Skażenie mikrobiologiczne w sieci dystrybucyjnej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Advertisements

Pobieranie próbek wody do spożycia w budynkach
Zakłócenie w systemie zaopatrzenia w wodę
Zastosowanie programu EPANET 2PL do symulacji zmian rozkładu chloru w sieci wodociągowej Danuta Lis Dorota Lis.
Oczyszczanie wody w zamkniętych obiegach
Budżetowanie kapitałów
Wykonane z różnych materiałów rury, kształtki, zawory ręczne i automatyczne oraz urządzenia kontrolno-pomiarowe od wielu lat służą do budowy instalacji.
Fizjologia i zachowanie świń
ŚRODOWISKO A ZDROWIE Program Wieloletni.
Dezynfekcja z użyciem chloru i dwutlenku chloru
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
Pobieranie prób podczas i po zakończeniu dezynfekcji wody do spożycia oraz materiałów budowlanych użytych do jej rozprowadzania Dr Dietmar Petersohn Laboratorium.
Laboratorium Berliner Wasserbetriebe
Niemieckie wytyczne w sprawie §9 dotyczącego odstępstw Dr Katrin Luden
Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe
Nadzór nad dezynfekcją- Nadzór mikrobiologiczny
Twinning Poland Hygienic Standards and Guidelines / Wprowadzenie: Normy techniczne i wytyczne w zakresie higieny Thomas Rapp Sekcja.
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Zjawisko rdzawej wody i możliwe środki zaradcze
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Środki i metody dezynfekcji– mechanizmy działania
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy Niemieckie Federalne Ministerstwo Zdrowia Wydział 324 Woda do spożycia.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
29/10/ Fulda Dezynfekcja Wody Przeznaczonej do Spożycia i Urządzeń do jej Uzdatniania Przegląd i pojęcia Dr inż. Burkhard.
C 2009 Tuschewitzki Hygiene-Institut des Ruhrgebiets Institut für Umwelthygiene und Umweltmedizin 1 PD Dr. Georg-Joachim Tuschewitzki Tworzenie.
Nadzór nad jakością wody do spożycia w budynkach publicznych
Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe
I Kongres Nauk Rolniczych ”Nauka –Praktyce” Puławy,
Gospodarka wodna wsi i rolnictwa
Zastosowanie programu EPANET 2PL do symulacji zmian warunków hydraulicznych w sieci wodociągowej Danuta Lis Dorota Lis.
Koncepcja Mobilnej Stacji Płukania sieci wodociągowej
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Zmiany w wodzie pod wpływem zanieczyszczeń.
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Proponowany system monitoringu bezpieczeństwa wody
Usuwanie z wody żelaza i manganu
System zbiorowego zaopatrzenia w wodę dla miasta Słupska
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
MODELOWANIE I ANALIZA PROCESÓW MIKROSKRAWANIA I MIKROSZLIFOWANIA
Ocena wytrzymałości zmodyfikowanej konstrukcji panelu kabiny dźwigu osobowego wykonanego z materiału bezniklowego Dr inż. Paweł Lonkwic – LWDO LIFT Service.
Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK URZĄDZEŃ SANITARNYCH ul. Gołdapska Olecko Tel.
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
Projekt Edukacyjny Gimnazjalny
Odnawialne źródła energii
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Budowa chemiczna kości
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Systemy wodociągowe - rodzaje
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
NAUKOWO – BADAWCZA STACJA WODOCIĄGOWA SGGW JAKO GŁÓWNE ŹRÓDŁO ZAOPATRZENIA W WODĘ KAMPUSU Prezentację wykonały uczennice klasy III Technikum Ogrodniczego.
DYSTRYBUTORY FILTRUJĄCE DO WODY
Płońsk, marzec 2014r. Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Płońsku Sp. z o.o.
Grzegorz Strączkowski. „podstawowe urządzenia i instytucje usługowe niezbędne do funkcjonowania gospodarki i społeczeństwa’’ Źródło Encyklopedia PWN.
Gospodarowanie wodami podziemnymi na obszarach dolinnych Małgorzata Woźnicka Państwowy Instytut Geologiczny- Państwowy Instytut Badawczy.
Zadania: Sieci wodociągowe rozgałęzione
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
„Usługa bilansowania i monitorowania zużycia wody” Zamek Gniew, 7 października 2014 Paweł Dziedzic.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Autor: Tomasz Krawczyk
LOGISTYKA Punkt rozdziału.
Specjalistyczne i mobilne rozwiązania
Urządzenia do Oczyszczania Wody i Ścieków
ODPROWADZENIE SPALIN Z KOTŁÓW WĘGLOWYCH 5 KLASY
Zapis prezentacji:

Skażenie mikrobiologiczne w sieci dystrybucyjnej – Przyczyny oraz środki zaradcze – Dr.-Ing. Burkhard Wricke E-Mail: wricke@tzw-dresden.de

Treść Przyczyny skażenia mikrobiologicznego Wyniki badań dotyczących wzrostu drobnoustrojów Wyniki badań dotyczących wzrostu bakterii grupy Coli Środki zaradcze

Możliwe przyczyny skażenia mikrobiologicznego w sieci dystrybucji - Wniknięcie z zakładu wodociągowego (niewystarczające uzdatnianie) Wniknięcie w związku z pracami budowlanymi (braki w higienie, niewystarczające płukanie i dezynfekcja) Wniknięcie przez zbiorniki albo zawory na- lub odpowietrzające (stan techniczny) Wniknięcie przez zniszczenia w wodociągu (przy zbyt niskim ciśnieniu) Wniknięcie poprzez nieodpowiednie przyłącza (np. w związku z prywatnym zaopatrzeniem w wodę) Wzrost drobnoustrojów jako skutek zastosowania nieodpowiednich materiałów Wzrost drobnoustrojów jako skutek zakłóceń w biofilmie (stagnacja nie musi automatycznie prowadzić do wzrostu drobnoustrojów)

Wyniki badań na wzrost drobnoustrojów

Doświadczenia stagnacyjne w sieciach zaopatrzenia w wodę do spożycia Wzrost drobnoustrojów przy stagnacji?

Doświadczenia stagnacyjne w sieciach modelowych

Stagnacja nie musi automatycznie prowadzić do wzrostu drobnoustrojów. Wzrost drobnoustrojów nie będzie miał miejsca, jeżeli w wodociągu istnieje niezakłócony biofilm dopasowany do rodzaju wody. Główną przyczyną wzrostu liczby kolonii są zakłócenia biofilmu.

Sieć modelowa DN 50 stal szlachetna Doświadczenia stagnacyjne Zmiana wzrostu drobnoustrojów zależnie od czasu eksploatacji: Rozwój biofilmu Sieć modelowa DN 50 stal szlachetna Doświadczenia stagnacyjne

Typowy biofilm w niskim stężeniu skłądników odżywczych (woda do spożycia) monowarstwa z bakterii i EPS Grubość kilku µm ok. 60 – 90% bakterii w systemie dystrybucji w biofilmie

Wpływ chlorowania na wzrost drobnoustrojów w sieci modelowej (instalacja doświadczalna)

Liczba kolonii w 20°C przed i po odłączeniu chlorowania

Wpływ zwiększenia stężenia składników odżywczych na wzrost drobnoustrojów w sieci modelowej

Zakłócenie równowagi przez wypływ osadów (płukanie)

Wnioski dotyczące wzrostu drobnoustrojów (I) Zjawiska wzrostu drobnoustrojów wynikają zazwyczaj ze zwiększonego przenikania drobnoustrojów z biofilmu do wody. Przy stabilnych warunkach granicznych istnieje równowaga procesów bakteriologicznych  w sieci istnieją stabilne liczby kolonii.

Wnioski dotyczące wzrostu drobnoustrojów (II) Zwiększone ryzyko wzrostu drobnoustrojów istnieje wtedy, Gdy nie ma w ogóle biofilmu (nowe wodociągi) Gdy wahaniom ulegają parametry wpływające na wzrost bakteriologiczny Gdy zakłócona zostaje struktura biofilmu (możliwe przy płukaniach). Zakłócenia są rozpoznawalne zwłaszcza w wodociągach o wolnym przepływie. Wzrost czasów retencji lub stagnacja nie muszą koniecznie powodować wzrostu drobnoustrojów.

Wyniki badań dotyczących wzrostu bakterii grupy Coli

Wzrost bakterii grupy Coli w wodzie (doświadczenia na stan wzrostu drobnoustrojów) monokultura Enterobacter asburiae + naturalna biocenoza monokultura Enterobacter asburiae

Zmiana E. asburiae w biofilmie (próba reaktorowa)

Wzrost bakterii grupy Coli w osadach w warunkach utlenialności

Wnioski dotyczące bakterii grupy Coli Wzrost bakterii grupy Coli w wodzie do spożycia nie występuje w obecności naturalnej biocenozy Wzrost bakterii grupy Coli nie występuje w biofilmie wody do spożycia (jeżeli zastosowane zostały odpowiednie materiały). Wzrost bakterii grupy Coli w osadach. Możliwymi przyczynami częstszych pozytywnych wyników na bakterie grupy Coli mogą być: Wpływ z zewnątrz Odłączenie się przy ponownym wzruszeniu osadów Niewłaściwe materiały

Środki zaradcze przy skażeniu mikrobiologicznym w sieci dystrybucyjnej W każdym przypadku należy usunąć przyczyny, gdyż inaczej nie uzyska się długotrwałego efektu. Celem ograniczenia ryzyka należy zaprowadzić ciągłą dezynfekcję (Uwaga! Utrudnione stwierdzenie przyczyn). Płukanie i czyszczenie ma miejsce przed dezynfekcją.