Zanieczyszczenia chemiczne żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zanieczyszczenie środowiska, a zdrowie człowieka
Advertisements

Chroń środowisko- segreguj odpady
Witam, nazywam się Liwia Gaca.
Zanieczyszczenie Gleb.
TEMAT: PODSTAWOWE ŹRÓDŁA I SKUTKI ZANIECZYSZCZEŃ ATMOSFERY
Czy wiesz co jesz?.
Skażenie wód metalami ciężkimi (ołowiem, rtęcią, kadmem) stosowanymi w przemyśle i substancjami wypłukiwanymi z hałd odpadowych.
ZASTOSOWANIE WĘGLOWODORÓW WPŁYW NA ŚRODOWISKO NATURALNE
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
Zanieczyszczenia biologiczne
Elektroodpady – proste zasady
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Zmiany w wodzie pod wpływem zanieczyszczeń.
Koszty zdrowotne spowodowane zanieczyszczeniami środowiska.
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
NAJWAŻNIEJSZE DEFINICJE SELEKTYWNE ZBIERANIE
OCHRONA ŚRODOWISKA Magdalena Swinarska
Segregacja śmieci w TTBS Sp. z o.o. od 01 lipca 2013 roku w Chełmży :
Gospodarka odpadami w Gminie Ornontowice 2013
Elektrośmieci.
Zanieczyszczenie powietrza, gleby i wody
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZANIECZYSZCZENIA WÓD Przygotowała Janina Pionk- Fularczyk
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Zanieczyszczenia chemiczne
SEGREGACJA ODPADÓW JEST BARDZO WAŻNA!
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wpływ zanieczyszczeń wody na środowisko
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Częstochowa r., Mikołów r.
Jak unikać odpadów i pozbyć się ich w sposób przyjazny dla środowiska?
BĄDŹ ODPOWIEDZIALNYM EKOOBYWATELEM!!!
Przygotowała: Małgorzata Plucińska
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
Nasze rady na odpady.
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Recykling. Definicja Recykling, (ang. recycling) – jedna z metod ochrony środowiska naturalnego. Jej celem jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct,
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
Czynniki wyzwalające ołów z kości, ostre i przewlekłe zatrucia ołowiem
EKOLOGIA.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Najpopularniejsze zanieczyszczenia powietrza
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
JAK SEGREGOWAĆ ODPADY – Gmina Liniewo
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zanieczyszczenie Gleb. Jacek Kunka. jest to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej powstała ze skały macierzystej, będącą siedliskiem życia producentów.
Zapis prezentacji:

Zanieczyszczenia chemiczne żywności Metale ciężkie: Pb, Cd, Hg, As, Sn Pestycydy

Metale ciężkie Metale ciężkie zawarte w żywności powyżej wartości naturalnych są zanieczyszczeniem Metale ciężkie stanowiące zanieczyszczenia żywności to: ołów, kadm, rtęć, arsen Dla tych metali ustalono najwyższe dopuszczalne poziomy w żywności

Źródła zanieczyszczeń żywności metalami ciężkimi zanieczyszczone środowisko: gleba, woda, powietrze, (wysypiska śmieci, odpady przemysłowe, nawozy, ścieki komunalne, motoryzacja) aparatura przemysłowa, sprzęt techniczny opakowania, naczynia pojemniki na żywność, zanieczyszczone dodatki do żywności (barwniki, konserwanty, katalizatory)

Pb - źródła zanieczyszczeń środowiska i żywności Do żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego dostaje się ze skażonego środowiska (wody, gleby, roślin) Skażenie środowiska – przez różne zakłady przemysłowe (produkcja barwników, insektycydów, akumulatorów), huty metali (zwłaszcza Pb), spaliny samochodowe (obecnie nie dodaje się już do benzyny tetraetylku Pb)

Pb – działanie toksyczne Zaburzenia układu krwiotwórczego, syntezy hemu i hemoglobiny Skrócenie czasu życia krwinek czerwonych Niedokrwistość Uszkodzenie układu nerwowego, czynności nerek Zaburzenia pracy układu pokarmowego

Pb – działanie toksyczne Jest rakotwórczy dla zwierząt doświadczalnych (nerki, mózg) Dla ludzi - prawdopodobnie rakotwórczy

Pb Zawartość Pb w żywności jest limitowana - są określone przez UE najwyższe dopuszczalne zawartości w produktach spożywczych: w mleku nie może być więcej niż 0,02 mg/kg w mięsie – 0,10 w podrobach – 0,50 w rybach – 0,30 w zbożach i strączkowych – 0,10 w warzywach kapustnych i liściastych – 0,30 w owocach – 0,10 w tłuszczach i olejach – 0,10 w sokach owocowych – 0,05

Kadm (Cd) - źródła zanieczyszczeń środowiska i żywności Ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu (produkcja baterii, akumulatorów, elektrotechnika) Hutnictwo metali nieżelaznych Spalanie węgla Ze skażonego środowiska przechodzi do żywności

Cd– działanie toksyczne Jony Cd łącząc się z białkami zaburzają różne cykle metaboliczne i powodują: zaburzenia metabolizmu węglowodanów zmniejszają wydzielanie insuliny hamują aktywność enzymów – oksydaz nasilają peroksydację lipidów

Cd– działanie toksyczne Przewlekłe narażenie – uszkodzenie nerek, płuc i kości Badania na zwierzętach wykazały działanie embriotoksyczne i teratogenne Został uznany za rakotwórczy dla ludzi narażonych zawodowo

Cd - najwyższe dopuszczalne zawartości w produktach spożywczych [mg/kg świeżej masy] w mięsie nie może być więcej niż 0,05 w wątrobie – 0,50 w nerkach – 1,0 w rybach – 0,05 w zbożach – 0,10 w otrębach – 0,20 w warzywach i owocach – 0,05 w warzywach liściastych – 0,20 w warzywach łodygowych, korzeniowych, ziemniakach – 0,10

Cd W 2009 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) ustaliła dla Cd tzw. tolerowane tygodniowe pobranie – TWI (Tolerable Weekly Intake) na poziomie: 2,5 μg/kg m. c.

Rtęć (Hg) - źródła zanieczyszczeń środowiska Spalanie produktów ropy naftowej i węgla Stosowanie niektórych pestycydów Stosowanie ścieków komunalnych do nawożenia gleby Przemysł - produkcja baterii, świetlówek, farb, termometrów, manometrów

Hg - skażenie żywności Z zanieczyszczonego środowiska (gleby, wody, powietrza) Hg dostaje się do żywności – głównie ryb i roślin

Hg - działanie toksyczne Notowano zatrucia po spożyciu ryb skażonych metylortęcią Reaguje z grupami –SH białek i zakłóca prawie wszystkie reakcje enzymatyczne Występują objawy uszkodzenia OUN – parestezja, zaburzenia mowy, słuchu Uszkodzenie nerek

Hg Najwyższa dopuszczalna zawartość w rybach 1 mg/kg

Hg 0,005 mg/kg m. c. w tym Hg organicznej 0,0016 mg/kg m. c. Tymczasowe Tolerowane Tygodniowe Pobranie – PTWI (Provisional Tolerable Weekly Intake) dla człowieka wynosi 0,005 mg/kg m. c. w tym Hg organicznej 0,0016 mg/kg m. c.

Arsen (As) - źródła zanieczyszczeń środowiska i żywności Związki As są stosowane do produkcji herbicydów, defoliantów, szkła, barwników, baterii, akumulatorów Są także emitowane przez huty miedzi i innych metali Ze skażonego środowiska przechodzą do żywności (ryby, rośliny)

As – działanie toksyczne Blokuje grupy –SH białek, hamuje aktywność enzymów i zaburza procesy metaboliczne w komórkach wątroby i nerek As i jego nieorganiczne związki mogą być przyczyną nowotworów (skóry, płuc, wątroby)

As Tymczasowe Tolerowane Tygodniowe Pobranie – PTWI (Provisional Tolerable Weekly Intake) dla człowieka wynosi 0,015 mg/kg m. c.

Cyna (Sn) - źródła zanieczyszczeń środowiska i żywności Jej związki stosowane są w różnych gałęziach przemysłu: do produkcji szkła, barwników, gumy, leków, tworzyw sztucznych Jako środki konserwujące drewno, papier, skórę Do żywności przechodzi także z puszek i opakowań plastykowych

Sn – działanie toksyczne Związki organiczne uszkadzają grasicę, drogi żółciowe, układ nerwowy Związki nieorganiczne – zaburzają syntezę hemu i powodują niedokrwistość hemolityczną

Sn - najwyższe dopuszczalne zawartości w żywności Żywność w puszkach - 200 mg/kg Napoje w puszkach – 100 mg/kg Żywność w puszkach dla niemowląt i dzieci - 50 mg/kg

Pestycydy są to środki chemiczne stosowane w ochronie roślin, o dużej toksyczności Spożywanie żywności zawierającej pozostałości pestycydów może być przyczyną występowania zatruć przewlekłych oraz mieć skutki odległe, ponieważ

Pestycydy Mogą działać: neurotoksycznie immunotoksycznie embriotoksycznie mutagennie teratogennie rakotwórczo wpływać na gospodarkę hormonalną

Pestycydy Dzielą się na: - insektycydy (środki owadobójcze) - herbicydy (środki chwastobójcze) - fungicydy (środki grzybobójcze)

Pestycydy Ich pozostałości w żywności zależą od czasu jaki upłynął od ostatniego zabiegu przeprowadzonego w celu ochrony roślin Jest to tzw. okres karencji – czyli czas, który musi upłynąć od ostatniego zabiegu do zbioru Jest to czas, w którym środek ochrony roślin powinien ulec rozkładowi

Pestycydy W odpowiednich rozporządzeniach UE określono najwyższe dopuszczalne ilości pozostałości środków ochrony roślin w produktach spożywczych Produkty, dla których nie ustalono tych ilości pozostałości pestycydów nie mogą przekraczać 0,01 mg/kg

Pestycydy Określono również sposoby, zasady i procedury kontroli pozostałości środków ochrony roślin w produktach spożywczych krajach UE Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) publikuje raporty pozostałości pestycydów w produktach spożywczych w krajach UE