PIERÓG BIŁGORAJSKI.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
[Aleksander Dziedzic]
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Kuchnia polska.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Złote zasady odżywiania.
Prezentuje : Marcin Król 3c
GRZYBKI.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Jedzenie w Hiszpanii.
Matematyka jest wszędzie !!!
WIEM,CO JEM !.
Regionalne Potrawy Podkarpacia
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Krem warzywny z lanymi kluskami
Kuchnia polska.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Legenda litwińskich potraw
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

PIERÓG BIŁGORAJSKI

Kuchnie regionalne postrzegane są zazwyczaj jako atrakcja turystyczna, ponieważ potrawy regionalne odbiegają od tych codziennie spożywanych. Jednak niektóre z nich, warte są popularyzowania, z uwagi nie tylko na swoją oryginalność, ale także walory zdrowotne. Przykładem takiego wyrobu jest, słynny już w Unii Europejskiej, pieróg biłgorajski zwany także pierogiem gryczanym, który 28 września 2005 r został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze na Ziemi Biłgorajskiej. Ten niegdyś świąteczny wypiek z gryczanej kaszy, towarzyszył ludziom w najważniejszych chwilach ich życia. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na innych specjalnych okazjach.

Normatyw surowcowy: Kasza gryczana gruba 1000g Ziemniaki 1000g Ser twarogowy 1500g Jaja (10szt.) 500g Słonina 700g Śmietana 500g Sól, pieprz, mięta

A oto technia sporządzania...

Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie odcedzedzamy.

Słoninę kroimy w kostkę i topimy.

Przebraną kaszę gryczaną wsypujemy do ugotowanych gorących ziemniaków.

Jaja sparzamy i sprawdzamy ich świeżość.

Ser biały starannie kruszymy.

Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej. Ziemniaki z kaszą przekładamy do miski. Dodajemy: jaja...

…ser biały, tłuszcz ze skwarkami…

…śmietanę…

…oraz przyprawy.

Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do blachy.

Powierzchnie pieroga smarujemy żółtkiem.

Prezentację opracowała: Barbara Sosnowska