Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru. SÓL KUCHENNA = chlorek sodowy (NaCl)
Naszemu organizmowi do procesów fizjologicznych wystarcza zaledwie od 1 do 6 gram soli dziennie.
Ponieważ sód wiąże wodę, powoduje to zwiększenie objętości krwi w naczyniach, a tym samym wzrost ciśnienia tętniczego
Dieta z dużą ilością soli prowadzi do miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu.
Nadmierne spożycie soli zwiększa zapadalność na raka żołądka. Istnieje związek nadciśnienia z otyłością.
Zmniejszenie udziału soli w diecie może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi oraz zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci.
Ogranicz spożywanie słonej żywności!
NIE DOSALAJ POTRAW !!!
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywać nie więcej niż 6 g soli dziennie, czyli jedną płaską łyżeczkę soli.
10 ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA Spożywaj produkty z różnych grup żywności (dbaj o urozmaicenie posiłków). Kontroluj masę ciała (dbaj o zachowanie należnej wagi). Produkty zbożowe powinny być Twoim głównym źródłem energii. Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem Twojej codziennej diety.
dbaj o zachowanie należnej wagi CZY MASZ PRAWIDŁOWĄ MASĘ CIAŁA? dbaj o zachowanie należnej wagi
Ograniczaj spożycie soli !!! Mięso spożywaj z umiarem, zastępuj je rybami i roślinami strączkowymi. Spożywaj codziennie warzywa i owoce. Ograniczaj spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Unikaj cukru i słodyczy. Ograniczaj spożycie soli !!! Unikaj alkoholu.
Sposób odżywiania niewątpliwie wpływa na nasz wygląd, kondycję i samopoczucie. Spożywaj codziennie warzywa i owoce.