Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej BIAŁKA Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Co to jest białko? Białko – Polimer aminokwasów zbudowany z większej ich liczby połączonej wiązaniami peptydowymi. Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne. Jest ono głównym składnikiem budulcowym organizmu Funkcje białek: Kataliza i regulacja transport i magazynowanie hemoglobina, transferyna, ferrytyna, ruch uporządkowany - np. skurcz mięśnia, aktyna i miozyna, wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych, immunologiczna, budulcowa, strukturalna. przyleganie komórek (np. kadheryny)
Źródła białka Człowiek nie jest sam produkować większości aminokwasów potrzebnych do syntezy białek. Musi pozyskiwać je od innych organizmów. Czyni to z białka ważny składnik diety. Białka zwierzęce i roślinne są w procesie trawienia rozkładane na pojedyncze aminokwasy i „tworzone od nowa” w organellach komórkowych zwanych rybosomami. Białka w zależności od źródła pochodzenia dzielą się na pełnowartościowe i niepełnowartościowe.
Pełnowartościowe Niepełnowartościowe Zawierają wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy Zawierają tylko część aminokwasów Produkty zwierzęce Rośliny Strączkowe Jaja Nabiał Mięso
Reakcje charakterystyczne białek Sole Metali Lekkich Sole Metali Ciężkich ; Niższe Alkohole ; Temperatura; Kwasy, Zasady Koagulacja Denaturacja Odwracalna (poprzez dodanie wody) zmiana struktury białka. Nieodwracalne uszkodzenie struktury białka, zmieniające całkowicie jego właściwości chemiczne.
Koniec DZIĘKUJEMY ZA UWAGE !!!