Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
Podstawowe składniki odżywcze
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
BIAŁKA.
[Aleksander Dziedzic]
CUKRY.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Doświadczenia chemiczne
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
CUKRY.
Piramida zdrowego żywienia
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Olimpiada zdrowia.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Metabolizm i produkty przemiany materii
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1.
Cukry.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Doświadczenie o cukrze
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.

Głównymi związkami organicznymi występującymi w pokarmach są: węglowodany (cukry) proteiny (białka) lipidy (tłuszcze)

W zależności od stopnia złożoności, dzielimy je na: Cukry, to związki chemiczne zbudowane z węgla (C), wodoru (H) i tlenu (O). W zależności od stopnia złożoności, dzielimy je na: cukry proste (glukoza, fruktoza) – występują między innymi w owocach, nektarze i miodzie,

c) dwucukry (sacharoza – cukier buraczany, laktoza – cukier mleczny), powstają w wyniku łączenia się dwóch cząsteczek cukrów prostych np.: sacharoza (glukoza+fruktoza) laktoza (glukoza+galaktoza)

c) wielocukry (skrobia, błonnik, glikogen, chityna), to cukry zbudowane z setek, a nawet tysięcy cząsteczek cukrów prostych

Znaczenie cukrów: główne źródło energii dla organizmów zwierzęcych np. glukoza, materiał zapasowy np. skrobia, glikogen, składnik budulcowy np. błonnik, chityna, składniki strukturalne DNA i RNA.

Wykrywanie skrobi – doświadczenie nr 1

Reakcja charakterystyczna skrobi Próba jodoskrobiowa Pod wpływem jodyny (roztwór jodu w alkoholu) skrobia przyjmuje zabarwienie ciemnogranatowe wówczas można wykryć jej obecność.

Białka, to wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z setek powtarzających się aminokwasów. Ze względu na złożoność budowy, dzielimy je na: białka proste białka złożone Ze względu na zawartość aminokwasów, na: pełnowartościowe (wszystkie aminokwasy) niepełnowartościowe (brak pojedynczych aminokwasów)

Białka pełnią następujące funkcje: katalizującą reakcje biochemiczne, transportującą – hemoglobina, kontrolującą przenikalność błon komórkowych, pobudzającą i regulującą skurcz mięśni, budulcową-keratyna, elastyna, kolagen, regulatorową (regulacja hormonalna).

Dobrymi źródłami białek są: mięso, jaja, orzechy, zboża, rośliny strączkowe, nabiał, jak mleko czy ser.

Wykrywanie białka – doświadczenie nr 1

Reakcja charakterystyczna białka Próba ksantoproteinowa Pod wpływem kwasu azotowego V białko zawarte w serze przyjmuje zabarwienie żółto-pomarańczowe wskazujące jego obecność.

Zegar jodowy

Wykonanie doświadczenia: do zlewki wlewamy kilka kropli jodyny, dodajemy powoli tyle roztworu kwasu askorbinowego, aby roztwór się odbarwił, dodajemy kilka kropli roztworu skrobi, dodajemy 10cm3 wody destylowanej, wlewamy 15cm3 wody utlenionej, mieszamy powstały bezbarwny roztwór i obserwujemy zmiany.

Prezentacja umieszczona jest na stronie: Część 2 za tydzień. Prezentacja umieszczona jest na stronie: http://www.zdrowoiekologicznie.strefa.pl/index.html