POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, 14-15 maj 2009 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
@-mail: POLSKA IZBA BIOMASY ul. Smocza tel: (22)
TYPY DEGRADACJI PRODUKTYWNOŚCI GLEB
Ocena funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej: propozycje legislacyjne
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Rośliny uprawne i chwasty
PRODUKCJA ROŚLIN NA CELE ENERGETYCZNE A RACJONALNE WYKORZYSTANIE ROLNICZEJ PRZESTRZENI PRODUKCYJNEJ POLSKI - koreferat - W. Budzyński, S. Szczukowski,
Jakość i bezpieczeństwo żywności i pasz pochodzenia roślinnego
Zanieczyszczenia biologiczne
mgr inż. Grażyna Nachtman
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Biopaliwa Energia Odnawialna.
LUBELSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO W KOŃSKOWOLI
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Chów i hodowla zwierząt
Rolnictwo:.
KRAJOBRAZ ROLNICZY POLSKI
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Czynniki glebotwórcze
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Biotechnologia.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ROLNICTWO I KLIMAT Elżbieta Lenarczyk – Społeczny Instytut Ekologiczny
NOMINOWANI DO PRZYZNANIA STATUETKI
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Pszenżyto (Triticale)
KONTAKT Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Zakład Hodowli Bydła Koło Naukowe Pasjonatów Hodowli.
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Technologia III generacji Przewodniczący Rady Nadzorczej
Rynek biogazowni – co dalej z jego rozwojem?
OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
PODSUMOWANIE POWIATOWE CZARNKÓW ZD WODR W POWIECIE CZARNKOWSKO - TRZCIANECKIM.
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Confidential. This document contains trade secret information. Disclosure, use or reproduction out-side Cargill and inside Cargill, to or by those employees.
Nowości technologiczne poprawiające wydajność biogazowni rolniczych ______________________________.
Wsparcie inwestycji w gospodarstwach położonych na obszarach Natura 2000 Termin składania wniosków - wrzesień 2017 r.
12. MARZENA LEWANDOWSKA prowadzi gospodarstwo rolne w Rzeczycy (powiat świebodziński) o powierzchni 50 ha. Dominującym kierunkiem produkcji jest uprawa.
Kto przyczynia się do efektu cieplarnianego?
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
Opracowano na danych Polskiego FADN
„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką.
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, 14-15 maj 2009 r.

POSTĘP BIOLOGICZNY ? Postęp biologiczny wynik systematycznych prac i działań dający wzrost wydajności roślin uprawnych i zwierząt hodowlanych, zwiększający ich odporność na choroby, a także zwiększający odporność roślin na szkodniki, wynik udoskonalonego genotypu roślin i zwierząt oraz ekspresji genów na poprawione cechy użytkowe

KLIMAT-PRODUKCJA ROŚLINNA PRODUKCJA ZWIERZĘCA-ŻYWNOŚĆ Temperatura, opady, wilgotność powietrza i gleby, rozkład temperatur i opadów Klimat ↓  ↓  ↓  ↓  Produkcja roślinna  ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ Produkcja zwierzęca ↓ ↓ → → Żywność – wyżywienie społeczeństwa wpływ bezpośredni wpływ pośredni

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA POSTĘP BIOLOGICZNY W HODOWLI ZWIERZĄT Wpływ bezpośredni - praca hodowlana, w tym selekcja zwierząt w kraju, - import materiału hodowlanego (jałówki, knury, nasienie, zarodki), - mikroklimat budynków (temperatura, wilgotność, ochładzanie, odory), Wpływające pośrednio - produkcja roślinna, baza paszowa, przemysł paszowy, system żywienia

SKUTKI ZMIAN KLIMATU W ROLNICTWIE Efekt pozytywny - zwiększenie areału uprawy kukurydzy (na ziarno) - wzrost plonu zbóż - zwiększenie areału uprawy pszenżyta Efekt negatywny - spadek plonów kukurydzy w latach suchych, - obniżenie plonów użytków zielonych,

SKUTKI ZMIAN STRUKTURALNYCH I ORGANIZACYJNYCH - zmniejszenie areału uprawy żyta i owsa, - zmniejszenie uprawy ziemniaków (na pasze), - zwiększenie areału uprawy rzepaku (olej i pasze), - zmniejszenie areału uprawy roślin strączkowych,

ZMIANY W PRODUKCJI ROŚLINNEJ A PRODUKCJA ZWIERZĘCA Zmiany pozytywne - nowe odmiany zbóż, w tym kukurydzy na ziarno, - nowe odmiany kukurydzy na kiszonkę „stay geen”, - pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt, - mieszańce sorgo w uprawie na kiszonkę i biomasę, Zmiany negatywne - narastający deficyt pasz białkowych w żywieniu drobiu i świń,

ZMIANY KLIMATU A PRODUKCJA ZWIERZĘCA budowa wolno stanowiskowych obór kurtynowych dla krów mlecznych, wykorzystanie ciepła schładzanego mleka, izolacje termiczne w budynkach dla trzody chlewnej i drobiu, wykorzystanie ciepła solarnego i ciepła wentylacyjnego, biogazownie biomasy i odchodów zwierząt,

PODSUMOWANIE - wobec rozwoju metod utrzymania i technologii produkcji zwierzęcej bezpośredni wpływ klimatu na postęp biologiczny w hodowli zwierząt nie wydaje się być barierą produkcji zwierzęcej - czynnikiem ograniczającym postęp biologiczny w produkcji zwierzęcej jest wpływ pośredni poprzez kształtowanie bazy paszowej, szczególnie w zakresie pasz energetycznych (kukurydza, użytki zielone) dla przeżuwaczy oraz zbóż i pasz białkowych dla zwierząt monogastrycznych

Dziękuję za uwagę…….. DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ…………