Pszenżyto (Triticale)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Tomasz Przybylski nr. tel
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
PLONOWANIE I WARTOŚĆ TECHNOLOGICZNA ZIARNA PSZENICY ORKISZ (Triticum aestivum ssp. spelta L.) W ZALEŻNOŚCI OD WYBRANYCH CZYNNIKÓW AGROTECHNICZNYCH mgr.
PRZESŁANKI KONKURENCYJNOŚCI
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Nowe technologie w produkcji roślinnej
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji roślinnej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Izabela Ziętek.
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
OCHRONA FUNGICYDOWA ZBÓŻ OZIMYCH – SILNA PRESJA CHORÓB GRZYBOWYCH
IV Rolniczy Festiwal Nauki
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
PRAKTYKI 2010.
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Różne gatunki poplonów i ich atuty agronomiczne
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Rolnictwo w oczach młodych ludzi”.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Podstawowe pojęcia Na gruntach ornych uprawia się przede wszystkim rośliny jednoroczne - ich formy jare i ozime, rośliny dwuletnie oraz rośliny wieloletnie.
Żyto.
Znaczenie produktów zbożowych
NOMINOWANI DO PRZYZNANIA STATUETKI
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Pszenica ORKISZ (Triticum spelta L.)
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Średni plon odmiany pszenicy ozimej KBH 1261/00 - KOHELIA w % wzorca w poszczególnych rejonach kraju w latach na poziomie a1.
Historia życia jednej rośliny
Owies (Avena sativa L.) Materiały do ćwiczeń.
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Prof. dr hab. Marek Korbas Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu Integrowana Ochrona Roślin już od 1 stycznia 2014 r. – nowe zasady Sala konferencyjna.
Wpływ odkażania gleby na zdrowotność, wzrost i plonowanie truskawek Beata Meszka Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
ASPEKTY UPRAWY I WYKORZYSTANIA GRYKI- Fagopyrum esculentum
Nawożenie strategicznym czynnikiem wspomagającym odporność roślin Witold Grzebisz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
PODSUMOWANIE POWIATOWE CZARNKÓW ZD WODR W POWIECIE CZARNKOWSKO - TRZCIANECKIM.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
OCHRONA PRAWNA ODMIAN ROŚLIN I ODSTĘPSTWO ROLNE Agencja Nasienna Sp. z o.o. w Lesznie tel fax Kleszczewo 15 październik.
Wykonała: Barbara Minczewska
KONIUNKTURA GOSPODARCZA ŚWIATA I POLSKI Polska – koniunktura w 2015 r. Prognoza na lata Warszawa, lipiec 2016.
Wykrywanie wirusa Y ziemniaka w bulwach i kiełkach
Nisza ekologiczna chwastów w zależności od odmian zbóż jarych
(Panicum miliaceum L.) (panis – chleb, molere – mleć)
Prezentacja pobrana z zasobów czasopisma Journal of NutriLife
Linia Farmerska Rok 2017 – uruchomienie nowej linii produktowej skierowanej do punktów paszowych i dużych hodowców bydła. W skład produktów farmerskich.
GMO.
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

Pszenżyto (Triticale) Materiały do ćwiczeń „szczegółowa uprawa”

Pochodzenie Pszenżyto (Triticosecale) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym pszenicy z żytem, łączącym w sobie cechy gatunków użytych do krzyżowania. W warunkach naturalnych krzyżówki pszenicy z żytem nie występują, ponieważ mieszańce są z reguły niepłodne albo nietrwałe.

Pochodzenie Po raz pierwszy mieszańce pszenicy z żytem uzyskał w 1875 r. Willson z Edynburga, jednak były one sterylne. Pierwsze trwałe i płodne mieszańce otrzymał w 1889 r. niemiecki hodowca Rimpau po skrzyżowaniu pszenicy zwyczajnej (2n = 42) z żytem zwyczajnym (2n = 14). Powstały w ten sposób alloploidalne mieszańce o 56 chromosomach w komórkach somatycznych.

Wady: Łatwość porastania Mniejsza zimotrwałość niż żyto Mała odporność na wyleganie Większe porażenie chorobami niż żyto (pleśń śniegowa, sporysz, septorioza, rdza brunatna, mączniak prawdziwy)

Zalety: Mniejsze wymagania glebowe w porównaniu do pszenicy Duże potencjalne możliwości plonowania Wysoka zawartość białka i mała zawartość subsatncji antyżywieniowych Większa w porównaniu do pszenicy tolerancja na suszę i odczyn gleby

Znaczenie gospodarcze Pszenżyto jest przede wszystkim zbożem paszowym, a obecnie uprawiane odmiany są mało przydatne do wypieku chleba. Nie znaczy to jednak, że prace hodowlane nad wytworzeniem odmian nadających się na cele piekarskie zostały zaprzestane. Według różnych informacji, do badań technologicznych trafia wiele ciekawych form, a na bardzo małą skalę wypieka się pieczywo z mąki pszenżytniej. Wartość pokarmowa ziarna pszenżyta wynika z dość wysokiej zawartości białka, które odznacza się korzystnym składem aminokwasowym i wysokim współczynnikiem strawności. W związku z tym wprowadzenie pszenżyta na część areału gleb zajmowanych przez żyto, powiększa ilość białka wnoszonego przez ziarno zbóż do pasz. Podnosi też efektywność ekonomiczną tuczu trzody chlewnej. Argumentami przesądzającymi o znaczeniu pszenżyta jako paszy są aspekty ekonomiczno-organizacyjne a zwłaszcza niższa kapitałochłonność produkcji, mniejsze wymagania przedplonowe i siedliskowe.

Powierzchnia uprawy, odmiany Powierzchnia uprawy obu form tego zboża wynosi ponad 900 tys. ha, z tego około 110 tys. ha przypada na formę jarą. W strukturze zasiewów pięciu podstawowych zbóż z mieszankami obie formy stanowią 12%. Dla tak znaczącego areału uprawy krajowy rejestr oferuje dwadzieścia sześć odmian ozimych i sześć jarych. Ponadto dwie od miany ozime Eldorado i Mundo oraz jara Legalo znajdują się w rejestrze bez badań wartości gospodarczej i nie są zalecane do uprawy. Do 1 maja 2004 r. figurowały jako odmiany eksportowe. Wśród odmian ozimych cztery charakteryzują się półkarłowym typem wzrostu (Fidelio, Magnat, Woltario, Zorro).

Pokrój roślin odmiana karłowa i długosłoma

Kłosy

Pszenżyto

Porażenie przez choroby Przez wiele lat pszenżyto uważano za gatunek mało podatny na choroby. W miarę upływu czasu i wzrostu powierzchni uprawy zwiększało się nasilenie chorób. Obecnie występowanie rdzy brunatnej, septoriozy liści i septoriozy plew notuje się w 70-90% doświadczeń. Jeszcze dwa lata temu gatunek ten uważano za znacząco odporny na mączniaka, a porażenie nie przekraczało wtedy 10% doświadczeń. Jednak w roku 2004 zanotowano już 75% doświadczeń porażonych przez mączniaka. Szczególnie dużą wrażliwością wykazała się odmiana Lamberto oraz w mniejszym stopniu odmiana Kitaro. Odmiany podatne szczególnie na rdzę brunatną, rdzę żółtą i mączniaka w latach silnego porażenia reagują relatywnie większymi przyrostami plonu przy ochronie fungicydowej.

Porażenie chorobami