Ciekawostki polskich lasów Dominik Lis Maj 2010
Który z borowików jadalny?
Borowik szlachetny (Boletus edulis) Występowanie: Bory sosnowe i świerkowe Owocowanie: Maj, czerwiec Sierpień, wrzesień Uważany za najsmaczniejszy grzyb, stosowany w wielu potrawach
Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus) Występowanie: Wilgotne lasy sosnowe Owocowanie: Lipiec – październik Niejadalny ze względu na gorzki smak.
Borowik szatański (Boletus satanas) Występowanie: Lasy liściaste Pod bukami Pod dębami Owocowanie: Lipiec – wrzesień W stanie surowym silnie trujący Objęty ochroną gatunku
Borowik ponury (Boletus luridus) Występowanie: Lasy liściaste Pod bukami Pod dębami Pod lipami Owocowanie: Czerwiec – wrzesień W stanie surowym silnie trujący
Kania, nie kania
Muchomor cytrynowy (Amanita citrina) Występowanie: Bory sosnowe i świerkowe Owocowanie: Lipiec – październik Mylony z Czubajką kanią
Czubajka kania (Macrolepia procera) Występowanie: Lasy Polany Owocuje: Lipiec – październik Ceniona za smak, trudna w przechowywaniu
Odradzam zbieranie pieczarek
Muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides) Występowanie: Lasy dębowe Owocowanie: Lipca – połowy października Najsilniej trujący Najbardziej niebezpieczny Mylony z: Pieczarkami gąskami
Pieczarka polna (Agaricus campestris) Występowanie: Łąki Pastwiska Owocowanie: Czerwiec - październik Hodowlana głównie sztucznie Ważny gatunek handlowy i użytkowy
Wieruszka zatokowa (Rhodophyllus sinuatus) Występowanie: Brzegi lasu Łąki Polany Owocowanie: Czerwiec – wrzesień Silnie trujący Mylony z pieczarkami Śmiertelnie trujący
Muchomor jadowity (Amanita virosa) Występowanie: Wilgotne lasy świerkowe Owocowanie: Lipiec – październik Śmiertelnie trujący Mylony z pieczarkami
Który na masełko, Który do śmietnika?
Mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus) Występowanie: Zarośla brzozy Owocowanie: Sierpień – października Charakterystyczne białe mleczko Niejadalny ze względu na silnie piekące mleczko Mylony z Mleczajem rydzem
Mleczak rydz (Lactarius deliciosus) Występowanie: Młode świerczyny Owocowanie: Lipiec – wrzesień Ceniony za wyśmienity smak Charakterystyczne mleczko barwy pomarańczowej
Podstawowe zasady dobrego grzybiarza Nie zbieramy grzybów, których nie jesteśmy pewni, że są jadalne. Nie niszczmy grzybów których nie zbieramy. Odwiedzając las, nie przeszkadzamy jego mieszkańcom i innym gościom Powstrzymajcie ciekawość przed sprawdzaniem jadalności grzyba
Jadalne Niejadalne Trujące Zastosowane oznaczenia grzybów