WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE
Przygotowanie: Oczyszczoną sprawioną kurę włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować. Na dogotowaniu kury dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę i doprawić do smaku.
Przygotowanie: Boczek pokroić na cienkie paseczki. Warzywa i buraki zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Boczek stopić na oleju, dodać rozdrobniony czosnek i pozostałe przyprawy oraz 5 szklanek wody i zagotować. Dodać starte warzywa i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem cytrynowym.
PRZYGOTOWANIE: ZIEMNIAKI UGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE, DOKŁADNIE ROZGNIEŚĆ WRAZ Z TWAROGIEM. CEBULĘ DROBNO POKROIĆ I ZRUMIENIĆ NA PATELNI. WYMIESZAĆ Z TWAROGIEM Z ZIEMNIAKAMI. PRZYPRAWIĆ SOLĄ, PIEPRZEM I PAPRYKĄ, FARSZ NIE POWINIEN BYĆ MDŁY. CIASTO: DO MISKI WSYPAĆ MĄKĘ, SÓL, WBIĆ ŻÓŁTKO, DODAĆ MASŁO I ROZETRZEĆ SKŁADNIKI. JEDNĄ RĘKĄ WLEWAĆ POWOLI CIEPŁĄ WODĘ, A DRUGĄ MIESZAĆ CIASTO, ŻEBY SKŁADNIKI DOKŁADNIE SIĘ POŁĄCZYŁY. ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO I ROZWAŁKOWAĆ DOŚĆ CIENKO NA BLACIE OPRÓSZONYM MĄKĄ. SZKLANKĄ WYKRAWAĆ KRĄŻKI, NAKŁADAĆ FARSZ, DOKŁADNIE SKLEJAĆ I WRZUCAĆ PARTIAMI NA GOTUJĄCĄ SIĘ, OSOLONĄ WODĘ. PODAWAĆ POLANE MASŁEM ZE ZRUMIENIONĄ NA BRĄZOWO CEBULĄ, SMACZNE SĄ TEŻ ZE SKWARKAMI Z CHUDEGO BOCZKU LUB PODWĘDZANEJ WĘDLINY.
KLUSKI Ś L Ą SKIE Sk ł adniki: Ziemniaki, m ą ka ziemniaczana, sól, olej Przygotowanie Ziemniaki ugotowa ć w osolonej wodzie. Przepu ść przez prask ę albo ugnie ść t ł uczkiem. Przestudzi ć. Wyrówna ć powierzchni ę ziemniaków i przedzieli ć na równe 4 cz ęś ci, rysuj ą c krzy ż yk - jedn ą z nich wyj ąć, a na jej miejsce wsypa ć m ą k ę ziemniaczan ą. Wsypa ć dok ł adnie tyle ile by ł o ziemniaków. Wyrobi ć ciasto r ę koma. Formowa ć kuleczki z dziurk ą po ś rodku (dziurk ę zrobi ć palcem). Gotowa ć w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 3 minuty od wyp ł yni ę cia klusek na powierzchni ę. Podawa ć jako dodatek do mi ę s, polane sosem.