CUKRY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Chemia w życiu codziennym
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Krew.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Podstawowe składniki odżywcze
TWORZYWA SZTUCZNE.
Chemia w życiu codziennym
Czy wiesz co jesz?.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Problem minimalizacji odpadów
Pierwiastki występujące w człowieku
Karolina Łukaszewicz kl. 3D
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
CUKRY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
CHEMIA a współczesne SPOŁECZEŃSTWO
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
dla chłopczyka i dziewczynki
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
ZDROWE ODŻYWIANIE.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
„Owoce i warzywa w szkole’’
Chemia na co dzień.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Bez białka nie ma ciałka!.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Biotechnologia a medycyna
Chyba wiem, co jem?.
Zastosowanie soli.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Rys historyczny Działy współczesnej chemii Podstawowy sprzęt chemiczny
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Biochemia.
Chemia w moim życiu.
Sole w życiu codziennym.
Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

CUKRY

PODZIAŁ CUKRÓW

ZASTOSOWANIE GLUKOZY Przemysł farmaceutyczny: Glukoza jest surowcem używanym do produkcji witaminy C. W medycynie stosuje się ją jako środek wzmacniający serce, a także jako substancje odżywcze w kroplówkach. Przemysł spożywczy: W cukiernictwie glukozę wykorzystuje się do produkcji m.in. lodów i sztucznego miodu. Jest również stosowana w procesach fermentacji wytwarzając jogurty, kefiry czy śmietanę.

ZASTOSOWANIE SACHAROZY Przemysł spożywczy: Sacharozę stosujemy do słodzenia i konserwowania potraw. Przemysł kosmetyczny: Stosowana jest m.in. w kosmetykach dla dzieci oraz pielęgnacji włosów. Przemysł farmaceutyczny: Stężony roztwór sacharoza jest głównym składnikiem syropów.

ZASTOSOWANIE SKROBI Przemysł papierniczy i chemiczny: Skrobię stosuje się do wygładzania papieru, produkcji klejów do papieru i tektury i dodawanych do farb w celu zagęszczenia. Tworzywa sztuczne: Tworzy się z niej produkty jednorazowego użytku, takie jak worki na odpady czy torebki foliowe. Przemysł włókienniczy: Wykorzystuje się skrobię w procesie wykańczania tkanin.

ZASTOSOWANIE CELULOZY Produkcja papieru: Celuloza jest głównym surowcem stosowanym do produkcji papieru. Przemysł kosmetyczny: Dodawana do maseczek, pudrów i past do zębów, gdyż zapobiega rozwarstwieniu się stałych i płynnych składników tych kosmetyków. Przemysł włókienniczy: Len i bawełna (surowce, z których produkuje się nici) to naturalne włókna celulozowe.

BIAŁKA

PODZIAŁ BIAŁEK

ZASTOSOWANIE BIAŁEK Jest to materiał budulcowy skóry, mięśni, ścięgien, nerwów, chrząstek, paznokci, piór, włosów (kolagen, keratyna). Konieczne dla zachowania zdrowia: Niezbędne do krzepnięcia krwi – fibrynogen. Biorą udział w transporcie tlenu – hemoglobina. Biorą udział w reakcjach odpornościowych – immunoglobuliny. Regulują metabolizm glukozy – insulina. Regulują syntezę RNA – rybonukleaza. Stosowane do produkcji toksyn bakteryjnych, antybiotyków, hormonów.

TŁUSZCZE

PODZIAŁ TŁUSZCZÓW

ZASTOSOWANIE TŁUSZCZÓW Przemysł chemiczny: Oleje (lniany i konopny) wykorzystuje się do produkcji farb olejnych. Przemysł kosmetyczny: Oleje roślinne wchodzące w skład kosmetyków pełnią funkcję ochronną i nawilżającą (ograniczają utratę wody z naskórka) Przemysł spożywczy: Większość potraw przygotowuje się z dodatkiem tłuszczów.

ŹRÓDŁA http://www.mspatty.republika.pl/bialka.html http://www.chemia.dami.pl/liceum/liceum14/organiczna11.htm http://portalwiedzy.onet.pl/142132,,,,zwiazki_chemiczne_w_zywnosci,haslo.html http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/hasla/bialka.asp http://pl.123rf.com/photo_16083493_struktura-chemiczna-czynnika-wzrostu-nerwow-ngf-czasteczki-bialka-bialko-to-jest-wazne-dla-sygnaliza.html http://www.chemia.dami.pl/gimnazjum/gimnazjum10/organiczna11.htm http://www.bio-forum.pl/messages/3280/87084.html http://wynalazki.slomniki.pl/index.php/o-joomla/45-c/163-celuloza.html Podręcznik dla gimnazjum Chemia Nowej Ery wyd. nowa era

Wykonały: Aleksandra Lewandowska Patrycja Wernicka