The traditional dishes on the Silesia's wedding day - part 1 - Here is the food served at the wedding party.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
One tale one game one dance one recipe
Advertisements

Primary School in Kaźmierz Szkoła Podstawowa imienia Marii Dąbrowskiej w Kaźmierzu w Kaźmierzu.
Jak jeść, by zdrowo żyć? How to eat to live healthy?
One day in my grandmother’s life
People use lots of water for drinking, cooking and washing, but even more for producing things such as food, paper, cotton clothes, cars, toys… Ludzie.
Święta Bożego Narodzenia. Christmas - in the tradition of the Christian feast day of commemoration to the birth of Jesus Christ. This is the liturgical.
ANDRZEJKI – dzień świętego Andrzeja
Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
JET PUMPS introduction POMPY STRUMIENIOWE wstęp
Groch z kapustą i grzybami
Sondergades Skole, Dania
Easter 2011 Easter 2011.
POLSKA SZKOŁA PODSTAWOWA IM. LECHA BĄDKOWSKIEGO W LUZINIE
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Polska - kilka informacji Poland - more informations Na początek kilka słów o autorze At the beginning of a few words about the author.
DIRECT &INDIRECT QUESTIONS
The school volunteer club 1 / 19 Wolontariat XII 2006r. Gimnazjum im. Ks. W. Rabczyńskiego w Wasilkowie
Travel Agency A trip to Śląsk. Something about us… Winter Agency is a tour operator and travel agency providing full services for groups and individuals.
Projekt "Zagraniczna mobilność szkolnej kadry edukacyjnej w ramach projektów indywidualnych współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego.
Pierwszy dzień w collegu St. Augustin w Angers. Czwartek, 20 maja To był nasz pierwszy dzień w collegu St. Augustina w Angers, który rozpoczął się o 8:00.
Do you know who I am? Czy wiesz kim ja jestem Soy alguien con quien convives a diario Im somebody you live with every day.. Jestem kims z kim żyjesz.
THE ’YES’ DAY Say ’YES’ to Imagination! 20th March 2013
Zajęcia realizowane w ramach projektu Moja Szkoła - Mój kapitał na przyszłość współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Comenius The Great Wonders of Europe The Polish school is called … is called …
Zobaczysz zdjęcia z różnych hoteli, na których widnieją nazwy ludzi i przedmiotów, czynności oraz zwroty używane w hotelu. Zapisz je w zeszycie w następujący.
- For students (12 questions) - For parents (6 questions) - For grandparents (6 questions)
Opracował: Szymon Koper Prepared by: Szymon Koper.
TVP SA Odział w Łodzi Łódź ul. Narutowicza 13 TVP Łódź the Year of anniversary – it is already 55 years together.
Spaghetti po bolońsku. Składniki 500 g spaghetti 4 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania Sos: 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 1 posiekana.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
BLOOD DONATION.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Moduł III SuperFive ZS-P Bardo PRZYSZYKUJ WSZYSTKIE SKŁADNIKI: 4 ŚLEDZIE MATJAS, 2 CEBULE, 1 JABŁKO, 2 ZĄBKI CZOSNKU, 4 KORNISZONY, ŚMIETANĘ 22%, SÓL,
POLAND. we will take you on a journey during which you will learn something about us.
Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830.
Wieczór Wigilijny w Krasnodworze
The Grumpy Test If at least one of these pictures does not make you smile, then you are grumpy and need to go back to bed. Test na ponuraka Jak nie usmiechniesz.
Pyszne sałatki Irena Woźniak Kl.2aTH.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PICNIC 2010 / 2011 Autorzy: Piotr Widomski Karol Mosakowski Marysia Sikorska.
Popularne żabie udka. 2 Les grenouilles Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: płazy Rząd: płazy bezogonowe 3 Les grenouilles.
Popular in Częstochowa. white cabbage sauerkraut meat ( pork, ham, bacon, sausage, veal, beef, rabbit [usually smoked] ) tomatoes honey mushrooms pepper,
Dni Polski Polish Days December/January. Kalendarium -nasze święta, zwyczaje, obrzędy Calendar -our holidays, customs and rites.
SZKOŁA DOSKONAŁA Składniki: Szczypta uśmiechniętych nauczycieli Kilkadziesiąt kilogramów szalonych nauczycieli Uśmiechnięci uczniowie Kilka sztuk ciekawych.
PPS with sound. (z dzwiekiem) Click for next image (kliknij myszke)
January 2O13.
Rolnik, chłopiec i osioł idą do miasta. The man looks at them and shakes his head Ksi ąż ek cz ł owieka na to i kr ę ci g ł ow ą
I am sorry, but I can’t go out with you
legend
The Sunday roast is perhaps the most common feature of English cooking
NIEPUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA
POLISH FOR BEGINNERS.
Wydział Elektroniki Kierunek: AiR Zaawansowane metody programowania Wykład 6.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Kuchnia francuska krowa.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
Potrawy w Polsce 1.
Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Zapis prezentacji:

The traditional dishes on the Silesia's wedding day - part 1 - Here is the food served at the wedding party

The traditional dishes on the Silesia's wedding day Dinner: Dessert:Cold plate:Supper: -chicken soup- Wedding cake- different kinds of ham - pork chop with mushrooms - regional pasta- Polish szpajza- potato salad- potatoes - Silesian meat roll, roast pig, roast chicken - lots of delicious cakes and cookies - tomatoes and cucumbers - carrots with peas - noodles- coffee- hot sausages- Silesian bigos - red fried cabbage- ice-cream- meat in gelatin (galet) - tripe - pickled cabbage salad - juice and fruit drinks - raw meat with onion (tatar) - borsch with croquette

Tradycyjne potrawy podawane na Weselu ś l ą skim: Obiad:Deser: Zimna p ł yta: Kolacja: - rosó ł na swojskich kurach - tort- w ę dliny -kotlet schabowy z pieczarkami - swojski makaron- szpajza - sa ł atka ziemniaczana - ziemniaki - rolady, piecze ń, udka pieczone - pyszne ciasta i ciasteczka - pomidory i ogórki - marchewka z groszkiem - kluski- kawa - kie ł baski na ciep ł o - bigos - czerwona kapusta zasma ż ana - lody - mi ę so w galarecie - flaczki - surówka z kiszonej kapusty - soki i napoje owocowe - tatar- barszcz z krokietem

Some recipes for our delicious wedding dishes Przepisy na nasze pyszne dania

Chicken Soup Składniki: kura rosołowa (świeża lub mrożona) por pietruszka korzeniowa sól, pieprz drobny makaron Przyrządzenie: 1.Umytą kurę rosołową włożyć do dużego garnka. 2. Zalać taką ilością zimnej wody, by całkowicie przykryła kurę. 3. Włożyć do garnka kawałki pora. 4. Dodać pietruszkę, sól i pieprz. 5.Kurę pod przykryciem gotować 2-3 godziny. 6. Kurę wyjąć i rosół przecedzić przez sito. 7. Ugotować makaron i dodać do zupy. 8. Ciesz się pyszną zupą! Ingredients: chicken (fresh or frozen) leeks parsley salt, pepper thin pasta Preparation: 1.Clean the chicken and put it into a big pot. 2. Pour water into the pot to cover the chicken. 3. Add leek to the pot. 4. Add parsley, salt and pepper. 5. Cover the pot and cook the chicken on low fire for 2 – 3 hours. 6. Take out the chicken and strain the soup through a sieve. 7. Cook the pasta for 5 minutes and add it to the soup. 8. Enjoy your delicious soup!

Silesian meat roll Składniki: - 60 dekagramów chudej wołowiny - sól, pieprz, musztarda - płat słoniny lub wędzonego boczku - plasterki cebuli - mąka - tłuszcz do smażenia - liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - gęsta śmietana. Przygotowanie: Wołowinę rozciąć na 4 plastry. Zbić cienko, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą i na każdy płat nałożyć cienki plaster słoniny lub boczku oraz kilka plasterków cebuli. Zwinąć rolady i związać białą bawełnianą nicią. Oprószyć mąką, smażyć na gorącym tłuszczu, podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać liść laurowy i parę ziaren ziela angielskiego. Sos doprawić gęstą śmietaną. Twoja potrawa jest gotowa. Ingredients: - 60 decagrams of beef - pepper, salt, mustard - a piece of backfat or smoked bacon - slices of onion - flour - fat for frying - bay leaf - a few grains of allspice - thick cream Preparation: Cut the beef into slices. Beat thinly and dredge with salt and pepper. Grease them with mustard and put the backfat (or bacon) and onion on every slice. Wad everything to form rolls and tie it with thread. Dredge it all with flour. Fry it on hot fat, from time to time pour a little water on it. Braise it till it is tender, at the end add bay leaf and allspice. Put cream to it and your dish is ready.

Pork chop with mushrooms Składniki: - wieprzowina - grzyby - jajko - bułka tarta - mąka - sól, pieprz Przygotowanie: Potnij kawałki wieprzowiny i rozbij po obu stronach, aby otrzymać płaskie płaty. Dodaj sól i pieprz. Zrób farsz: oczyść grzyby, zetrzyj je na tarce, duś na patelni przez kilka minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Połóż farsz na kotletach, uformuj rolady i zwiąż je nitką. Rozbij jajko, i daj bułkę tartą i mąkę na odrębne talerze. Panieruj rolady, najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Gotowy kotlet smaż na patelni w oleju przez około 5 minut. Ingredients: - pork - mushrooms - egg - breadcrumbs - flour - salt, pepper Preparation: Cut the piece of pork and smash on both sides to make flat pieces. Add salt and pepper. Make the stuffing: peel mushrooms, grate them, throw in frying pan and stew for a few minutes. Add seasoning and mix all. Put the stuffing on cutlet, form rolls and tie them with strings. Beat egg and put breadcrumbs and flour on separate plates. Put the rolls at first in flour, then in an egg and at the end in breadcrumbs. Fry ready pork chops in hot oil for about 5 minutes.

Carrot with peas salad Składniki: - marchewka - groszek - sól, cukier - mąka Przygotowanie: Pokrój marchewkę. Daj do garnka, dodaj wody, soli i cukru. Gotuj przez kilka minut. Dodaj groszek. Zagęść wodę mąką. Zmieszaj wszystko i gotuj przez kilka minut. Ingredients: - carrot - peas - salt, sugar - flour Preparation: Cut carrot. Throw in a pot and add some water, salt and sugar. Boil for a few minutes. Add bean to the pot. Thicken water with flour. Mix everything and cook for a few minutes.

Tripe Składniki: - 2 kg flaków wołowych - 2 marchewki - pietruszka - seler - 2 pory - masło - mąka - cebula - imbir - pieprz, sól -ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Gotowe surowe flaki gotować około 4 godzin, aż będą zupełnie miękkie. Podczas gotowania stale uzupełniać rosół. Ugotowane flaki kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do zupy. Kroimy warzywa i dodajemy do mieszanki. Dodajemy trochę masła, mąki i przyprawy. Gotujemy mieszając od czasu do czasu. Podajemy z bułką. Ingredients: - 2 kilos of tripe - 2 carrots - parsley - celery stick - 2 leeks - butter - flour - onion - ginger - pepper, salt - allspice, bay leaf Preparation: Cook raw tripe in water for about four hours to make it tender. Pour more water if necessary when you cook it. Slice cooked tripe. Put it again into the soup. Cut the vegetables and add it to the mixture. Add little butter, flour and seasoning. Mix it all from time to time when you cook it. Serve it with rolls.

Silesian bigos Składniki: - 2 kg białej kapusty - 0,5 kg świeżego boczku - 0,5 kg karkówki wołowej - 0,5 kg kiełbasy g grzybów - ziele angielskie, liść laurowy - sól, pieprz - 2 cebule - 1 słoik przecieru pomidorowego Przygotowanie: Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulką na maśle, dodać do kapusty. Dodać pokrojone grzyby. Gotować bigos na wolnym ogniu, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Teraz możesz się już nacieszyć smakiem polskiego bigosu! Ingredients: - 2 kg of white cabbage - 0, 5 kg of fresh bacon - 0,5 kg of chuck - 0,5 kg of sausage g of mushrooms - allspice, bay leaf - salt, pepper - 2 onions - 1 jar of tomato pure Preparation: Pour water into a big pot with cabbage, add allspice and bay leaf. Then cut meat and sausage into pieces, fry them on butter together with chop onions. Put all into the pot with cabbage. Slice mushrooms and add them to the rest. Heat everything on free fire, mix it from time to time. At the end add tomato pure, salt and pepper for taste. Now you can enjoy your Polish bigos!