Podstawowe gorące desery

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Promocja Zdrowia w Przedszkolu Leśne Skrzaty w Przeźmierowie 2012/2013
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Zimne Desery..
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” ŹRÓDŁA SŁODYCZY.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
WYJĄTKOWE ŚNIADANIE W Zespole Szkół Publicznych w Mrokowie W Zespole Szkół Publicznych w Mrokowie Zaprasza klasa Oa.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Desery z owoców.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Jan Paweł II.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
CUPCAKES.
Książeczka kucharska:
Desery Mleczne.
Kuchnia filipińska Wykonanie: Mary Articulo i Marta Witczak kl.Id.
GRZYBKI.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Matematyka jest wszędzie !!!
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
W trosce o zdrowie.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Autor: (imię i Nazwisko)
Śniadanie, które nam daje moc Nasze przygotowania do śniadania poprzedziło spotkanie z p. Danutą Olsińską, która jest higienistką szkolną. Mówiła nam jak.
Klub śniadaniowy III b Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Bogatyni.
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Śniadanie daje moc autor: Janina Piórkowska. 1. Higiena przed posiłkiem Zawsze myjemy ręce i owoce przed posiłkiem.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Smoothie.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Podstawowe gorące desery Papayediner.com Podstawowe gorące desery Chocolatework.com

Na bazie ciasta – placki Gorące desery mogą być: Na bazie ciasta – placki Pieczona ciastka– pieczone i gotowane na parze ciastka Na bazie jajek– suflet, chleb i maślane budynie Na bazie zbóż – pieczone i gotowane budynie ryżowe Na bazie owoców –ciasta owocowe, kruszonka

Podstawowe metody przygotowania Ucieranie Ucieranie cukru i masła do postaci kremowej. Blada gładka konsystencja. Kluczowy element przygotowania. Foremki Korzystanie z form lub ramek do deserów, gorących sufletów, ciast i maślanych budyniów. Mieszanie dwóch lub więcej składników do przygotowania deseru lub ciasta do naleśników

Podstawowe metody przygotowania Porcjowanie: korzystanie z poszczególnych form lub cięcie ciasta. Porcjowanie wstępne. Np. ciastka, ciasta, pieczywo i maślany budyń. Wypełnienie: wypełnienie formy, ramek. Np. suflety, owocowe ciasta Napowietrzanie: czyli ubiajanie piany z białek, aby wprowadzić powietrze by deser był lżejszy Np. pieczone i gotowane ciastka

Podstawowe metody przygotowania Zawijanie: delikatnie zawijamy w mące na ciastka lub w białku na suflet Obieranie: mycie i obieranie owoców Np. jabłka do ciast, Krojenie: wyciąć budyń w kształcie gwiazdki, jabłecznik itp.

Metody przygotowania Gotowanie: owoce do ciast, pieczywo i maślany budyń, gotować w Bain Marie w piekarniku Pieczenie; gorące suflety, gorące ciastka Kombinacje gotowania: deser jest gotowany na 2 różne sposoby np. ciasto owocowe (owoce są gotowane, a potem ciasto jest upieczone)

Metody gotowania Gotowanie na parze: ciastka, dżemy, Roly Poly Bain Marie: pieczywo i maślany budyń. Smażenie - głębokie lub płytkie

Metody końcowe Szklenie: jajka lub mleko do ciasta owocowego Wypełnienie; ciasto owocowe, pojedyncze ciastka, naleśniki itp. Wyjęcie z formy

Metody końcowe Posypka: gorący deser musi być posypany cukrem pudrem tuż przed podaniem Porcjowanie Indywidualne porcje

Powtórzenie 1. Zapisz podstawowy przepis na budyń na parze. 2. Znajdź przepis na pieczywo i maślany budyń i przechowaj go w folderze. 3. Nazwij 3 typy napowietrzania.