Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść Śląskie smaki Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść

Jabłecznik z sosem goździkowym Składniki: ciasto kruche 1 kg mąki pszennej 1,5 kostki masła 25 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa: 2 kg jabłek prażonych Sos miodowo- goździkowy: 1 l śmietany kremówki 30 dag miodu wielokwiatowego 8-10 szt. goździków Przygotowanie: Z mąki, masła, jajek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zarabiamy ciasto, po czym schładzamy je ok. pół godziny w lodówce. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą formę. Nakładamy masę z prażonych jabłek i przykrywamy drugą partią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 min. Sos sporządzamy, łącząc wszystkie składniki, a następnie redukując je na małym ogniu aż do zgęstnienia. Jabłecznik przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.

Kopa pszczyńska Składniki: 4 Jaja 8 łyżek cukru 2 kostki masła bakalie 20 dag rodzynek, 20 dag migdałów, 20 dag orzechów 250 ml spirytusu 500 ml śmietany kremówki Biszkopt Przygotowanie: 4 jajka ubijamy z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, a następnie ucieramy z 2 kostkami masła. Łączymy krem masłowy z pokruszonym biszkoptem i uprzednio namoczonymi w spirytusie bakaliami. Formujemy kopę, którą dekorujemy ubitą śmietaną i owocami. Podajemy z małą kawą. 

Kołocz z posypką Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 20 dag cukru 25 dag masła 10 dag drożdży 0,25 l mleka 5 jajek sól   Posypka:  60 dag mąki 40 dag masła 40 dag cukru 1 żółtko 1 cukier waniliowy  Przygotowanie:   Mąkę przesiewamy przez sito. Z mleka i drożdży robimy rozczyn, który wlewamy do przesianej mąki. Jajka ubijamy z cukrem. Roztapiamy masło. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy jajka z cukrem i wyrabiamy, dolewając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie się kleić do rąk, na końcu dodajemy sól. Oddzielnie wyrabiamy wszystkie składniki na posypkę. Na blachę układamy ciasto, na które dajemy posypkę. Pieczemy do zrumienienia.

CIASTO DROŻDŻOWE Składniki: 1 kostka margaryny 2 jajka 5 dag drożdży   1 kostka margaryny 2 jajka 5 dag drożdży 2 łyżki cukru 0,5szklanki śmietany szczypta soli 0,5 kg maki powidła cukier puder Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w śmietanie, dodajemy cukier i łączymy z pozostałymi produktami. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na 3 cm. Na ciasto nakładamy powidła i zwijamy, a brzegi zlepiamy. Pieczemy do zrumienienia, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Makówka Składniki: 1 chałka (słodka bułka) 200 g maku 200 ml mleka   1 chałka (słodka bułka) 200 g maku 200 ml mleka 50 g masła 2 łyżki miodu po 1 łyżce: migdałów orzechów, rodzynek skórki pomarańczowej Przygotowanie: Ugotować mak w mleku wraz z miodem i masłem. Dodać połowę bakalii i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Wystudzić masę. Chałkę pokroić na plastry. Układać warstwami chałkę i masę makową. Wierzch makówki posypać resztą bakalii.

Kopa śląska Składniki: -biszkopt z 3 jajek 5 dag posiekanych orzechów 5 dag rodzynek namoczonych w spirytusie 5 dag prażonych migdałów - 50g spirytusu - puszka ananasów - maliny mrożone lub surowe -bita śmietana -coś do ozdobienia Przygotowanie:   Upiec biszkopt i podrzeć na drobne kawałki. Sok z ananasów wymieszać ze spirytusem. Na dnie szklanej miski kłaść część podartego biszkoptu maczanego w ponczu spirytusowo-ananasowym, następnie część malin i ananasów pokrojonych w kostkę i warstwę wymieszanych bakalii - kolejną warstwę biszkoptu, owoców i bakalii i trzecią warstwę biszkoptu maczanego w ponczu alkoholowym. Miskę odwrócić "do góry dnem" na talerzu i wyjąć kopiec. Uformowany kopiec skropić spirytusem i włożyć na całą noc do lodówki. PO wyjęciu z lodówki można udekorować kope .

Szpajza Składniki: 4 jajka 20 dag cukru 4 łyżeczki żelatyny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 ml czystej wódki 1 łyżka kakao Przygotowanie: Ubij pianę z białek. Oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao rozpuszczone w wódce, również wymieszaj. Obie masy wkładaj na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzaj łyżeczką. Możesz udekorować wisienką z konfitury albo wiśnią koktajlową. Na niedzielny deser przeważnie robi się jednolitą szpajzę cytrynową. Można ją przyrządzić łatwiej, miksując zastygającą galaretkę cytrynową (z torebki) z jajkami ubitymi z cukrem. Do szpajzy dodaje się czasami drobno startą skórkę cytrynową, w sezonie można podać ją z truskawkami albo wiśniami.

Kreple Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży około 0,5 l mleka 15 dag masła 15 dag cukru 3 żółtka 2 całe jajka starta skórka cytrynowa cukier waniliowy szczypta soli. Przygotowanie: Wyrobić starannie ciasto, dodając do przesianej mąki podrośnięty rozczyn drożdżowy, ubite z cukrem jajka i żółtka, sól, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i miękkie masło. Dobrze wyrobione ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na 1,5 cm, wykrawać szklanką krążki, układać je na ściereczce i przykryte drugą zostawić do ponownego wyrośnięcia. Duży garnek z olejem lub innym tłuszczem doprowadzić do gotowania i wrzucać po kilka krepli, tak aby swobodnie pływały, obracać i smażyć z drugiej strony (gotowe kreple można szprycką nadziewać dżemem).

Moczka Przygotowanie: Składniki: suszone owoce: morele, jabłka, śliwki jak i rodzynki, figi, daktyle, migdały orzechy włoskie skórka z cytryny trochę masła i miodu kilka pierniczków Przygotowanie: Suszone owoce gotuj w wodzie aż napęcznieją, do smaku dodaj startej skórki z cytryny, miodu, migdały i orzechy posiekane, trochę masła. Do zagęszczenia użyj kilka pierniczków.

Galert śląski Składniki: 1golonko sól pieprz liść laurowy   Składniki: 1golonko sól pieprz liść laurowy ziele angielskie ocet Przygotowanie:  Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu, liścia laurowego i trzech kulek ziela angielskiego (gotować 1-2 godzin). Po wygotowaniu wyciągnąć golonko, obrać skórę, a mięso pokroić. Kość wyrzucić a obrane, pokrojone na małe kawałeczki mięso i skórę wrzucić do szklanej miski. Wywar z golonka doprawić magi, pieprzem i dodać 5 łyżek octu. Następnie wywar z kawałkami mięsa i skóry przelać przez sito do naczynia. Zostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki. Wywar powinien stężeć do 10 godzin.

Pasta z jajek i cebuli Składniki: jaja na twardo 8 szt.   Składniki:  jaja na twardo 8 szt. cebula biała 1 szt. 2 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez. Obrane jaja drobno pokroić i połączyć z cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.

Zapiekanka warzywna Składniki: 500g ziemniaków obrane i pokrojonych w plasterki 1 średni kalafior podzielony na różyczki 500g zielonej fasolki szparagowej obranej 1 duży por pokrojony w plasterki 300g sera żółtego startego 2 cebule pieprzu, sól 3 łyżki oliwy z oliwek  cukier Przygotowanie: Warzywa ugotować na pół miękko w posolonej wodzie z odrobiną cukru. Wysmarować formę oliwą. W formie poprzekładać warzywa (ziemniaki, kalafior, fasolka, por, ser żółty). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 25 min.

Czerwona kapusta z jabłkiem Składniki: główka czerwonej kapusty 20 dag jabłek 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki sok z połówki cytryny sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka kminku   Przygotowanie: Kapustę opłukać, przekroić na pół, usunąć głąb i grube nerwy, cienko poszatkować. Zalać małą ilością wrzącej wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 30 minut pod przykryciem. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty pod koniec gotowania. Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę, wymieszać smażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą. Doprawić

Hekele Składniki: 3 śledzie lub 6 filetów ze śledzi. 2 jaja 2 średnie ogórki kiszone 1 mała cebula pieprz naturalny musztarda.   Przygotowanie:  Wymoczone śledzie w postaci filetów pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jaja, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć razem i przyprawić do smaku pieprzem mielonym oraz musztardą. Druga wersja tej potrawy występuje w postaci zmielonej. Hekele podaje się z pieczywem i masłem.

Modro kapusta z boczkiem   Składniki (dla 6-8 osób): 1 niewielka główka czerwonej kapusty 1 duża cebula (drobno pokrojona) 3-5 plastrów boczku (pokrojony w kostkę) 1-2 łyżki octu 2-4 łyżki smalcu (opcjonalnie) sól, cukier, pieprz Przygotowanie:  Kapustę zalewamy kilkoma szklankami wody, zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut.  Na suchej i głębokiej, teflonowej lub ceramicznej patelni, podsmażamy boczek, delikatnie go rumieniąc i wytapiając tłuszcz. Do boczku dodajemy cebulę i szklimy, w razie potrzeby dodając do smażenia smalec.  Dusimy całość przez ok. 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i cukrem. Skrapiamy kapustę octem i dokładnie mieszamy. Modrą kapustę podajemy na ciepło.

Kapusta kiszona zasmażana Składniki:   1 kg kapusty kiszonej  kostka grzybowa 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz maggi olej   mąka    2 cebule Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku a jeśli jest bardzo mocno kwaśna to jeszcze dodatkowo płuczemy. Następnie ją kroimy. W brytfance czy garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę. Podsmażamy ją do tego stopnia, żeby poszczególne ''nitki'' kapusty zrobiły się ciemno-brązowe. Sukces pysznej kapusty zasmażanej tkwi właśnie w jej podsmażeniu. Gdy kapusta będzie rumiano-brązowa dolewamy wodę tak aby ją lekko zakryła. Dodajemy kostkę grzybową, listki laurowe i ziarenka ziela. Dusimy bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się przyrumieni dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Mieszamy.

Pasta śledziowa Składniki: 2 puszki śledzi w pomidorach 1 k. miękkiej margaryny 6 dużych jaj cebula mały majonez sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo - wystudzić - białka drobno posiekać, żółtka rozgnieść widelcem cebulę drobno posiekać. Wszystko połączyć z rozgniecionymi (widelcem) śledziami i margaryną, dodać majonez, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Pastą smarować suchy chleb lub bułki, można jak kto lubi dodać kiszone ogórki drobno pokrojone w kosteczkę.