia utrudniona koncentracja uczucie duszności zawroty głowy bladość cery wypadanie włosów przyspieszenie rytmu serca osłabienie odporności pogorszenie koordynacji ruchowej oraz wzrokowej

Objawy nadmiaru żelaza W większości sytuacji ludzki organizm bardzo dobrze radzi sobie z regulacją poziomu składników odżywczych, jednak zdarzają się przypadki, w których może dojść do schorzenia powiązanego z nadmiarem żelaza w organizmie nazwanego homochromatozą. Duża ilość soli żelaza (II) może być toksyczna, natomiast sole żelaza (III-VI) nie są szkodliwe, ponieważ się nie wchłaniają. W wyniku przedawkowania żelaza mogą pojawić się takie objawy jak: zaparcia, miażdżyca i choroby serca, przyśpieszenie procesów starzenia się, nowotwory (głównie rak odbytnicy).

Źródła żelaza mięso wątroba ryby żółtko jaj twaróg orzechy mleko warzywa strączkowe brokuły szpinak krewetki

Dziękuję za obejrzenie prezentacji Dominik Szałach 1a