KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Advertisements

Servicearten Sposoby serwowania -
E UROPEJSKIE R AMY K WALIFIKACJI W O BSZARZE T URYSTYKI G RUPA 2 T URYSTYKA Toruń 12 grudnia 2011r.
Rodzic jako doradca zawodowy
Październik Kariera na rynku kapitałowym - makler / doradca inwestycyjny.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Firma Los Pierogos.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
Technik ekonomista.
Technikum Usług Fryzjerskich (na podbudowie szkoły podstawowej, gimnazjalnej) ZAWÓD: Technik usług fryzjerskich.
Struktura egzaminu zawodowego
co po gimnazjum ? Wybierz swoją przyszłość Przygotowała:
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA ! Razem możemy więcej Projekt systemowy współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego,
Technik organizacji usług gastronomicznych
usług gastronomicznych
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
WARSZTATY ZAWODOZNAWCZE KLASY 3 B z GIMNAZJUM NR 5 W LUBINIE 24 PAŹDZIERNIKA 2011 DROGA EDUKACYJNA W ZAWODZIE FRYZJERA.
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Technik Organizacji Reklamy
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zostań fryzjerem !.
PRAKTYKI ZAWODOWE: ZASADY DOBRYCH PRAKTYK SIMON JAMES I TIM FOX.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
Wprowadzenie do roku trzeciego Nowe decyzje, zatrudnienie, inwestycje.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
Co po gimnazjum? Struktura szkolnictwa ponadgimnazjalnego.
Praktyki zawodowe w Londynie r.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
Niemiecki model edukacji zawodowej
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE. Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe jest egzaminem zewnętrznym co oznacza, że: jest przeprowadzony.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Wyniki ankiety ewaluacyjnej Kierunek: GEOGRAFIA II st. Studia stacjonarne 2014.
Rodzic jako doradca zawodowy Większość młodych ludzi pytanych o to kto jest dla nich najważniejszym doradcą przy wyborze drogi edukacji wskazuje rodziców,
Logistyk.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
KLASA WIELOZAWODOWA. Wybierz zawód i kształć się zgodnie ze swoimi zainteresowaniami!
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH Gdy samochód „zachoruje”, Mechanik go uratuje ;)
Technik transportu drogowego
Powiatowy Urząd Pracy Powiatowy Urząd Pracy w Zgorzelcu w Zgorzelcu Centrum Informacji i Aktywizacji Zawodowej i Aktywizacji Zawodowej.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Zawód: Aktor/aktorka. ● Jak zostać aktorem/aktorką? ● Jedną z możliwości jest zgłaszanie się na castingi - zdarza się, że dzięki temu osoby bez wykształcenia.
 Praca kosmetyczki nie zawsze jest przyjemna zarówno z fizycznego jak i psychicznego aspektu. Wymaga bezpośredniości, łatwości nawiązywania kontaktu.
MÓJ ZAWÓD.
CV PROSIMY PRZESYŁAĆ NA ADRES:
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
SZKOLNICTWO PONADGIMNAZJALNE WARSZTATY DLA RODZICÓW
Technikum informatyczne
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA

Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie.

Kelner musi zadbać o przyniesienie zamówionych potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu. Powinien także sprawować ciągły nadzór nad klientami i reagować na każde wezwanie, zaś po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Ważnym elementem jest również odpowiednie pożegnanie klientów i zachęcenie ich do ponownego odwiedzenia tego miejsca.

Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości – zadbanie o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności, nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców, nadzór nad jakością podawanych potraw i natychmiastowe usuwanie niepotrzebnych naczyń ze stołów. W przypadku obsługi przyjęć do kelnera należy roznoszenie napojów i przekąsek, czy dbanie o właściwą temperaturę potraw.

Kelner jako osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, z jednej strony stanowi wizytówkę lokalu, a z drugiej podczas rozmów z gośćmi może uzyskiwać informacje dotyczące ich oceny danego miejsca i sugestii, mogących polepszyć jakoś oferowanych usług.

Od kelnera wymagana jest przede wszystkim wysoka kultura osobista, ogłada i komunikatywność. Musi to być osoba otwarta, potrafiąca szybko nawiązać właściwy kontakt z klientem. Bardzo pozytywnie odbierane jest zainteresowanie kelnera obsługiwaną osobą i prowadzenie z nią kulturalnej rozmowy – daje to klientowi poczucie ważności oraz nastawia go pozytywnie do danego miejsca.

Ważna jest również subtelność – kelner musi umieć doradzić gościom właściwy wybór, odpowiadać na wszelkie potrzeby klientów, a równocześnie nie może narzucać się ze swoją obecnością. Do niego jednak należy stworzenie sympatycznej atmosfery, zachęcającej do ponownych odwiedzin, dlatego kelner musi być osobą wzbudzającą zaufanie, miłą, z poczuciem humoru.

W zawodzie tym bardzo istotna jest również podzielność uwagi – jest to ważne w sytuacji, gdy równocześnie obsługuje się kilka stolików i realizuje kilka zamówień. Istotna jest również dobra pamięć, dzięki której możliwe jest właściwe przyjęcie zamówienia i niedopuszczenie do pomyłki przy serwowaniu dań.

Bardzo przydatną umiejętnością, obecnie coraz częściej wręcz niezbędną w tej pracy, jest znajomość języków obcych. Miejscem pracy dla kelnerów są wszelkiego rodzaju instytucje, związane z gastronomią – hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych.

Zarobki kelnera w dużej mierze uzależnione są od miejsca zatrudnienia. Im wyższy standard miejsca pracy, a co za tym idzie, wyższe oczekiwania pracodawcy, tym kwota zarobków jest większa. Średnio wynosi ona od ok. 1000 zł do 2000 zł. Dodatkowo kelner może liczyć na napiwki, których kwota może równać się otrzymywanemu wynagrodzeniu.

Osoby chcące znaleźć zatrudnienie w zawodzie kelnera mogą ukończyć jedną ze szkół, oferujących kształcenie w tym kierunku. Mogą to być licea zawodowe, szkoły policealne lub kursy zawodowe. Nauka w szkołach przygotowuje do profesjonalnej obsługi klientów – przyszli kelnerzy uczą się jak należy dbać o stanowisko pracy, przygotowywać lokal na przyjęcie gości, dopasowywać wystrój pomieszczenia do rodzaju imprezy, przyjmować zamówienia od klientów, doradzać przy wyborze potraw i odpowiednio je reklamować oraz podawać do stołu.

Program nauczania obejmuje również naukę przyrządzania podstawowych potraw i napojów, nakrywania do stołu, naukę obsługi urządzeń niezbędnych w pracy kelnera, jak również zagadnienia związane z zapleczem gospodarczym, zarządzaniem lokalem, marketingiem czy finansami. W ramach nauki uczniowie odbywają również praktyki zawodowe. Po ukończeniu szkoły można pracować w zawodzie kelnera, oraz po ukończeniu stosownych kursów również w zawodzie barmana.

Inną możliwością jest ukończenie kursu zawodowego, który kończy się zdaniem egzaminu z zakresu wiedzy teoretycznej oraz zdaniu części praktycznej. Podobne kursy mogą również kończyć osoby już pracujące w zawodzie kelnera, w celu podniesienia swoich kwalifikacji.

KONIEC

WYKONAŁY: Joanna Szymczyk Małgorzata Ślimak