Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Norbert Konieczkowicz
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Temat: BUDOWA I ROLA UKŁADU ODDECHOWEGO
Temat: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU KRWIONOŚNEGO
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Wiem co jem.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Znaczenie produktów zbożowych
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE JEDZONKO ZAPRASZAMY. Piramida zdrowia Owoce.
TOPIC: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU ODDECHOWEGO
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Temat: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU KRWIONOŚNEGO
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
Dekalog zdrowego żywienia.
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Temat: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU KRWIONOŚNEGO
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
Budowa i funkcje układu pokarmowego
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Temat: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU KRWIONOŚNEGO
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Temat: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU KRWIONOŚNEGO
Temat: ETAPY ŻYCIA CZŁOWIEKA
TOPIC: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU ODDECHOWEGO
TOPIC: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU ODDECHOWEGO
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE Temat: Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE PROCES - PREZENTACJA ŻRÓDŁA OCENA

1. WPROWADZENIE Co jemy? To dobre pytanie. Codziennie zjadamy Śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek, przekąski… Zjadamy mięso, warzywa i owoce, przetwory mleczne, pieczywo i inne produkty mączne. Co z tego potrzebne jest dla naszego organizmu? Czy po naszym ciele krążą kawałeczki szyneczki i sałatki? Czy może jakieś tajemnicze substancje tworzą nasz pokarm? MENU

2. ZADANIE zapoznaj się z prezentacją dotyczącą składników odżywczych oraz kartą pracy w zeszycie. wykorzystując netografię zamieszczoną na końcu prezentacji wyszukaj niezbędnych informacji na temat składników odżywczych – ich budowy, funkcji oraz podstawowych źródeł. możesz korzystać tylko z jednej z wymienionych stron, możesz z kilku przygotuj na osobnych kartkach „ściągę” zawierającą znalezione przez Ciebie informacje tak, abyś mógł z niej sprawnie korzystać w czasie lekcji i zaprezentować się klasie. zapisz z których stron internetowych korzystałeś/aś Uwaga!! Nie kopiuj całej zawartości stron internetowych!! Wybierz najważniejsze informacje. Unikaj używania słów których nie rozumiesz!! Jeśli nie znasz stwierdzenia albo go nie używaj albo poszukaj wyjaśnienia! MENU

3. Proces: Składniki pokarmowe MENU

1. Białka Białka pełnią funkcję ………………………………………………………………………………. Białka zbudowane są z ………………………………………

Białka ………………………… …………….………………

2. Węglowodany Węglowodany nazywane inaczej………………. pełnią funkcję …………………………… …………………………………..... Cukry ..…………….. ……………… - ………………… - ……………….. dwucukry wielocukry - sacharoza (cukier) - …………….. - laktoza (mleko) ……………………

3. Tłuszcze Tłuszcze zbudowane są z ………………… i ……………………….. Pełnią one funkcję ………………………………………………………………............................................

Tłuszcze ………………………….. ………………………….. ………………………….. …………………………..

4. Witaminy Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: …………………………. …………………………… …………………………… ……………………………

b) Witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1 – metabolizm (niedobór – zaburzenia pracy układu nerwowego) …………………………… …………………………… ……………………………

…………………………… …………………………… ……………………………

5. Sole mineralne Makroelementy ……………………….. ………………………. ………………......... .............................. ………………......... ..............................

……………………………. …………………………….

b) Mikroelementy ……………………………. ……………………………. …………………………….

6. Woda

Piramida żywieniowa MENU

4. Proces: Netografia: a) http://pl.wikipedia.org/wiki/Sk%C5%82adniki_od%C5%BCywcze b) http://www.we-dwoje.pl/skladniki;pokarmowe,artykul,4817.html c) http://www.witaminyzdrowia.pl/ d) http://www.sciaga.pl/tekst/13757-14-skladniki_pokarmowe e) http://www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/18957-sk%C5%82adniki_od%C5%BCywcze_bia%C5%82ka_w%C4%99glowodany_t%C5%82uszcze.html f) http://www.biologia.net.pl/biochemia/ MENU

4. Ocena: Ocenie podlegają: Aktywność na lekcji (+ lub -) Notatki sporządzone przez ucznia przed lekcją: poprawność zawartych treści, dobór treści, forma opracowania (ocena z przedmiotu). MENU