Podróże po świecie Smaki Europy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książeczka kucharska:
Praktyki odbyliśmy w jednej z włoskich piekarni Panbianchi di Banchi. Właścicielem był Glauco Bianchi. Pracowaliśmy w nocy od godz do 7.00.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Kuchnia Śródziemnomorska
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
KUCHNIA HAWAJSKA.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Do chleba rano wstawać trzeba.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Koszyczek wielkanocny
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Podróże po świecie Smaki Europy

Podział na grupy I grupa - Grecja II grupa – Włochy III grupa – Francja

Grecja sałatka grecka

Włochy pizza

Francja tosty francuskie

Sałatka Horiatiki lub potocznie sałatka grecka tak jest znana na całym świecie, czyli w dokładnym tłumaczeniu „sałatka wsi”, wywodząca się od znaczenia słowa „horiatiki” z języka greckiego. Sałatka Grecka nie zawiera sałaty w jej pierwotnej formie, a i ocet lub sok z cytryny jest dodawany opcjonalne.

Sałatka grecka Znajduje się w menu każdej restauracji w Grecji. Podaje się ją często w domach, szczególnie latem, gdyż kluczem do sukcesu kulinarnego jest przygotowanie jej ze świeżych i dojrzałych w greckim słońcu warzyw 

Sałatka grecka jest przygotowywana z warzyw: pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta. Całość przyprawia się solą, oregano i dużą ilością greckiej oliwy z oliwek.

Proporcje składników sałatki greckiej: 6 dojrzałych pomidorów, grubo posiekane, 3 ogórki, grubo posiekane, 1 czerwona cebula, pokrojone w pierścienie, 1 czerwona papryka, grubo posiekana, 200g oliwek marynowanych, 220g marynowana feta, grubo posiekane, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka soli, 125ml (1 / 2 szklanki) oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny

Pizza Potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

Pizza Składniki: 500 g mąki 1 1/3 szklanki wody 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g drożdży świeżych ( 10 g suszonych ) 1-2 łyżki oliwy

Przygotowanie: Wodę podgrzewamy do 40 stopni. Rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie mięciutkie i elastyczne smarujemy je olejem i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość (45-60 minut ) formujemy je ręcznie i układamy dodatki. Pieczemy w 180 stopniach .

Tosty francuskie Szybkie i pyszne danie.

Tosty francuskie Składniki: 2 jajka 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml (pół szklanki) mleka 4 małe kromki jasnego pieczywa lub 2 duże kromki , przecięte na pół 25g masła klarowanego, plus parę kropel oleju do smażenia 50g cukru pudru

Sposób przyrządzenia Roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym w płaskim naczyniu. Zanurz pieczywo w mieszance z jajek po 5 minut z każdej strony. Rozgrzej masło, z olejem na patelni i usmaż na niej nasączone pieczywo, na złoty kolor. Wysyp cukier na talerz i obtocz w nim usmażony chleb, z każdej strony. Do polania tostów, możesz podać ulubioną konfiturę