Konferencja podsumowująca projekt „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” 12 czerwca 2015 r.
Wszystko czego się dotąd nauczyłeś, zatraci sens, jeśli nie potrafisz znaleźć zastosowania dla tej wiedzy Paulo Coelho Okres realizacji projektu: – W projekcie uczestniczyło 136 osób – uczniów Technika Hotelarstwa Wartość projektu to ,32 zł Powstała nowa Pracownia Hotelarska (sala 49) Doposażyliśmy Pracownię Hotelarską (sala 34) Zaprenumerowaliśmy czasopisma branżowe do czytelni szkolnej na łączną kwotę zł.
Osiągnięte wartości wskaźników ZADANIE 1 – e-EDUKACJA-HOTELARZE uczący się Opracowano 1 e-podręcznik KOMPLEKSOWA OBSŁUGA GOŚCI W HOTELU Opracowano 8 testów wiedzy z przedmiotów zawodowych do systemu elektronicznej weryfikacji wiedzy Zrealizowano 160 godzin e-korepetycji (udział wzięło 100 uczniów)
Osiągnięte wartości wskaźników ZADANIE 2 – Program doradztwa edukacyjno-zawodowego MOJA KARIERA Działanie Liczba uczniów Liczba godzin zajęć/konsultacji Opracowanie Indywidualnych Planów Działania Przeprowadzono zajęcia z doradztwa zawodowego w oparciu o program NAWIGATOR ZAWODOWY 2064
Osiągnięte wartości wskaźników ZADANIE 3 – Współpraca ZSHE z pracodawcami i instytucjami branżowymi Działanie Liczba Staże Zawodowe 67 uczniów godzin Wyjazdy branżowe 45 uczniów 1 wyjazd Prelekcje Z PASJĄ O HOTELU612 Zajęcia z ekspertami z dziedziny hotelarstwa/gastronomii/turystyki 1020 godzin
Osiągnięte wartości wskaźników ZADANIE 4 – LEPSZA EDUKACJA – nowe formy nauczania i rozwijania pasji – zajęcia realizowane METODĄ PROJEKTU Działanie Liczba uczniów Liczba Projekt - "SWIF i elementy dekoracji w obiektach hotelowych" godzin Konkurs na najlepszy projekt „Systemu Wizualnej Identyfikacji Firmy i dekoracji w obiekcie hotelowym” 20 Nagrodzono 6 uczniów
Osiągnięte wartości wskaźników ZADANIE 5 – Rozwijamy KOMPETENCJE KLUCZOWE Działanie Liczba uczniów Liczba Zajęcia z JĘZYKA OBCEGO BRANŻOWEGO Język angielski 2 grupy Język niemiecki 1 grupa Język rosyjski 1 grupa godzin 60 godzin Zajęcia UMIEM LICZYĆ godzin
Osiągnięte wartości wskaźników ZADANIE 6 – Zawodowe szkolenia specjalistyczne dla HOTELARZY Działanie Liczba uczniów Liczba godzin Szkolenie KELNER BARMAN 3048 Szkolenie BARISTA SOMMELIER 3036 Szkolenie OBSŁUGA KAS FISKALNYCH4020 Szkolenie ETYKIETA W HOTELU 156 Wyjazdowe szkolenie specjalistyczne „MYSTERY GUEST, czyli spojrzenie na hotel oczami gościa hotelowego” 30
Osiągnięte wartości wskaźników ZADANIE 7 – NOWOCZESNE POMOCE DYDAKTYCZNE – doposażenie pracowni zawodowych w profesjonalne urządzenia i środki wykorzystywane w pracy TECHNIKA HOTELARSTWA Zakupiono jednolite stroje „służbowe” uczniom do wykorzystania w trakcie szkolnych zajęć praktycznych 30 kompletów Doposażono w sprzęt techno-dydaktyczny i IT 2 pracownie Zakupiono bieliznę hotelową do jednostki mieszkalnej (pościel, obrusy, ręczniki, szlafroki) 1 komplet na kwotę zł. Zaprenumerowano czasopisma branżowe7 tytułów Zakupiono filmy edukacyjne z zakresu hotelarstwa 4 filmy
Prezentację na temat: „Efekty i ocena udzielonego wsparcia – korzyści dla ucznia, nauczyciela, szkoły” przedstawi Pani Urszula Strzelińska
Konkurs na najlepszy projekt „Systemu Wizualnej Identyfikacji Firmy i dekoracji w obiekcie hotelowym” - II edycja Wzięło udział 10 uczniów Zwycięzcy to: I miejsce: Ewa Dyszkiewicz – uczennica klasy IV D TH II miejsce: Klaudia Szerszeń – uczennica klasy II E TH III miejsce: Klaudia Urbanowicz – uczennica klasy II E TH
Dziękujemy Dyrekcji szkoły, wszystkim nauczycielom i pracownikom administracji szkolnej bez których pomyślna realizacja projektu nie byłaby możliwa.
Dziękujemy również Beneficjentom Ostatecznym - uczniom, którzy uczestniczyli w projekcie. Mamy nadzieję, że udział w tym przedsięwzięciu przyczynił się nie tylko do zdobycia nowych kwalifikacji i umiejętności, ale był również ciekawym i ważnym doświadczeniem.
Życzymy wszystkim energii, gotowości do realizacji nowych pomysłów i radości z najmniejszych nawet sukcesów.
Dziękuję wszystkim za udział w konferencji Mam nadzieję że w przyszłym roku szkolnym powstaną nowe przedsięwzięcia do udziału w których serdecznie wszystkich zapraszam.
Opracowanie: Barbara Gołubowska