Szkolna kampania walki z otyłością.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Advertisements

WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
EDUKACJA PROZDROWOTNA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Żywienie w sporcie.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Walory aktywności fizycznej:
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Żyj zdrowo!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Szkolna kampania walki z otyłością

Otyłość

Przyczyny otyłości Przekarmianie

Czynnik fizjologiczny i genetyczny

Niezdrowy styl życia

Czynnik psychologiczny

zaburzenia metabolizmu, niedoczynność tarczycy, niedoczynność kory nadnerczy

Dekalog zdrowego odżywiania się

1. Jedz regularnie minimum 3 posiłki dziennie w tym koniecznie śniadanie. Zaplanuj 3 umiarkowane posiłki dziennie oraz gdy będziesz odczuwać głód, zdrowe przekąski w postaci warzyw lub owoców.

2. Dbaj o urozmaicanie diety Twój codzienny jadłospis powinien zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. 

3. Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku. Wybieraj te bogate w błonnik jak chleb razowy, chleb pełnoziarnisty kasze i płatki.

4. Używaj tłuszczów roślinnych 4. Używaj tłuszczów roślinnych. Ogranicz ilości spożywanego tłuszczu zwierzęcego jak smalec i masło.  Do sałatek używaj oliwy z oliwek, olejów: słonecznikowego, sojowego.  Do smażenia używaj oleju rzepakowego lub tłuszczu przeznaczonego do smażenia.  Do smarowania pieczywa używaj miękkich, wysokiej jakości margaryn.

5. Jedz warzywa i owoce codziennie. Owoce, ze względu na dużą zawartość cukru, jedz w małych porcjach, nie więcej niż 2-3 razy dziennie, zaś warzywa jadaj do woli.

6. Jedz więcej ryb i roślin strączkowych Powinieneś jeść ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, najlepiej śledzie, makrele, łososie, sardynki, tuńczyka, również z puszki. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są ryby morskie.

7. Pij mleko i przetwory mleczne codziennie. Jeżeli masz nadwagę lub wskazanie do obniżania cholesterolu i ilości tłuszczu w diecie, wybieraj mleko o obniżonej zawartości tłuszczu i jego niskotłuszczowe przetwory. 

8. Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach. Zastąp je drobiem. Wybieraj najchudsze kawałki mięsa, a nadmiar tłuszczu usuwaj. 

9. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy i spożywaniu napojów gazowanych.  Ograniczaj spożywanie soli kuchennej, nie dosalaj, zastąp sól innymi przyprawami lub ziołami.

10. Pij wodę mineralną oraz naturalne soki warzywne i owocowe, bez dodatku cukru.  Wypijaj min. 1,5 litra płynów dziennie.

otyłości jest jej zapobieganie!!! Najlepszą terapią otyłości jest jej zapobieganie!!!

Sport to zdrowie

Ruch wspomaga odchudzanie, czyli utratę tkanki tłuszczowej i utrzymanie niskiej wagi.

Ruch: ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie – obniża ryzyko zawału serca wzmacniając jego wydajność, umac -nia  naczynia krwionośne, zwiększając poziom „dobrego cholesterolu” i zmniejszając poziom trójglicerydów, odciąża trzustkę, która produku je w konsekwencji mniej insuliny.

Ćwiczenia fizyczne budują mięśnie, które same w sobie spalają bardzo dużo kalorii, zatem przyspiesza się metabolizm oraz zmniejsza ryzyko otyłości.

Ruch powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia system immunologiczny – dzięki wysiłkowi fizycznemu organizm odbudowuje naturalną zdolność ciała do radzenia sobie z wirusami, gorączką i infekcjami. Ruszając się, wzmacniamy kości i stawy.

Regularne ćwiczenia redukują nagromadzony stres, organizm dotlenia się i relaksuje, a do krwi wydzielają się endorfiny – hormony szczęścia, ciało ma więcej energii i lepiej regeneruje się w trakcie snu.

Ćwiczenia podnoszą sprawność i wydajność umysłową – myślenie jest szybsze, a fakty lepiej kojarzone oraz zapamiętywane.

Skóra staje się zdrowsza i gładsza - pocąc się podczas ćwiczeń, pozbywamy się nagromadzonych w porach toksyn. Ćwiczenia poprawiają sylwetkę, pomagają utrzymać prostą postawę, modelują i wzmacniają mięśnie. Wysiłek fizyczny poprawia  samopoczucie, dzięki temu wzrasta samoocena, poczucie satysfakcji i dobry nastrój.

Skutki otyłości

Cukrzyca Bezdech nocny Astma Miażdżyca Niewydolność serca Bóle stawów Zwyrodnienia kości

Złamania Zwichnięcia Płaskostopie Rozstępy Udar serca Zawał serca

Posiłki Aby pomóc Wam w walce z nadwagą i otyłością przedstawimy teraz jadłospis na jeden dzień dla nastolatka.

Śniadanie 435 kcal pieczywo żytnie- 3 kromki (60 kcal) masło- 10 dag (100 kcal) wędlina- 4 plasterki (120 kcal) pomidor- 10 dag (25 kcal) herbata - (0 kcal) łyżeczka cukru- (40 kcal) sok pomarańczowy- (50 kcal) owoc- np. brzoskwinia- (40 kcal)

Drugie śniadanie 330 kcal drożdżówka z serem- (200 kcal) owoc- np. banan- (70 kcal) sok wieloowocowy- (60 kcal)

Obiad 550 kcal zupa jarzynowa- (150 kcal) ziemniaki- (70 kcal) pieczeń duszona- (300 kcal) surówka ze świeżej marchwi- (30 kcal)

Podwieczorek 410 kcal sernik- 1 porcja- (350 kcal) kompot z agrestu- 60 kcal)

Kolacja 355 kcal sałatka z warzyw- (65 kcal) wędlina, 5 dag- (60 kcal) masło-10 dag (100 kcal) chleb pszenno-żytni- 2 kromki- (90 kcal) herbata - (0 kcal) łyżeczka cukru- (40 kcal)