WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Autor: Adrianna Szalonka
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
Potrawy w Unii Europejskiej
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Książka Kucharska.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kasze - bogactwo właściwości
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Świąteczne porady żywieniowe
Kuchnia bez tajemnic i granic
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE

Przygotowanie: Oczyszczoną sprawioną kurę włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować. Na dogotowaniu kury dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę i doprawić do smaku.

Przygotowanie: Boczek pokroić na cienkie paseczki. Warzywa i buraki zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Boczek stopić na oleju, dodać rozdrobniony czosnek i pozostałe przyprawy oraz 5 szklanek wody i zagotować. Dodać starte warzywa i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem cytrynowym.

PRZYGOTOWANIE: ZIEMNIAKI UGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE, DOKŁADNIE ROZGNIEŚĆ WRAZ Z TWAROGIEM. CEBULĘ DROBNO POKROIĆ I ZRUMIENIĆ NA PATELNI. WYMIESZAĆ Z TWAROGIEM Z ZIEMNIAKAMI. PRZYPRAWIĆ SOLĄ, PIEPRZEM I PAPRYKĄ, FARSZ NIE POWINIEN BYĆ MDŁY. CIASTO: DO MISKI WSYPAĆ MĄKĘ, SÓL, WBIĆ ŻÓŁTKO, DODAĆ MASŁO I ROZETRZEĆ SKŁADNIKI. JEDNĄ RĘKĄ WLEWAĆ POWOLI CIEPŁĄ WODĘ, A DRUGĄ MIESZAĆ CIASTO, ŻEBY SKŁADNIKI DOKŁADNIE SIĘ POŁĄCZYŁY. ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO I ROZWAŁKOWAĆ DOŚĆ CIENKO NA BLACIE OPRÓSZONYM MĄKĄ. SZKLANKĄ WYKRAWAĆ KRĄŻKI, NAKŁADAĆ FARSZ, DOKŁADNIE SKLEJAĆ I WRZUCAĆ PARTIAMI NA GOTUJĄCĄ SIĘ, OSOLONĄ WODĘ. PODAWAĆ POLANE MASŁEM ZE ZRUMIENIONĄ NA BRĄZOWO CEBULĄ, SMACZNE SĄ TEŻ ZE SKWARKAMI Z CHUDEGO BOCZKU LUB PODWĘDZANEJ WĘDLINY.

KLUSKI Ś L Ą SKIE Sk ł adniki: Ziemniaki, m ą ka ziemniaczana, sól, olej Przygotowanie Ziemniaki ugotowa ć w osolonej wodzie. Przepu ść przez prask ę albo ugnie ść t ł uczkiem. Przestudzi ć. Wyrówna ć powierzchni ę ziemniaków i przedzieli ć na równe 4 cz ęś ci, rysuj ą c krzy ż yk - jedn ą z nich wyj ąć, a na jej miejsce wsypa ć m ą k ę ziemniaczan ą. Wsypa ć dok ł adnie tyle ile by ł o ziemniaków. Wyrobi ć ciasto r ę koma. Formowa ć kuleczki z dziurk ą po ś rodku (dziurk ę zrobi ć palcem). Gotowa ć w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 3 minuty od wyp ł yni ę cia klusek na powierzchni ę. Podawa ć jako dodatek do mi ę s, polane sosem.