PIERÓG BIŁGORAJSKI
Kuchnie regionalne postrzegane są zazwyczaj jako atrakcja turystyczna, ponieważ potrawy regionalne odbiegają od tych codziennie spożywanych. Jednak niektóre z nich, warte są popularyzowania, z uwagi nie tylko na swoją oryginalność, ale także walory zdrowotne. Przykładem takiego wyrobu jest, słynny już w Unii Europejskiej, pieróg biłgorajski zwany także pierogiem gryczanym, który 28 września 2005 r został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze na Ziemi Biłgorajskiej. Ten niegdyś świąteczny wypiek z gryczanej kaszy, towarzyszył ludziom w najważniejszych chwilach ich życia. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na innych specjalnych okazjach.
Normatyw surowcowy: Kasza gryczana gruba 1000g Ziemniaki 1000g Ser twarogowy 1500g Jaja (10szt.) 500g Słonina 700g Śmietana 500g Sól, pieprz, mięta
A oto technia sporządzania...
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie odcedzedzamy.
Słoninę kroimy w kostkę i topimy.
Przebraną kaszę gryczaną wsypujemy do ugotowanych gorących ziemniaków.
Jaja sparzamy i sprawdzamy ich świeżość.
Ser biały starannie kruszymy.
Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej. Ziemniaki z kaszą przekładamy do miski. Dodajemy: jaja...
…ser biały, tłuszcz ze skwarkami…
…śmietanę…
…oraz przyprawy.
Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do blachy.
Powierzchnie pieroga smarujemy żółtkiem.
Prezentację opracowała: Barbara Sosnowska