New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
SPIS TREŚCI Przegląd tradycyjnych technologii produkcji soków owocowych. (strony 3-8) Cele nowej technologii. (strony 9-10) Doświadczenia laboratoryjne. (strony 11-16) Wprowadzenie do tematu technologii zimnej ekstrakcji puree owocowego (PATENT). (strony 17-19) Symulacja finansowa. (strony 20-23) Specjalna aplikacja soków klarownych oraz mętnych z puree, uzyskiwana z maszyny Zenith. (strony 24-27) Referencje i wnioski. (strony 28-31) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Przegląd tradycyjnych technologii produkcji soków owocowych Gorąca ekstrakcja + dekanter Mielenie + prasa taśmowa Mielenie + prasa hydrauliczna Gniotownik + prasa membranowa (do granatów i winogron). New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Przegląd tradycyjnych technologii: gorąca ekstrakcja + dekanter New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Przegląd tradycyjnych technologii: mielenie + prasa taśmowa New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Przegląd tradycyjnych technologii: mielenie + prasa hydrauliczna New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Przegląd tradycyjnych technologii: GNIOTOWNIK + prasa (do granatów i winogron) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Przegląd tradycyjnych technologii: charakterystyka Opóźnieniona inaktywacja. Dodatek dużych ilości kwasu askorbinowego w celu zachowania koloru (dla soków mętnych). Linie dedykowane na dany produkt. Niebezpieczeństwo utlenienia: - Możliwa kontaminacja Konieczność ręcznego mycia CIP. Szarżowe tłoczenie na prasach New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Cele nowych technologii Ograniczenie zużycia kwasu askorbinowego. Zwiększenie gęstości produktu oraz redukcja synerezy. Utrzymanie pożądanej barwy. Zachowanie aromatu i innych właściwości organoleptycznych. Stabilizacja produktu końcowego w celu uzyskania dłuższego terminu przydatności do spożycia. Stabilizacja półproduktów (pomaga wydłużyć pracę po sezonie). Wysoka elastyczność i wielofunkcyjność linii. New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Cele nowej technologii: gdzie oddziałują IN ORDER TO ACHIVE BETTER JUICES WE HAVE TO ACT ON THIS PHASE New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Doświadczenia laboratoryjne, dotyczące ultraszybkiej beztlenowej ekstrakcji puree jabłkowego . * We współpracy z SSICA (Stazione Sperimentale per l’Industria delle Conserve Alimentari) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Doświadczenia laboratoryjne, dotyczące ultraszybkiej beztlenowej ekstrakcji puree jabłkowego . New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Reakcje Enzymatycznego Brązowienia* Doświadczenie laboratoryjne: dlaczego beztlenowo? Reakcje Enzymatycznego Brązowienia* *Źródło: “Processing Fruits” Edited by Diane M. Barrett, Laszlo Somogyi, Hosahalli Ramaswamy New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Doświadczenia laboratoryjne: dlaczego ekstrakcja na zimno? Owoc Enzym W miąższu [U/g] W skórce Skórka/ miąższ Jabłko Golden Peroksydaza 0.0042 0.0309 7.36 Pektynoesteraza 0.374 0.346 0.93 Gruszka Conference 0.013 0.062 4.68 1.028 3.21 3.12 Gruszka Williams 0.019 0.048 2.50 1.703 3.135 1.84 Zazwyczaj koncentracja enzymów w skórce jest wyższa niż w miąższu (szczególnie dla enzymów oksydacyjnych). New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Doświadczenia laboratoryjne: dlaczego ultraszybko? Absorbcja a opóźnienie inaktywacji* Z WIT. C Po dodaniu 850 ppm WIT.C Naturalny kolor jabłek Absorbcja (420 – 660) nm Minuty * Wartości dotyczą jabłek Golden Delicious New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Doświadczenia laboratoryjne: dodatek kwasu askorbinowego do stabilizacji koloru* 0 ppm 200 ppm 400 ppm 600 ppm 800 ppm Gorąca Zimna Nowa * Wartości dotyczą puree z jabłek “Golden delicious” New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Technologia Zenith (zasada działania ultraszybkiej ekstrakcji na zimno) Widok w przekroju PATENT New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Zenith: porównanie tradycyjnej ekstrakcji z technologią Zenith Gorąca ekstrakcja Zimna ekstrakcja Zenith Lepkość Barwa Pleśnie Pestycydy Ciemne plamy Smak Obecność kwasu askorbinowego New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Cechy charakterystyczne Zenith: główne cechy Cechy charakterystyczne Zalety Podgrzewanie produktu bez nasion, skórek i łodyg. Brak niepożądanej barwy, posmaku, czarnych plam, pleśni, pestycydów i innych substancji chemicznych w pulpie. Rozdrabniacz zainstalowany na ekstraktorze do ekstrakcji na zimno, w warunkach beztlenowych z wylotem produktu bezpośrednio do gorącego zbiornika inaktywacji enzymatycznej. Natychmiastowa inaktywacja enzymatyczna, Po ekstrakcji zrzut puree do gorącej masy. Wysoka lepkość produktu końcowego. Wyeliminowanie dodatku kwasu askorbinowego. Podgrzewanie pulpy w połączeniach rurowych z recyrkulacją produktu (1:5). Określony czas przetrzymania: przenikanie ciepła nie jest chwilowe. Mycie i dezynfekcja za pomocą systemu CIP. Pośrednia wymiana ciepła. Wyższa ochrona walorów smakowych. Brak zanieczyszczeń. Brak rozrzedzenia produktu. New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Wyniki produkcyjne od klienta CFT z Ameryki Południowej New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Produkt: aseptyczne puree z gruszek Williamsa Brix: 30/32° Kwas askorbinowy: 150 ppm Detektor koloru: L (wartość Benchmarku 50) Detektor koloru w skali L,a,b Detektor koloru: b (wartość Benchmarku 10) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Produkt: aseptyczna pulpa brzoskwiniowa Brix: 30/32° kwas askorbinowy: 150 ppm Detektor koloru: L (wartość Benchmarku 47) Detektor koloru: a (wartość koloru 5) Detektor koloru: b (wartość Benchmarku 28) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Analiza Wyników Produkcyjnych: niższe koszty Dzięki wyeliminowaniu kwasu askorbinowego technologia ZENITH pozwala na bardzo wymierne oszczędności w stosunku do tradycyjnych technologii ekstrakcji. Założenia: - Wydajność 40 t/h. - 24 h/dzień. - 120 dni/sezon. cena kwasu askorbinowego 12 Euro/kg*. 40*103*24*120*12*(800-150)/106 = 898.560 Euro/rok * Cena zakupu w lutym 2010 do ważnego europejskiego przetwórcy owoców New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
new new Porównanie barwy soków Zenith vs Odwirowany sok mętny z czerwonych jabłek “fuji” new new New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
new new Porównanie barwy soków Zenith vs Odwirowany sok klarowny z czerwonych jabłek “fuji” new new New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Porównanie metody Zenith (ekstrakcja na zimno) : Ekstrakcja ZENITH vs Porównanie metody Zenith (ekstrakcja na zimno) : Ekstrakcja ZENITH vs. Metoda tradycyjnego mielenia mielenia New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Nowa technologia – schemat Zenith: Nowa technologia – schemat New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
Redukcja zużycia kwasu askorbinowego Wnioski Redukcja zużycia kwasu askorbinowego Zwiększenie gęstości produktu i redukcja synerezy Zachowanie walorów kolorystycznych Zachowanie zapachu i innych właściwości organoleptycznych Stabilizacja produktu w celu osiągnięcia dłuższego terminu ważności Wydłużenie czasu pracy przetwórni New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications
KONTAKT CFT S.p.A. Via Paradigna, 94/a - 43122 Parma – Italia Tel. +39 0521 277 111 – Fax + 39 0521 798 404 Web: www.cft-group.com - E-Mail: info@cft-group.com Twitter: @CFT_spa New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications