Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
BIAŁKA.
[Aleksander Dziedzic]
CUKRY.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
Mieszanina a związki chemiczne
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Piramida zdrowego żywienia
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
UKŁAD MIĘŚNIOWY CZŁOWIEKA
Wiadomości ogólne o komórkach i tkankach
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska.
Biologia, jako nauka eksperymentalna
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białka W diecie człowieka.
Białko.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Kierunki przemian metabolicznych
Wstęp Chyba każdemu zależy na tym, by urosnąć. Zdrowe włosy i ładna cera też się przydadzą... Do tego między innymi potrzebne są białka. Tylko musimy.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Agnieszka Jędrzejowska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
WIRUSY.
Poznajemy składniki żywności.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Autorzy: Adrianna Przybylska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych: I Produkty zbożowe: *Produkty te są bogate w cukrowce złożone głównie: skrobia i błonnik dlatego pełnią rolę energetyczną.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
2.22. Procesy i zasady kodowania informacji genetycznej
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Zdrowe Żywienie Człowieka
1.22. Odczytywanie informacji genetycznej – przepis na białko
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
Biochemia.
Rozmieszczenie gruczołów dokrewnych w ciele człowieka
Woda – jedno słowo, tyle znaczeń.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej BIAŁKA Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej

Co to jest białko? Białko – Polimer aminokwasów zbudowany z większej ich liczby połączonej wiązaniami peptydowymi. Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne. Jest ono głównym składnikiem budulcowym organizmu Funkcje białek: Kataliza i regulacja transport i magazynowanie hemoglobina, transferyna, ferrytyna, ruch uporządkowany - np. skurcz mięśnia, aktyna i miozyna, wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych, immunologiczna, budulcowa, strukturalna. przyleganie komórek (np. kadheryny)

Źródła białka Człowiek nie jest sam produkować większości aminokwasów potrzebnych do syntezy białek. Musi pozyskiwać je od innych organizmów. Czyni to z białka ważny składnik diety. Białka zwierzęce i roślinne są w procesie trawienia rozkładane na pojedyncze aminokwasy i „tworzone od nowa” w organellach komórkowych zwanych rybosomami. Białka w zależności od źródła pochodzenia dzielą się na pełnowartościowe i niepełnowartościowe.

Pełnowartościowe Niepełnowartościowe Zawierają wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy Zawierają tylko część aminokwasów Produkty zwierzęce Rośliny Strączkowe Jaja Nabiał Mięso

Reakcje charakterystyczne białek Sole Metali Lekkich Sole Metali Ciężkich ; Niższe Alkohole ; Temperatura; Kwasy, Zasady Koagulacja Denaturacja Odwracalna (poprzez dodanie wody) zmiana struktury białka. Nieodwracalne uszkodzenie struktury białka, zmieniające całkowicie jego właściwości chemiczne.

Koniec DZIĘKUJEMY ZA UWAGE !!!