SUBSTANCJE CHEMICZNE SZKODLIWE DLA CZŁOWIEKA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Łazienka widziana okiem chemika
Advertisements

Dodatki do żywności „E”
Symbole stosowane do oznaczenia niebezpieczeństwa związanego z użyciem związków chemicznych w krajach Unii Europejskiej.
Zanieczyszczenie środowiska, a zdrowie człowieka
Czy wiesz co jesz?.
Poznajemy składniki żywności !
Palenie czy zdrowie? Wybór należy do Ciebie!.
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Używki.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Strona Główna Witam w prezentacji poświęconej papierosom.
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
Witamy w prezentacji w całości poświęconej papierosom
PALENIE TYTONIU I TY nikotyna.
Środki czystości.
Masz wybór - możesz palić,
Zagrożenia młodego człowieka!!!.
Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
SKUTKI PALENIA TYTONIU KLASA VI A ZAJĄCE NIEPALĄCE
SKUTKI PALENIA TYTONIU
Szkoła Podstawowa w Ludzisku
Szkodliwe substancje zawarte w dymie papierosowym: Nikotyna – substancja uzależniająca, negatywnie wpływająca na serce, układ krwionośny, pokarmowy i.
- PALISZ? - NIE, DZIĘKUJĘ!.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Jakie są skutki palenia papierosów?
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Jak palenie papierosów wpływa na zdrowie człowieka?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Palenie papierosów jako zagrożenie dla kobiet w ciąży
Alkohole.
Palenie a zdrowie.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Nie pal Przygotował Jakub Leńczowski Każdego dnia na świecie umiera  11 tysięcy osób na choroby wywołane paleniem tytoniu czyli.
Jakie są skutki palenia tytoniu ?
NIKOTYNA.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Zdrowy tryb życia.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
ZAPALMY I ZAPLANUJMY SOBIE ŚMIERĆ,
Nie pal papierosów!.
Profilaktyka chorób nowotworowych
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
1.Konserwanty w pożywieniu
W papierosach znajduje się ponad 4000 związków chemicznych, z których aż 40 to substancje rakotwórcze. W składzie papierosów są między innymi:  nikotyna.
SKUTKI PALENIA TYTONIU. Wprowadzenie: Palenie – czynność, podczas której różne substancje są spalane, a dym, który wydziela się podczas tego procesu jest.
WPŁYW NIKOTYY NA ZDROWIE CZŁOWIEKA KLASA VI A OKONIE.
Skutki palenia tytonia. Spis Treści 1.Skład Papierosa 2.Choroby 3.Wygląd 4.Skład dymu papierosowego 5.Źródła 6.Zakończenie.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
ALKOHOLIZM
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
Papierosy nie tylko nikotyna
Przyczyny palenia papierosów:
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

SUBSTANCJE CHEMICZNE SZKODLIWE DLA CZŁOWIEKA Pod kierunkiem Opiekuna: opracowali: Wiesławy Madey Szymon Jaskóła Mikołaj Kot Patryk Królikowski Klasa 2 B, Gimnazjum nr 18 im. Józefa Nowary w Katowicach rok szkolny 2010/ 2011

Spis Treści Żywność Papierosy Alkohol Detergenty Kosmetyki Czym jest substancja chemiczna szkodliwa? Piktogramy ostrzegające przed szkodliwymi substancjami Produkty zawierające substancje szkodliwe dla człowieka i ich charakterystyki Żywność Papierosy Alkohol Detergenty Kosmetyki Substancje szkodliwe w najbliższym otoczeniu w domu trujące gazy zawarte w atmosferze

Czym jest substancja chemiczna? Substancja chemiczna to substancja jednorodna, o stałym, określonym składzie chemicznym. Występują one w produktach spożywczych, środkach higienicznych, kosmetykach, używkach i wielu innych produktach. Mają niekorzystny wpływ na człowieka. Substancje te są często oznaczane specjalnymi piktogramami.

Piktogramy Przedstawienie wyrazu za pomocą obrazka w oderwaniu od zapisu po to by człowiek z innego kraju też mógł wiedzieć co mu grozi używając danego środka.

Przykładowe piktogramy Na produktach do deratyzacji gryzoni Na odpadach z elektrowni atomowych

Na produktach czyszczących. Na paliwie , rozcieńczalnikach i klejach

Na środkach owadobójczych i do czyszczenia obiektów sanitarnych Na różnych środków mogących zagrażac twojemy życiu

Piktogramy mogą mieć różne tło ale główny obrazek jest zawsze taki sam

Żywność Substancje szkodliwe może zawierać żywność w formie: Nieprzetworzonej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia w postaci naturalnej, np. warzywa, owoce, zioła. Często zawierają substancje szkodliwe ze względu na stosowanie do ich produkcji nawozów sztucznych oraz środków grzybobójczych i owadobójczych.

Przetworzonej takiej, która została wytworzona przemysłowo. Aby zwiększyć jej trwałość oraz przyspieszyć proces przygotowywania dodaje się substancji słodzących, soli, sztucznych aromatów, tłuszczu, barwników. Żywność ta wygląda apetycznie powoduje jednak kumulacje toksyn w organiźmie np. fast-foody, konserwy, przekąski itp..

Szkodliwe substancje chemiczne w żywności: Konserwanty Substancje chemiczne które przedłużają przydatność żywności do spożycia. Chronią przed rozwojem bakterii i pleśni. Konserwanty do żywności są oznaczone symbolami E200-E299

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości Przeciwutleniacze przedłużają okres przydatności do spożycia żywności Regulatory kwasowości to substancje, zwiększające kwasowość wnosząc do nich kwaśny smak Substancje te oznaczone są symbolami E300-E399

Barwniki spożywcze Substancje pochodzenia naturalnego lub syntetycznego mające na celu nadanie lub poprawę barwy produktu. Barwniki są oznaczone symbolami E100-E199

stabilizatory i emulgatory Zagęszczacze, stabilizatory i emulgatory Zagęszczacze-stosowane są do żywności o niskiej zawartości tłuszczu. Bez nich nie otrzymamy lodów, sosów i słodyczy Emulgatory-pozwalają połączyć w jednolitą substancje produkty nie łączące się np.: woda i tłuszcz

Regulatory pH i środki przeciw zbrylające to substancje stosowane do uzyskania właściwego odczynu i konsystencji . Substancje te oznaczone są symbolamiE500-E599

Wzmacniacze smaku i zapachu to substancje poprawiające smak i zapach. Najpopularniejszy to glutaminian sodu. Substancje te oznaczone są symbolami E600-E699

Do żywności dodawane są także : Antybiotyki E700-E799 Ulepszacze E920-E929 Syntetyczne glazury E910-E919 Sztuczne środki słodzące E950-E969

Związki chemiczne nie pasujące do żadnej z wyżej wymienionych grup oznaczone są symbolami E1100-E1599.

Papierosy Zawierają około 4 tys. związków chemicznych, w tym 40 substancji rakotwórczych znajduje się w dymie tytoniowym. Na ich działanie narażeni są nie tylko palacze czynni ale także ludzie będący w pobliżu tzw. „bierni palacze”

Już po kilku papierosach płuca są pełne toksyn…

Palenie tytoniu wywołuje Nowotwory złośliwe ( płuc, krtani, nerek) udary mózgu, zawały serca, rozedmę płuc, wrzody żołądka i dwunastnicy, zmniejsza płodność, przedwczesny poród

Alkohol Napoje alkoholowe zawierają w swoim składzie alkohol etylowy C2H5OH który spożywany w nadmiernej ilości jest szkodliwy dla organizmu.

Alkohol etylowy i jego zawartość w napojach Jest składnikiem napojów alkoholowych, które różnią się zawartością alkoholu etylowego, smakiem i zapachem Zawartość alkoholu w napojach: Spirytus około 95% Wódka około 40 % Wino około 14% Piwo około 5% Lampka wina, kieliszek wódki i małe piwo posiadają taką samą ilość alkoholu etylowego

Wpływ alkoholu na organizm: Działa parę minut po jego wypiciu. Tłumi negatywne emocje i stres. Może być przyczyną agresywnych zachowań Może być przyczyną ostrego zatrucia. Może spowodować niewydolność oddychania i krążenia. Może doprowadzić nawet do śmierć.

Skutki picia alkoholu : Osłabienie mięśnia sercowego, marskość wątroby, zapalenie trzustki, trwałe uszkodzenie mózgu, ogólne wyniszczenie organizmu, przedwczesną śmierć. Marskość wątroby

Detergenty To ogólna nazwa środków czystości (piorących, myjących i czyszczących), których roztwory wodne lub emulsje ułatwiają usuwanie zabrudzeń z powierzchni stałych. Środki te są często szkodliwe dla człowieka i jego otoczenia

PROSZKI DO PRANIA W swoim składzie zawierają fosforany, fosfonaty i polikarboksylaty ,wybielacze , środki powierzchniowo czynne. Pomagają w zmiękczaniu wody, ale są szkodliwe dla zdrowia, często wywołują uczulenia lub alergie. 30

PŁYNY DO MYCIA OKIEN, SZYB i LUSTER W swoim składzie zawierają siarczan alkilosodowy, alkohol etylowy, wodorotlenek sodu. Substancje te drażnią skórę, oczy i układ oddechowy. Wywołują one wysypki i alergie skórne.

Mleczko czyszczące łazienki W swoim składzie zawierają: Aqua, Dolomite, Benzenesulfonic acid, mono-C10-13-alkyl derivs., potassium salts, Oleamide DEA, Laureth-6, Benzisothiazolinone. Środki drażnią oczy i skórę

ŚRODKI DO CZYSZCZENIA RUR I SYFONÓW Zawierają wodorotlenek sodu, chlorek sodu, aminotlenek mirystylu. Są to substancje silnie żrące powodujące rozpuszczanie zanieczyszczeń i udrażnianie rur. Wydzielają one toksyczne opary i powodują poważne oparzenia.

Kosmetyki Upiększają i szkodzą To środki do pielęgnowania i upiększania ciała. Kosmetyki zawierają substancje chemiczne oddziaływujące pozytywnie jak i negatywnie. Upiększają i szkodzą

Toksyczne składniki kosmetyków DMDM hydantoin i Imidazolidinyl urea-wydziela rakotwórczy i drażniący formaldehyd , zaburza czynność gruczołów łojotokosych i hormonalnych , może powodować nowotwory Methylchloroisothiazolinone i Methylisothiazolinone - posiada właściwości kacerogenne (rakotwórcze) , mutagenne , silnie uczulające Talk-składnik pudru - może powodować rozedmę płuc . Ponadto talk z łojem, potem i kosmetykami tworzy izolującą mazistą substancję zaburzającą oddychanie i czynności wydzielnicze skóry.

Toksyczne składniki kosmetyków Polyethylene Glycol PEG - zatyka pory w skórze , powodując jej stan zapalny, pokrzywkę, świąd , pękanie naskórka. Sodium lauryl lub laureth- todetergenty syntetyczne obecne w każdym toniku, balsamie, żelu myjącym, szamponie, płynie do kąpieli - wyłuszczają skórę, zaburzają wydzielanie potu, podrażniają skórę i oczy, wywołują świąd, nieżyty nosa, uszkadzają układ nerwowy i układ odpornościowy skóry, powodują rozdwajanie włosów Parabeny- przedłużają przydatności kosmetyków do użycia, ale także wywołują stany zapalne skóry, przenikają przez skórę działają estrogenie Dokładnie czytaj etykiety! Używaj tylko bezpiecznych kosmetyków

Inne substancje szkodliwe Azbest szkodliwy dla płuc wywołuje nowotwory Wełna szklana mineralna zagrożenie pyłami Farby z ołowiem zagrożenie ołowicą Lakiery trujące opary Kleje trujące opary i podrażnienia skóry

Substancje szkodliwe w atmosferze

Ograniczajmy zużycie środków chemicznych zastępujmy je środkami ekologicznymi.

W trosce o własne zdrowie pamiętaj: Czytaj etykiety na produktach i stosuj się do zaleceń. Unikaj bezpośredniego kontaktu substancji z oczami i skórą stosując okulary ochronne i rękawice ochronne. Stosując substancje drażniące układ oddechowy używaj maseczek ochronnych na nos i usta. Jedz żywność jak najmniej przetworzoną, otrzymywaną z produktów ekologicznych, mających w składzie jak najmniej substancji syntetycznych.

Gdy używasz środków czystości zachowaj bezpieczeństwo nakładając rękawiczki

W trosce o własne zdrowie pamiętaj: Do codziennej pielęgnacji stosuj środki naturalne. Nie jedz lekarstw bez potrzeby i bez zaleceń lekarza. Substancje szkodliwe przechowuj w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Bibliografia: www.wikipedia.pl http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm http://lula.pl/lula/1,95647,7447823,Lista_toksycznych_substancji_w_kosmetykach.html http://amigdalina.com.pl/?p=1864 http://zdrowie.e-sukces.pl/czy_wiesz_co_jesz.php http://www.google.com/imgres?imgurl=http://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2010/03/kolorowe-jedzenie1-300x225.jpg&imgrefurl