Preparat zapobiegający, hamujący i leczący otyłość oraz choroby z nią związane. Anna Pływaczyk.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Funkcje składników pokarmowych
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Indeks glikemiczny.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Biologia jako nauka eksperymentalna
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
POLACY a problemy z masą ciała
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Białka W diecie człowieka.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Bez białka nie ma ciałka!.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Zdrowy tryb życia.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Zdrowy styl życia.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Najważniejszy posiłek dnia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Preparat zapobiegający, hamujący i leczący otyłość oraz choroby z nią związane. Anna Pływaczyk

Numer patentu: WO2005036990 Tytuł oryginalny: COMPOSITION FOR PREVENTION, INHIBITION AND TREATMENT OF OBESITY AND RELATED DISEASES. Wynalazcy: ANNE FRIPPIAT (BE) NATHALIE MARIA DELZENNE (BE) PATRICE DANIEL CANI (BE)

Patent dotyczy użycia błonnika pokarmowego i produktu żywnościowego dla stworzenia preparatu zapobiegającego, hamującego rozwój i leczącego otyłość oraz związane z nią choroby u ludzi i ssaków, jak również opisuje metody jego otrzymywania.

Regulacja odżywiania: Prowadzone na całym świecie badania wykazały, że spożycie żywności, u ludzi i ssaków, jest regulowane przez centralny układ nerwowy, zwłaszcza przez podwzgórze, a za zachowania żywieniowe, metabolizm, biosyntezę i magazynowanie tłuszczu w organach oraz występowanie i rozwój otyłości odpowiedzialne są hormony. Do hormonów stymulujących apetyt zaliczamy: neuropeptyd Y, peptyd AgRp oraz grelinę. Hormony hamujące apetyt to: leptyna i peptyd glukagonowy (GLP-1).

GRELINA Grelina jest hormonem żołądkowo-jelitowym, stymuluje spożycie pokarmu wysyłając sygnały wzmagające apetyt z żołądka i jelit do mózgu, głównie do podwzgórza; jest naturalnym antagonistą leptyny. U zdrowych ludzi jej stężenie wzrasta przed posiłkiem oraz gdy odczuwamy głód, a spada po posiłku osiągając najniższy poziom w ciągu godziny, co potwierdza jej duże znaczenie w kontroli zachowań żywieniowych.

Rezultaty badań: Twórcy preparatu odwołują się w swojej pracy do badań, które przeprowadziła J. Nedvidkova. Wykazała ona, że po całonocnej głodówce, spożycie znormalizowanego śniadania (zawierało białko, tłuszcze i węglowodany) lub bezkalorycznego błonnika Psyllium, było jednakowo skuteczne w redukcji poziomu greliny u zdrowych osób i utrzymywało niski poziom hormonu przez ok. 2h. Wynalazcy odkryli natomiast, że rezultatem spożycia mieszaniny błonnika pokarmowego i produktu żywnościowego było utrzymanie niskiego poziomu greliny przez przynajmniej 8h po posiłku (w porównaniu do grupy kontrolnej, która spożywała tylko produkt żywnościowy).

Działanie preparatu: Redukuje poziom greliny oraz hamuje jej syntezę, wydzielanie i efekty stymulującego apetyt działania Utrzymuje stężenie greliny na niskim poziomie przez przynajmniej 8h po posiłku Zapobiega, hamuje rozwój i leczy otyłość Redukuje ilość spożywanego pokarmu Pozwala na kontrolowanie zachowań żywieniowych

Skład preparatu: Wynaleziony preparat, stanowiący połączenie błonnika i produktu żywnościowego może być stosowany zarówno doustnie, jak i w żywieniu pozajelitowym. Użyty produkt spożywczy składa się z przynajmniej 2 artykułów żywnościowych wybranych z grupy produktów zawierających białka, strawne węglowodany i tłuszcz. Błonnik występuje w postaci inuliny, oligofruktozy lub ich mieszaniny. Jego skuteczna dawka powinna powodować redukcję stężenia greliny po 8h do poziomu o 300-500 jednostek niższego, niż u grupy kontrolnej. Stosunek wagowy błonnika i produktu żywnościowego może przybierać wartości od 1/99 do 50/50.

Skład preparatu c.d: Zalecane dzienne spożycie preparatu dostarcza od 3 do 50 g błonnika. Może zawierać składniki dodatkowe w postaci probiotyków, witamin, minerałów, suplementów żywności. Preparat występuje w jednej z następujących form: ciecz, pasta, proszek lub ciało stałe.

Inulina i oligofruktoza inulina jest zwykle uzyskiwana z roślin przez ekstrakcję, głównie z korzenia cykorii oligofruktoza otrzymywana jest z inuliny na drodze częściowej hydrolizy enzymatycznej inulina i oligofruktoza otrzymywane są na skalę przemysłową: preparaty RAFTILINE i RAFTILOSE z firmy ORAFTI (Belgia). handlowe preparaty inuliny obejmują RAFTILINE ST i RAFTILINE HP różniące się stopniem polimeryzacji handlowy preparat oligofruktozy to RAFTILOSE 95 (składa się w 95% z oligofruktozy, resztę stanowi cukier) preparat handlowy RAFTILOSE Synergyl stanowi mieszaninę oligofruktozy i długołańcuchowej inuliny

Przeprowadzone doświadczenia: Oznaczenia: CT – grupa kontrolna żywiona standardowo (UA-A04) FOS – grupa otrzymująca mieszaninę standardowego pożywienia i oligofruktozy (10% RAFTILOSE 95) SYN - grupa otrzymująca mieszaninę standardowego pożywienia oraz inuliny i oligofruktozy (RAFTILOSE Synergyl) INU - grupa otrzymująca mieszaninę standardowego pożywienia i inuliny (RAFTILINE HP)

Doświadczenie 1 grupa 12 szczurów płci męskiej rasy Wistar grupa kontrolna: tradycyjna karma (UAR-A04 w proszku), średnie dzienne spożycie energii 75-80 kcal grupa badana: FOS, średnie dzienne spożycie energii 65-68 kcal po 3 tygodniach badań pobrano próbkę krwi (8h po ostatnim posiłku)

Wykres 1. Stężenie greliny u szczurów karmionych tradycyjnie (CT) oraz dietą FOS w 8h po posiłku.

Doświadczenie 2 grupa szczurów płci męskiej rasy Wistar grupa kontrolna: tradycyjna karma (UAR-A04 w proszku) grupy badana: FOS, SYN, INU

Wykres 2. Stężenie greliny u szczurów karmionych tradycyjnie (CT) lub z dodatkiem błonnika (FOS, SYN, INU) 8h po ostatnim posiłku.

Wykres 3. Waga szczurów karmionych tradycyjnie (CT) lub z dodatkiem błonnika (FOS, SYN, INU)

Wykres 4. Zużycie energii przez szczury karmione tradycyjnie (CT) lub z dodatkiem błonnika (FOS, SYN, INU)

Wykres 5. Zawartość tkanki tłuszczowej u szczurów karmionych tradycyjnie (CT) lub z dodatkiem błonnika (FOS, SYN, INU) 8h po ostatnim posiłku.

Wnioski: opracowana mieszanina błonnika i produktu żywnościowego powoduje redukcję stężenia greliny i utrzymuje ją na niskim poziomie u ludzi i ssaków (w porównaniu z grupą kontrolną) preparat hamuje produkcję lub/i wydzielanie greliny u ludzi i ssaków, w efekcie zmniejsza apetyt oraz spożycie pokarmu i energii, a co za tym idzie, hamuje rozwój i redukuje nadwagę i otyłość oraz związane z nią choroby