Szybkie Metody Analizy Mikrobiologicznej Żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania prowadzone w Zakładzie Biotechnologii i Biochemii Żywienia Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW „Nano-biotyki” Ag, Au, Cu i ich wpływ na stan zdrowia,
Advertisements

Produkcja ludzkich rekombinowanych przeciwciał monoklonalnych
mgr inż. Natalia Gnutek Promotor:
Drożdżowe systemy ekspresyjne
Mikrobiologia Przemysłowa
POZYSKIWAMNIE SZCZEPÓW MIKROORGANIZMÓW O ZNACZENIU PRZEMYSŁOWYM
Czynniki kształtujące odczyn i przewodność elektrolityczną właściwą ekstraktów wodnych kory sosny zwyczajnej Justyna Kudelska Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy.
Przechowywanie szczepów
Metody detekcji i identyfikacji bakterii
The QBC VetAutoread.
LOSY ABSOLWENTÓW LO im. Wł. Sikorskiego
Willy Aastrup, Centre Director U N I W E R S Y T E T W A A R H U S Ośrodek doradztwa i wsparcia Świadomość niepełnosprawności a rozszerzanie partycypacji.
FLUOREK JAKO CZYNNIK PROZAPALNY I OGRANICZAJĄCY BIODOSTĘPNOŚĆ ATP W KOMÓRKACH MAKROFAGÓW Krzysztof Woźniak Studenckie Koło Naukowe przy Samodzielnej Pracowni.
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
Krew Funkcje i skład.
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
WIRUSY.
Mikrobiologia przemysłowa
Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Drożdżowe systemy ekspresyjne
BADANIE DZIAŁANIA IZOTIOCYJANIANÓW NA KOMÓRKI LUDZKIE
Uniwersytet Warszawski Wydział Chemii Barbara Zalewska
Indeks glikemiczny.
Uniwersytet Warszawski
21 listopada 2007 Warsztaty w Szkole Festiwalu Nauki przy Międzynarodowym Instytucie Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
PROGRAM UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
KLASTER FARMACEUTYCZNY nasze doświadczenia i możliwości
Karolina Makieła dr hab. Piotr Jonczyk
CYTOLOGIA CIENKOWARSTWOWA
Badanie losów absolwentów
Z udziałem studentów, logopedów i członków Koła Naukowego Doktorantów Językoznawstwa Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Śląskiego Organizatorki: mgr.
Ośrodek Przetwarzania Informacji Warszawa, ……… 1 Uniwersytet Gdański Warszawa, 19 grudnia 2012 Budowa budynku Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego.
mgr inż. Karolina Makieła dr hab. Piotr Jonczyk
Dlaczego warto wybrać wykłady z Histologii na kierunku Dietetyka PUM
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
Biotechnologia.
Andreas Vesalius „De humani corporis fabrica” 1542.
Badanie losów absolwentów Wydziału Nauk o Żywności ANKIETA SATYSFAKCJI – bezpośrednio po studiach wypełniana VI – X 2013 Warszawa, 2014 Biuro Karier i.
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Są częścią ekosystemu – jeziora.
Uniwersytet Rzeszowski
Jest to żywa osoba albo zwłoki ludzkie, od których pobiera się komórki, tkanki lub narządy.
Wydział Rolnictwa i Biologii Wydział Zastosowań Informatyki i Matematyki Centrum Informatyczne Centrum Edukacji Multimedialnej Szkoły Głównej Gospodarstwa.
DNI OTWARTE 2013 DLA UCZNIÓW SZKÓŁ ŚREDNICH
Statystyka w doświadczalnictwie Wydział Technologii Drewna SGGW Studia II stopnia Wykład 3.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY II KRAJOWY KONGRES BIOTECHNOLOGII Łódź, czerwca 2003 r.
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
ZNAJOMOŚĆ FUNKCJONOWANIA ECTS 2014/2015. LICZBA ZŁOŻONYCH ANKIET Kierunek Liczba studentów Liczba ankiet Procent złożonych ankiet Architektura krajobrazu.
OGÓLNE ZASADY DIAGNOSTYKI MIKROBIOLOGICZNEJ
Polska 1000, 1200, 1400 Mała próbka atlasu
Wpływ białka ClpB na przeżywalność bakterii E. coli traktowanych olejkiem tymiankowym Opiekun: mgr Tomasz Wenta Magdalena Jaskółkowska Dominika Raszewska.
PRAWO KARNE SKARBOWE Prof. nadzw. dr hab. Janusz Sawicki
Biotechnolog.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Na Wydziale studiuje: 1740 studentów 112 doktorantów Kadra akademicka Wydziału: 133 nauczycieli 11 profesorów.
Innowacyjne technologie i dodatki jako element podnoszenia atrakcyjności oferty przemysłu mleczarskiego Konferencja z cyklu „Nauka – praktyce”, 31 maja.
Trendy w procesach fermentacyjnych
ZNACZENIE CZYNNIKA PRZYRODNICZEGO Wykład 4. Podejście przyrodniczo-historyczne  J.S. Mill  A. Smith  T. Malthus  D. Ricardo  J. B. Say.
Jak wspierać transfer technologii
PLOCHER agrotechnologia inaczej
Żywność ekologiczna.
Decydowanie i techniki decyzyjne w administracji
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Hodowla kontrolna z bydłem NH3 ppm min. - 7 max NH !
Licealista w świecie nauki
Wychowania Fizycznego Uniwersytet Rzeszowski
Plan wykładu Pomiar kąta zwilżania gładkich powierzchni
Zapis prezentacji:

Szybkie Metody Analizy Mikrobiologicznej Żywności Wykład dla studentów Wydziału Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kierunku: Biotechnologii, Technologii Żywności (studia dzienne i zaoczne) Dr hab. Małgorzata Robak prof. nadzw.

Wykład IX

  UPROSZCZONY KLUCZ OZNACZANIA DROŻDŻY WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH ŻYWNOŚCI 1.    1. Rozmnażanie w podłożu płynnym przez podział komórki. Mycelium i artrospory na agarze : SCHIZOSACCHAROMYCES 2.    2. Rozmnażanie w podłożu płynnym przez pączkowanie. Mycelium i artrospory na agarze : ENDOMYCOPSIS (zarodnikujące-askospory) TRICHOSPORON (nie zarodnikujące) 3. Rozmnażanie przez pączkowanie biegunowe (bipolarne): NADSONIA, HANSENIOSPORA, KLOECKERA 4. Rozmnażanie przez pączkowanie na całej powierzchni komórki (multipolarne)

4.1. Obecność balistospor SPOROBOLOMYCES 4.2. Brak balistospor. Barwne RHODOTORULA   4.3. Brak balistospor. Białe lub jasno kremowe 4.3.1. Zarodnikujące (podłoże Fowel’a) 4.3.1.1.Metabolizm fermentacyjny, nie uwalniają askospor SACCHAROMYCES, ZYGOSACCHAROMYCES 4.3.1.2. Metabolizm fermentacyjny, askospory łatwo uwalniane KLUYVEROMYCES

4.3.1.4. Metabolizm oksydacyjny, nie wykorzystują azotanów, 4.3.1.3. Metabolizm oksydacyjny, wykorzystują azotany HANSENULA 4.3.1.4. Metabolizm oksydacyjny, nie wykorzystują azotanów, komórki owalne, pseudomycelium PICHIA 4.3.1.5. Metabolizm oksydacyjny, komórki okrągłe, brak pseudomycelium DEBARYOMYCES 4.3.1.6. Metabolizm oksydacyjny, hydrolizują żelatynę YARROWIA   4.3.2. Nie zarodnikujące : CANDIDA

Wykazywanie bakteriofagów w wodzie Pobranie próbki (50mL) Namnożenie potencjalnego faga (pożywka z E.coli), 6-12 godz. 37 ° C Przygotowanie hodowli E.coli , 6 godz, 37 ° C Przesączenie hodowli faga przez sączek zatrzymujący komórki „Skropienie” przesączem płytek z 6 godz. hodowlą E.coli, 12-24 godz. 37 ° C Wyniki

Nieobecność bakteriofagów, jednolity wzrost E.coli Kontrolne płytki Jednolity wzrost E.coli Brak wzrostu Obecność bakteriofagów, „ łysinki „