INNE SYSTEMY ZARZĄDZANIA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
MENEDŻER JAKOŚCI.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Uniwersytet Nowoczesny – Współpraca Założenia projektu
Warunki sanitarno-higieniczne konieczne do spełnienia
PRZEPROWADZANIE OCENY
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
Węgiel jako wyrób Jacek Węglarczyk.
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
Projekt współpracy bliźniaczej Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji SanitarnejSzkolenia z zakresu monitoringu.
Wymagania systemu zapewnienia jakości DIN EN ISO w stosunku do próbobrania Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe.
Wymagania systemu zapewnienia jakości próbobrania według DIN EN ISO Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe.
w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności
BIOWSKŹNIKI - NOWE ROZWIĄZANIA INSTYTUTU PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO
Elementy statystyki dla lekarzy Planowanie badań i zbieranie danych
Ocena świadczeń zdrowotnych w Mazowieckim Centrum Leczenia Chorób Płuc i Gruźlicy w Otwocku.
Prawa pacjenta i zasady etyczne personelu laboratorium
Czyste środowisko - efektywne wykorzystanie energii
Proponowany system monitoringu bezpieczeństwa wody
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Termin realizacji Etapu r. ETAP nr 21 Określenie wpływu wykorzystania OZE na ocenę charakterystyki energetycznej budynku i przedsięwzięć
Co zyskujesz kupując mrożone pierogi, kluski i naleśniki-
Usługi Doradcze IMPLEMENT Małgorzata Zaborska
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Motto.
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
STRATEGICZNY PROGRAM BADAWCZY PPT – BPP
X Sesja Naukowa z cyklu „Wyzwania Zarządzania Jakością”
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Kształtowanie jakości w przedsiębiorstwie turystycznym
Prowadzenie badań klinicznych – praktyczne aspekty według metodologii Good Clinical Practice (GCP) Michał Gryz Departament Inspekcji Produktów Leczniczych.
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
Prawo farmaceutyczne Prawo farmaceutyczne jest nową definicją naukową bowiem nie jest odrębną definicją lecz zbiorem rozproszonych aktów prawnych, z których.
„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE
Urząd Dozoru Technicznego Warszawa Szczęśliwicka 34
Wymagania higieniczno-sanitarne w stosunku do placówek wypoczynku
WDRAŻANIE SYSTEMÓW Grażyna Szydłowska.
Wytyczne dla przemysłu (Guidance for Industry) ICH Q8, Q9, Q10
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Analiza FMEA Tomasz Greber
Outsourcing problematycznych etapów wytwarzania jako narzędzie optymalizacji produkcji Anna Zawadzka Business Development Manager Rzeszów, 4. Listopada.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.
Autor: Piotr Bigosiński. Quality Systems.
Nowe założenia i zmiany w systemie HACCP
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
Komisja Ochrony Środowiska i Utylizacji Odpadów Polska Akademia Nauk o/ w Katowicach 63 członków 9 uczelni wyższych 3 instytuty naukowe 4 przedsiębiorstwa.
Seminarium cukrownicze Łódź Katarzyna Mokrosińska 1.
GROUP Systemy zarządzania wg norm ISO w placówkach medycznych – skuteczne narzędzie zarządzania Prof. dr hab. Marek Bugdol – Auditor Wiodący IMQ Dorota.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Regionalne Spotkanie Menedżerów Ochrony Zdrowia Katowice Ryszard Lubliński Dyrektor ds. Rozwoju Rynku Johnson & Johnson Poland 1.
LABORATORIUM BADANIA JAKOŚCI I WZORCOWANIA WYROBÓW ELEKTRONICZNYCH
Stowarzyszenie na Rzecz Dobrej Praktyki Badań Klinicznych
Nasza misja . Misją naszej firmy jest zapewnienie satysfakcji klientom, oferując wyroby najwyższej jakości przy rozsądnej cenie.
Struktura organizacyjna Szpitala
Rudpol-OPA Sp. z o.o. BADANIA SPRZĘTU OCHRONNEGO DO PRAC POD NAPIĘCIEM W ŚWIETLE OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW
Dodatkowa certyfikacja - dobra praktyka producencka
Z-ca Dyrektora ds. Ekonomiczno-Finansowych
Strategia rozwoju gminy Nieporęt
Zapis prezentacji:

INNE SYSTEMY ZARZĄDZANIA Grażyna Szydłowska

Inne systemy zarządzania System zarządzania jakością ISO 9001:2000 System zarządzania środowiskowego ISO 14001:2004 System zarządzania bezpieczeństwem pracy PN EN 18001:2004 System zarządzania bezpieczeństwem informacji ISO/IEC 27001:2005

Inne systemy zarządzania System zarządzania jakością w laboratorium ISO 17025:2005 System zarządzania jakością w motoryzacji ISO/TS 16949:2002 System zarządzania jakością – Wyroby medyczne ISO 13485:2003 System zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000:2005

Inne systemy zarządzania HACCP (Hazart Analysis Control Point) - System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności / Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z roku 2001 z nowelizacją z roku 2003/ GCP (Good Clinical Practice) – Dobra Praktyka Kliniczna / Dyrektywa 2001/20/EC z 2001 / GEP (Good Experimental Practice) – Dobra Praktyka Doświadczalna / Dyrektywy 91/414/EEC oraz 93/71/EEC / GLP (Good Laboratory Practice) Bobra Praktyka Laboratoryjna / Dyrektywy 87/018/EEC; 88/320/EEC; 89/569/EEC; 90/18/EEC; 19999/12/EC/ GMP (Good Manufacturing Practice)Dobra Praktyka Wytwarzania /