Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
Podobnie jak w Polsce nie mile widziane jest witanie się z gospodarzem przez próg- zgodnie z rosyjskim przesądem przynosi to pecha. Stereotyp spożywania wódki nadal obowiązuje i jeśli gospodarz poczęstuje nią gości nie wypada odmawiać inaczej poczuje się mocno urażony (warto mieć pod ręką jakieś tłuste zakąski, by nie odpaść za wcześnie).
Rosjanie mają taką naturę, że na wypoczynek chętnie jeżdżą do znanego hotelu z rozbudowanym SPA jak np. Gołębiewski. Jednak z podobnych przyczyn wielu Polaków wyjeżdża do Druskiennik, bo tam jest dobra oferta. Jeśli nie jadą w celach wypoczynkowych, ale by zwiedzać kraj, to hotel w którym się zatrzymają musi mieć swój klimat. Nie przepadają za hotelami działającymi jak fabryki. Są to bardzo dobrzy, wdzięczni goście, jednak wymagający zainteresowania i dopieszczenia. Dlatego trzeba im poświęcić dużo serca i czasu.
Rosjanie żądają podawania na stoły, nie lubią bufetów Rosjanie żądają podawania na stoły, nie lubią bufetów. Lubią posiedzieć przy stole. Stąd się przecież wzięła historia samowarów: musiał być stół, rodzina się spotykała i musiał być czas na rozmowę. Podana może być chociażby kapusta w jednej misce, ale na stole.
Rosjanin musi zjeść obfite śniadanie Rosjanin musi zjeść obfite śniadanie. W przeciwieństwie do Polaka, którego posiłek często ogranicza się do kawy. Chłop musi się najeść, aby miał siły pracować, dlatego w Rosji na śniadanie najczęściej je się gotowane ziemniaki, parówkę, jajko. A wszystko popija herbatą lub kawą rozpuszczalną. Nikt nie robi kanapek do pracy, bo w zakładach są stołówki. Przerwa śniadaniowa jest o godz. 12.00.Trwa nie jak tutaj 20 minut, ale godzinę.
Sposób na Gości z Rosji 1. Na pobyty gości z Rosji mogą liczyć przede wszystkim obiekty o charakterze historycznym, z duszą. Powinny przygotować dobry program pobytowy, łączący rozrywkę z wiedzą o Polsce i jej historii. 2. Hotelami tranzytowymi w dłuższych podróżach Rosjan po Polsce i Europie może być każdy hotel o przyzwoitym standardzie i umiarkowanych cenach. 3. Goście lubią indywidualną obsługę, brak anonimowości. 4. Popołudniowy i wieczorny serwis gastronomiczny, powinien uwzględniać upodobania narodowe Rosjan – łączone stoły z gotowymi potrawami, dania ciepłe i gorące podawane. Poza serwisem śniadaniowym lepiej unikać tzw. szwedzkich stołów.
Przygotowały: Dorota Pacek Ewelina Szymczak