Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Advertisements

Servicearten Sposoby serwowania -
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Zakupy.
Klasa II C zaprasza.
Menu.
Szkoła promująca zdrowie
Savoir-vivre w kontaktach z obcokrajowcami - SKANDYNAWOWIE
Sposób jedzenia ostryg
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Kuchnia amerykańska.
PRZY RODZINNYM STOLE.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
English breakfast.
JESIENNO- ZIMOWY PAKIET POBYTOWY DLA DWOJGA. W PAKIECIE: Dwie doby w przestronnym dwuosobowym pokoju Studio Dwa śniadania w formie szwedzkiego stołu Rozgrzewająca.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Ülo na polskiej wigilii
Śniadanie daje moc”, ogólnopolska akcja promująca zdrowy styl życia
1 Stan opieki świetlicowej w szkołach w kontekście wprowadzonego obniżenia wieku obowiązku szkolnego.
Prezentacja pt.” Zdrowy posiłek aktywny wypoczynek”
Wycieczka do Soplicowa
Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
Model gościnności w Hotelu Stadt Neustadt***
My kolorowe kredki serdecznie wszystkich witamy w imieniu uczniów klasy drugiej (Publicznej Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki) zapraszamy.
Dokąd to prowadzi?.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 W INOWROCŁAWIU.
Dzień Zdrowego Śniadania w klasie II b.
Wycieczka do Zakopanego
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
ŚNIADANIE DAJE MOC klasa II PSP w Guzowie. Pierwsze kroki w przygotowaniu śniadania.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
Publiczna Szkoła Podstawowa Wychowawczyni: Mariola Krawczyk
Śniadanie daje moc. W naszej klasie tradycją jest jedzenie śniadania na pierwszej lekcji, ponieważ wyjeżdżamy i wychodzimy z domu bardzo wcześnie. Zdarza.
Kto śniadanie zdrowe zjada, ten na grypę nie zapada!
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
I „g”, już od rana, czyni przygotowania do wspólnego śniadania …
Kuchnia polska.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej w Trzebiczu 8 listopada 2011 r.
ze Szkoły Podstawowej nr 10 w Tomaszowie Mazowieckim
Karol Jula Natala Wojtek Hubert Nikola Krystian Ola
ŚNIADANIE DAJE MOC ! Akcja zorganizowana przez Publiczną Szkołę Podstawową w Krępnej.
TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce.
Śniadanie daje moc klasa II, 2012/2013 Szkoła Podstawowa im
Śniadanie daje moc! Jeśli oczywiście jest właściwie zrobione. ;)
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc 8 listopada 2013r. przygotowane przez uczniów klasy 1b wraz z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik w Zespole Szkół Publicznych.
8 Listopada 2013 Odział Przedszkolny w Szkole Podstawowej nr 2 w Słubicach.
TRADYCJE ŚWIĄTECZNE.
Do chleba rano wstawać trzeba.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
Jedzenie.
Dlaczego warto zostać uczniem Zespołu Szkół Spożywczych?
Dlaczego warto zostać uczniem Zespołu Szkół Spożywczych?
Staropolskie tradycje świąteczne
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
PRZYJĘCIE URODZINOWE SAVOIR-VIVRE
czyli zasady dobrego zachowania
Zapis prezentacji:

Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami

Podobnie jak w Polsce nie mile widziane jest witanie się z gospodarzem przez próg- zgodnie z rosyjskim przesądem przynosi to pecha. Stereotyp spożywania wódki nadal obowiązuje i jeśli gospodarz poczęstuje nią gości nie wypada odmawiać inaczej poczuje się mocno urażony (warto mieć pod ręką jakieś tłuste zakąski, by nie odpaść za wcześnie).

Rosjanie mają taką naturę, że na wypoczynek chętnie jeżdżą do znanego hotelu z rozbudowanym SPA jak np. Gołębiewski. Jednak z podobnych przyczyn wielu Polaków wyjeżdża do Druskiennik, bo tam jest dobra oferta. Jeśli nie jadą w celach wypoczynkowych, ale by zwiedzać kraj, to hotel w którym się zatrzymają musi mieć swój klimat. Nie przepadają za hotelami działającymi jak fabryki. Są to bardzo dobrzy, wdzięczni goście, jednak wymagający zainteresowania i dopieszczenia. Dlatego trzeba im poświęcić dużo serca i czasu.

Rosjanie żądają podawania na stoły, nie lubią bufetów Rosjanie żądają podawania na stoły, nie lubią bufetów. Lubią posiedzieć przy stole. Stąd się przecież wzięła historia samowarów: musiał być stół, rodzina się spotykała i musiał być czas na rozmowę. Podana może być chociażby kapusta w jednej misce, ale na stole.

Rosjanin musi zjeść obfite śniadanie Rosjanin musi zjeść obfite śniadanie. W przeciwieństwie do Polaka, którego posiłek często ogranicza się do kawy. Chłop musi się najeść, aby miał siły pracować, dlatego w Rosji na śniadanie najczęściej je się gotowane ziemniaki, parówkę, jajko. A wszystko popija herbatą lub kawą rozpuszczalną. Nikt nie robi kanapek do pracy, bo w zakładach są stołówki. Przerwa śniadaniowa jest o godz. 12.00.Trwa nie jak tutaj 20 minut, ale godzinę.

Sposób na Gości z Rosji 1. Na pobyty gości z Rosji mogą liczyć przede wszystkim obiekty o charakterze historycznym, z duszą. Powinny przygotować dobry program pobytowy, łączący rozrywkę z wiedzą o Polsce i jej historii. 2. Hotelami tranzytowymi w dłuższych podróżach Rosjan po Polsce i Europie może być każdy hotel o przyzwoitym standardzie i umiarkowanych cenach. 3. Goście lubią indywidualną obsługę, brak anonimowości. 4. Popołudniowy i wieczorny serwis gastronomiczny, powinien uwzględniać upodobania narodowe Rosjan – łączone stoły z gotowymi potrawami, dania ciepłe i gorące podawane. Poza serwisem śniadaniowym lepiej unikać tzw. szwedzkich stołów.

Przygotowały: Dorota Pacek Ewelina Szymczak