Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest
Advertisements

Krew Funkcje i skład.
Konflikt Serologiczny Oraz Grupy Krwi. Konflikt Serologiczny Do konfliktu tego może dojść gdy matka dziecka ma grupę krwi Rh-, a ojciec Rh+. Jeśli dziecko.
Mangan (Mn).
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
Metabolizm ksenobiotyków
Tkanki zwierzęce.
Poznajemy składniki żywności !
Projekt i opracowanie :
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
Pierwiastki występujące w człowieku
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Alkohol i jego działanie !!!
Prezentację wykonali:
Znaczenie wody dla człowieka i środowiska
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
1.
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
Metabolizm ksenobiotyków
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Homeostaza Ca-P.
Zarządzanie środowiskiem
KWAS SIARKOWY (VI).
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wpływ etanolu na procesy poznawcze – pamięć.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Fizjologiczne podstawy rekreacji ruchowej
Zdrowy styl życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Temat : Ciało ludzkie Nacobezu: Wymieniasz narządy ciała ludzkiego
Biologia Karolina Iwanowska
Bez białka nie ma ciałka!.
Badania biochemiczne.
Witaminy Jakub Dorobisz.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
AUTOR : OLIWIA ŻURAWSKA
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Woda Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Rodzaje substancji leczniczych
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Układ limfatyczny.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Woda to cudowna substancja
ALKOHOLIZM
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Transport w organach i organizmie. Modele kompartmentowe.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka

Ksenobiotyki To substancje nie będące naturalnym składnikiem organizmu i nie posiadające wartości odżywczych, a także nie syntetyzowane przez organizm, a więc są to substancje obce dla organizmu

Metabolizm substancji obcych w organizmie Etapy: wchłanianie (absorpcja) rozmieszczenie (dystrybucja) przemiany biochemiczne (biotransformacja) wydalanie

Wchłanianie Wchłanianie substancji obcych zawartych w żywności odbywa się w przewodzie pokarmowym Jama ustna – wchłaniają się nieliczne związki i w niewielkich ilościach Żołądek – dobrze wchłania się alkohol, substancje o charakterze słabych kwasów oraz zasady Jelito cienkie – główne miejsce wchłaniania większości ksenobiotyków

Wchłanianie Na wchłanianie w żołądku duży wpływ ma kwaśne pH, enzymy trawienne, obecność pokarmu i bakterii

Wchłanianie Na wchłanianie w jelicie cienkim ma wpływ: jego stan czynnościowy skład i obecność pożywienia skład mikroflory jelitowej

Przemiany (biotransformacja) ksenobiotyków Zaabsorbowane w przewodzie pokarmowym związki ulegają biotransformacji, głównie w wątrobie i nerkach, do specyficznych metabolitów Biotransformacja ma na celu przekształcenie ksenobiotyków w bardziej polarne, lepiej rozpuszczalne w wodzie związki - co ułatwia ich usuwanie z organizmu

Biotransformacja Procesy biotransformacji zachodzą przy udziale: monooksygenaz – głównie wątroby (cytochrom P-450) peroksydaz – znajdujących się w różnych narządach

Biotransformacja Reakcje metabolizmu ksenobiotyków w organizmie zachodzą w 2 fazach: I faza obejmuje reakcje: hydroksylacji, utleniania, redukcji, hydrolizy II faza - sprzęgania

Biotransformacja Reakcje I fazy mają za zadanie przekształcić substancje obce w bardziej hydrofilowe i bardziej reaktywne pochodne

Biotransformacja Reakcje II fazy (sprzęgania) polegają na łączeniu się ksenobiotyku, przekształconego w reakcjach I fazy, z innym związkiem występującym naturalnie w organizmie, tzw. czynnikiem endogennym: kwasem glukuronowym, octowym, siarkowym, glutaminowym, glicyną, glutationem

Biotransformacja Reakcje II fazy – prowadzą z reguły do utworzenia produktów mniej toksycznych niż związek pierwotny, a więc są to reakcje detoksykacji

Biotransformacja Na przebieg biotransformacji substancji obcych w organizmie wpływa wiele czynników biologicznych i środowiskowych takich jak:

Biotransformacja wiek płeć uwarunkowania genetyczne skład diety a także: stan zdrowia (choroby wątroby, jelit), rodzaj pracy (stres: temperatura, hałas, zmęczenie), ciąża

Biotransformacja Wiek U noworodków aktywność enzymów biorących udział w biotransformacji stanowi ok. 20-50% aktywności występujących u osób dorosłych

Biotransformacja Płeć U kobiet aktywność enzymów CYP1A2 i CYP2E1 jest często większa niż u mężczyzn U mężczyzn z kolei większą aktywność ma cytochrom P-450

Biotransformacja Uwarunkowania genetyczne Mogą występować mutacje genetyczne niektórych enzymów, np. N-acetylotransferazy, co pozwala wyróżnić wśród populacji tzw. wolnych i szybkich acetylatorów

Biotransformacja Skład diety może warunkować aktywność enzymów biorących udział w biotransformacji, np. niedobór białka obniża stężenie wielu enzymów

Biotransformacja W chorobach wątroby Ulegają zaburzeniu reakcje sprzęgania z kwasem glukuronowym i siarkowym Zmniejsza się zdolność reakcji utleniania i innych Obniża się stężenie cytochromu P-450 i aktywność enzymów mikrosomalnych Uszkodzenie wątroby może powodować większe wytwarzanie metabolitów o działaniu rakotwórczym

Transport Substancje zmetabolizowane i sprzężone w wątrobie transportowane są we krwi: w postaci rozpuszczonych cząsteczek w osoczu, odwracalnie związanych z białkiem lub w krwinkach czerwonych

Rozmieszczenie i odkładanie w organizmie Na ogół substancje po biotransformacji ulegają w krótkim czasie wydaleniu z organizmu Jednak kiedy często i stale wnikają do organizmu w dużych ilościach mogą się odkładać w niektórych tkankach, np. Pb w kościach, Hg w mózgu, J w tarczycy

Kumulacja W tkance tłuszczowej kumulują się substancje lipofilne Przy szybkiej utracie tej tkanki, np. w czasie odchudzania lub choroby, istnieje niebezpieczeństwo nagłego uwolnienia substancji, wzrostu jej stężenia we krwi, wątrobie, nerkach, mózgu – co może prowadzić do zatrucia

Kumulacja Niektóre substancje kumulują się w tkance kostnej i mogą być praktycznie obojętne dla organizmu (Pb) lub działać szkodliwie (F – zmiany w szkielecie i zębach) Pozostają w tkance kilka lub kilkanaście lat od przerwania ekspozycji – im większy był stopień ekspozycji tym dłużej związek się uwalnia z kości

Wydalanie ksenobiotyków Są wydalane w postaci metabolitów lub w postaci niezmienionej głównie z: moczem kałem ale także z: śliną potem wydychanym powietrzem

Wydalanie z moczem Przez nerki z moczem są wydalane substancje chemiczne i metabolity dobrze rozpuszczalne w wodzie o małej masie cząsteczkowej, m.in.: insektycydy fosforoorganiczne kwasy organiczne związki metali: Cd, Cr, nieorganiczne Hg

Wydalanie z kałem Niektóre substancje po przemianach są eliminowane do żółci, z którą przechodzą do jelit i są wydalane z kałem Tą drogą są wydalane substancje o dużej masie cząsteczkowej, dobrze rozpuszczalne w tłuszczach lub wodzie, m.in. insektycydy chloroorganiczne, PCB, WWA, związki metali-Pb, As, organiczne Hg