Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Advertisements

PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Groch z kapustą i grzybami
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
„Wesołe Przekąski”.
RÓWNANIA JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ ?.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Aktualności 2A Wiele się u nas dzieje. Zapraszamy do oglądania.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Matematyka jest wszędzie !!!
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
SZWAJCARIA – Podróż do Basel.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
W szkole wszyscy szykowali się do przygotowywania pysznego, kolorowego śniadania. My także, ale wiemy, że najpierw trzeba dokładnie umyć ręce.
Ten dzień rozpoczął się niezwykle.Siedząc w naszym kręgu rady I b omówiliśmy dotychczas zdobyte wiadomości o produktach żywnościowych i grupach tych produktów.
Kuchnia francuska krowa.
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Zadania matematyczne Anieli Golimowskiej Kl. IV m
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Przed przystąpieniem do wspólnego śniadania kilka dni wcześniej skomponowaliśmy nasze menu. Podzieliliśmy się na grupy, ustalając jakie produkty będą potrzebne,
W „c” Z a p r a s z a m y ! Zespół Szkół Publicznych im. Jana Pawła II w Bielicach Wychowawca: Ewelina Budynek - Padusińska.
O tym, jak dziadek Tadek i Ala cukierkami się zajadali
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Zespół Szkół im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Żalnie.
MY i nasze śmieci.
smiletemplates
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Pewnego słonecznego poranka, jak zawsze w poniedziałek, Kasia i Franek szli razem do szkoły. Coraz częściej zwyczajem Katarzyny stawało się to, że przed.
Szkoła Podstawowa nr 7 Szkoła Podstawowa nr 7 im. Adama Mickiewicza w Świeciu kl. II a 8 listopada 2013.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Opracowała: Sylwia Wieczór
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Legenda litwińskich potraw
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Matematyka w życiu codziennym
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Szukamy wiosennych smaków

Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny

Wiosenne prace w ogrodzie czas zacząć …

Narzędzia ogrodnicze

 Przycinanie gałęzi  Grabienie liści  Kopanie grządek w ogródku  Sadzenie drzew i krzewów  Wysiew nasion  Sadzenie sadzonek  Koszenie trawnika i nawożenie  Napowietrzanie trawnika

by wkrótce ogród mógł wyglądać tak

Matematyka ze smakiem

Możesz sam zrobić taką wagę

Na takiej wadze możesz sprawdzić czyj ser jest cięższy, a czyj lżejszy.

Które produkty sprzedawane są na wagę? ser biały, sól, pieprz, śmietana, rzodkiewka, szczypior, pieczywo,

ser biały

Zadanie 1 Mama była na zakupach. Kupiła 1kg sera białego, 2kg jabłek, 2kg ziemniaków i 1kg marchwi. Ile ważyły wszystkie zakupy. 1kg + 2kg + 2kg + 1kg = 6kg

Zadanie 2 Zakupy włożyła do dwóch toreb. Każda ważyła tyle samo. Ile kilogramów było w jednej torbie? 1kg 2kg

„Kolorowe serki”. Przygotuj miejsce pracy. Pamiętaj o B – bezpieczeństwo H – higiena P – praca

Składniki: ser biały, sól, pieprz, śmietana, rzodkiewka, szczypior, pieczywo Przybory i narzędzia kuchenne: miska, widelec, nóż stołowy, deska do krojenia, talerz

Kolejność działań: Ser wrzuć do miski rozgnieć ser widelcem, dodaj do smaku sól, pieprz i śmietanę (nie za dużo). Wymieszaj.

Umyj rzodkiewkę, żeby ziemia nie zgrzytała ci między zębami – ja jakoś nie przepadam ;) Pokrój ją w drobną kostkę. Szczypior też drobno pokrój i …

… do dobrze rozmieszanego sera, dodaj rzodkiewkę i szczypior. Pozostaje posmarować kolorowym serkiem pieczywo, albo

Pozostało posprzątać, Przygotować miejsce do jedzenia I smacznego

Podsumowanie zajęć zapamiętałem podobało mi się nauczyłem się

Do zobaczenia wkrótce