Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia? Marta Stelmach, Łukasz Targowski Koło Naukowe Technologów Żywności- Sekcja Dietetyków Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu
Zasady racjonalnego żywienia Dbaj o różnorodność spożywanych produktów Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem a także częściowo serem Mięso spożywaj z umiarem Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców Ograniczaj spożycie tłuszczów, a w szczególności zwierzęcych, a także wszystkich produktów zawierających cholesterol Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy Ograniczaj spożycie soli Unikaj alkoholu
Cel pracy Określenie kształtu „piramidy żywieniowej” symbolizującej aktualny sposób żywienia się studentów Analiza i porównanie nawyków żywieniowych studentów Akademii Rolniczej (AR) i Akademii Medycznej (AM) w Poznaniu
Badana populacja Badana populacja: Studenci AR (68 osób; wiek: od 21 do 24 lat) Studenci AM (64 osób; wiek: od 22 do 25 lat)
Schemat badań
Częstotliwość uprawiania sportu
Liczba posiłków spożywanych w ciągu dnia Zalecenia 3-5 posiłków dziennie!
Częstość spożycia produktów zbożowych Zalecenia 6-11 porcji dziennie! 2 = 9,348; p< 0,05
Częstotliwość spożycia warzyw i owoców Zalecenia 3-5 porcji dziennie! 2 = 19,44; p< 0,05
Częstość spożycia mleka i jego przetworów Zalecenia 2-3 porcji dziennie! 2 = 11,508; p< 0,05
Częstość spożycia mięsa, drobiu i wędlin Zalecenia 3-4 porcji dziennie! 2 = 7,956; p<0,05
Częstość spożycia ryb i jaj Zalecenia! 2= 4,007; p = 0,405 NS
Porównanie częstości spożycia tłuszczów 2 = 6,839; p = 0,233 NS i słodyczy 2 = 3,695; p = 0,594; NS
Częstość spożycia produktów typu fast food
Porównanie częstości spożycia alkoholu NS
Czy uważasz że zdrowo się odżywiasz? 2 =4,010 ; p=0,135
Piramida żywieniowa „Studenta” sporadycznie 2-3 porcje 3-4 porcje 3-5 porcji 6-11 porcji TŁUSZCZE, SŁODYCZE, ALKOHOL MLEKO i PRZETWORY MIĘSO, DRÓB I WĘDLINY WARZYWA I OWOCE PRODUKTY ZBOŻOWE Copyright by KN Dietetyków® Zgodna z zaleceniami żywieniowymi
Wnioski: Wykazano, że deklarowana aktywność fizyczna grup studentów była zbyt niska. Kierunek studiów istotnie wpływał na liczbę spożywanych posiłków w ciągu dnia. Piramida żywieniowa obu badanych populacji odbiega swoim kształtem od przyjętego modelu zaleceń żywieniowych dla populacji
Wnioski: Studenci AR znamiennie częściej spożywali: produkty zbożowe warzywa i owoce mleko i jego przetwory Studenci AM znamiennie częściej spożywali: mięso, drób, wędliny i fast food
Dziękuję za uwagę