Chemia bioanalityczna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

Oznaczanie zawartości cukrów w sokach
Wyrażenia opisujące stałą równowagi
EU (J) energia ultradźwięków PU = E / t (J/s = W) moc ultradźwięków
Utleniające sprzęganie związków aromatycznych
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
Kierownik: prof. dr hab. Adam Patkowski Web”master” dr Jacek Gapiński
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Magdalena Maj-Żurawska
Analityczne aspekty oznaczania platyny w próbkach klinicznych
Elektrochemiczne czujniki DNA
` Eliminacja interferencji izobarycznych selenu, arsenu i antymonu
Pracownia Teoretycznych Podstaw Chemii Analitycznej
Wpływ szybkości przepływu próbki Analiza wód naturalnych
Uniwersytet Warszawski Wydział Chemii Barbara Zalewska
Metody oznaczania biopierwiastków
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
ANALIZA OBJĘTOŚCIOWA (= analiza miareczkowa), dział analizy chemicznej którego podstawą jest miareczkowanie.
Reakcje utlenienia i redukcji
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Podane w tabelach leżą poniżej granicy, przy której dochodzi do zakłócenia w przebiegu oznaczania.
Podsumowanie - wykład 2 Struktura kwasów nukleinowych ( DNA i RNA)
Biotechnologiczne metody oczyszczania powietrza i gazów odlotowych
Różnobarwny świat chemii
przewodnictwo elektryczne roztworów,
PREZENTACJA PROFILU BIOTECHNOLOGICZNO- MEDYCZNEGO
Kierunki przemian metabolicznych
Aldehydy.
POLIMERAZY RNA Biorą udział w syntezie RNA na matrycy DNA- transkrypcji Początek i koniec transkrypcji regulują sekwencje DNA i wiążące się do nich białka.
Zapraszam do oglądania prezentacji
Fluorescencja.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Fenole.
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Reakcje utlenienia i redukcji
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Żelazo i jego związki.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Reakcje związków organicznych – jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
Biochemia.
Biosynteza białka-translacja
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Aldehydy i ketony.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Analiza gazowa metody oparte na pomiarze objętości gazów,
Zapis prezentacji:

Chemia bioanalityczna Magdalena Maj-Żurawska S.R. Mikkelsen, E. Corton, „Bioanalytical chemistry”, Wiley Inc., USA, 2004 V.A. Gault, N.H. McClenaghan, „Understanding bioanalytical chemistry”, Wiley-Blackwell, UK, 2009

Treść wykładu Analiza próbek biologicznych Bioczujniki Zastosowanie chemii bioanalitycznej w diagnostyce medycznej i badaniach farmaceutycznych

Analiza próbek biologicznych Selektywne oznaczenie zawartości konkretnego związku (enzym, przeciwciało, stwierdzenie obecności lub nieobecności DNA o znanej sekwencji zasad w próbce) Scharakteryzowanie matrycy biologicznej (oszacowanie całkowitej zawartości różnych związków biologicznych) w próbce

Bioczujniki Zastosowanie związków biologicznych (enzym, DNA) jako składników części receptorowej czujników chemicznych

Scharakteryzowanie matrycy biologicznej Oszacowanie całkowitej zawartości białek i kwasów nukleinowych

Zalety: Metoda jest szybka Wady: Interferencje innych związków absorbujących przy 260 i 280 nm (np. fenol) Nie rozróżnia DNA i RNA Użyteczna dla próbek o dużej zawartości białek i kwasów nukleinowych

Kolorymetryczne i fluorymetryczne metody oznaczania Całkowite stężenie białek DNA RNA Węglowodany Wolne kwasy tłuszczowe Metody oparte na tworzeniu chromoforów lub fluoroforów podczas selektywnej reakcji chemicznej

Całkowite stężenie białek Cu2+ tworzy w środowisku alkalicznym kompleks z atomami N wiązań peptydowych z jednoczesną redukcją do Cu+. Dodany w nadmiarze ligand BCA tworzy kompleks z Cu+ o purpurowej barwie, o maksimum absorpcji przy 562 nm będący podstawą oznaczenia.

Całkowite stężenie białek (BCA) Granica wykrywalności: 0,2 mikrograma/0,01 cm3 Interferencje: kwasy, związki kompleksujące Cu (np. duże stężenie fosforanów), reduktory (np. redukujące cukry, tiole), Tris, siarczan amonu, edta, tłuszcze i fosfolipidy

Całkowite stężenie białek Znacznik reaguje z pierwszorzędowymi aminami w białku tworząc fluorofor, który wzbudza się przy 390 nm i emituje przy 475 nm. Granica wykrywalności: 10 nanogramów/0,01 cm3 Interferencje: aminy (1- i 2-rzędowe), Tris, siarczan amonu BSA – bovine serum albumin, albumina surowicy krwi wołowej

DNA

Całkowite stężenie DNA Metoda z kwasem diaminobenzoesowym: Próbka + 1 M HClO4 10 min (usunięcie puryn, uwolnienie deoksyrybozy i przekształcenie do aldehydu -hydroksylevulinylowego Dodanie kwasu 3,5-diaminobenzoesowego (DABA), 60 st.C, 30 min:

Całkowite stężenie DNA Produkt reakcji absorbuje promieniowanie z maksimum przy 420 nm Można również mierzyć fluorescencję przy 520 nm po wzbudzeniu przy 420 nm (liniowa kalibracja 10 – 500 ng total DNA – 1 – 50 mikrogramów/cm3) Reakcja jest specyficzna dla DNA, przeszkadza obecność tłuszczów, cukrów, soli i detergentów (Triton X-100). Oddziela się je od DNA przez wytrącenie w etanolu.

Całkowite stężenie DNA Inne metody fluorymetryczne Oznaczanie dsDNA w ekstraktach tkanek: – niekowalencyjne oddziaływania ze związkami interkalującymi w wodnych roztworach o obojętnym pH Związki wykazują fluorescencję w roztworach wodnych, która znacznie wzrasta po związaniu DNA. (a) wiąże się z DNA i RNA, (b) i (c) – tylko z DNA. Granica oznaczalności z użyciem (c) – 10 ng dsDNA (1 mikrogram/cm3)

Całkowite stężenie DNA Inne metody fluorymetryczne Oznaczanie ssDNA: Terb(III) Tb3+ koordynuje do nukleotydu deoksyguanozyno-5-fosforanu w środowisku o pH 6 wywołując fluorescencję przy 488 nm po wzbudzeniu przy 290 nm. Uzyskano liniową zależność fluorescencji w zakresie 1 – 10 mikrogram/cm3 ssDNA uzyskanego przez termiczną denaturację DNA z wątroby szczura.

Cząsteczki RNA zawierają zamiast tyminy - uracyl

Całkowite stężenie RNA Jedyna używana metoda polega na usunięciu puryn w 85% H2SO4 (24 h 40 st.C); powstałe rybozofosforany ulegają defosforylacji i dehydratacji tworząc furfural; po dodaniu orcinolu powstaje związek absorbujący przy 500 nm. Nie przeszkadzają białka ani DNA.

Całkowite stężenie węglowodanów W oznaczaniu cukrów posiadających grupę aldehydową wykorzystuje się reakcje redoks stosując utleniacze takie jak Cu2+ (w obecności BCA) lub Fe(CN)63- W metodach oznaczania całkowitego stężenia cukrów stosuje się mocne kwasy w celu hydrolizy oligo- i polisacharydów i ich dehydratacji do aktywnych związków jak np. furfural. Fe(CN)64- 237 nm, 1 – 30 mikrogram/cm3 492 nm, 10 – 200 mikrogram/cm3

Całkowite stężenie węglowodanów Powstaje silnie fluorescencyjny związek 2-(2-furyl)benzotiazol, ulegający wzbudzeniu przy 361 nm i emitujący przy 411 nm, zakres oznaczania: 0,5 – 6 mikrogram/cm3

Całkowite stężenie węglowodanów Polisacharydy zawierające podstawione lub niepodstawione glikole można oznaczyć stosując reakcję z jodanem (VII) sodu. Powstały produkt absorbuje przy 550 nm (max); granica wykrywalności 15 mikrogramów/cm3 wyznaczona w analizie naturalnych polisacharydów bakteryjnych z Salmonella pneumoniae

Obrazy kopiowane przez PrtSc

Wolne kwasy tłuszczowe Większość metod oznaczania wolnych kwasów tłuszczowych polega na tworzeniu pochodnych i stosowaniu chromatografii gazowej i spektrometrii mas. Stosowana jest metoda kolorymetryczna do oznaczania wolnych kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach węglowych (C>10) w osoczu krwi. Podstawą oznaczenia jest powstanie mydeł kobaltowych wolnych kwasów tłuszczowych rozpuszczonych w chloroformie. Absorbancję mierzy się przy 435 nm. Liniowa kalibracja uzyskana dla kwasu palmitynowego ma zakres 0,1 – 1,2 mikromola/dcm3. Białka i większość metabolitów nie przeszkadza, przeszkadzają duże stężenia fosfolipidów (np. lecytyna)