TOLERANCJA EKOLOGICZNA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EKOSYSTEM.
Advertisements

PUSTYNIA.
Wybierz pytanie
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Ograniczenia dla przemysłu energetycznego
Funkcja produkcji.
Funkcjonowanie układu oddechowego w procesie pracy
Wykonały: Sandra Bołądź Dominika Trusewicz
Temat: Cechy populacji biologicznej.
Ekosystem Dominik Borkowski 3c Damian Kopała 3c.
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
ODDZIAŁYWANIE PROMIENIOWANIA Z MATERIĄ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
WODA ŻYCIA.
1.
1. 2 Oba ciała mają ładunki obu znaków w równej ilości – tzw. stan równowagi. 3.
Podstawy Biotermodynamiki
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Pustynia Monika Ćwiertnia i Dominik Grzeszkowiak.
Czynniki glebotwórcze
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Co to jest dobra praktyka w zakresie zarządzania środowiskowego?
Blok 1 Podaż, cena równowagi Nierównowaga rynkowa
Pustynia lodowa.
Woda na Ziemi – hydrosfera
ŹRÓDłA ENERGII Prezentacja wykonana na zajęciach informatycznych przez uczniów klas 0-III w ramach projektu SMS.
WSZECHOBECNA WODA Woda jest czynnikiem wpływającym
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Druga zasada termodynamiki
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
RUCHY WODY MORSKIEJ.
Następstwa ruchu wirowego Ziemi
Energia słoneczna w Polsce. Energia słoneczna to powszechnie dostępna, całkowicie czysta i najbardziej naturalna z istniejących źródeł energii. Najlepiej.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Badanie wód jezior lobeliowych
Woda i składniki mineralne
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
Główne zadanie StabilurenNu zmniejszenie aktywności enzymu ureazy.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach
2.51. Wymagania życiowe organizmów
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Składniki pogody.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
- życiodajna Substancja
Ś WIAT GRZYBÓW Wyk. Patrycja Leśniak. I LE NAS JEST ? Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach,
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
Woda to cudowna substancja
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
1.
GMO.
Szkodliwość hałasu w szkole
Popyt Wielkość popytu – ilość dóbr i usług, którą chcą i mogą kupić klienci przy danym poziomie ceny. Prawo popytu – wraz ze wzrostem ceny produktu zmniejsza.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
W świecie wilgotnych lasów równikowych
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
1.
GLEBY. Powierzchniowa, warstwa skorupy ziemskiej, gdzie mogą rosnąć rośliny.
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
ARKADIUSZ ŚPIEWLA, 1 BT. Smog – zjawisko atmosferyczne powstałe w wyniku wymieszania się mgły z dymem i spalinami.
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
Zapis prezentacji:

TOLERANCJA EKOLOGICZNA

Bytowanie organizmów zależy od kompleksu czynników. Czynnik, który zbliża się lub przekracza granice tolerancji gatunku nazywany jest czynnikiem ograniczającym lub warunkującym

Czynniki warunkujące Temperatura – ciepło Woda – wilgotność Klimat Trucizny środowiskowe

Czynniki niezużywalne Czynniki warunkujące Czynniki materiałowe pokarm Czynniki niezużywalne Opady deszczu Silne wiatru

Prawo minimum Liebiga W warunkach zmiennych ma małe zastosowanie Z licznych czynników, niezbędnych do życia decydujące znaczenie ma ten, który jest w ilości najbardziej ograniczonej - bliskiej minimum®. W warunkach zmiennych ma małe zastosowanie gdyż ilość wielu składników ulega szybkim zmianom.

Prawo maximum Voisona Nadmiar substancji przyswajanej ogranicza skuteczność działania innych substancji, co w przypadku roślin uprawnych powoduje zniżkę plonów

Zasada tolerancji Shelforda Zarówno niedobór, jak i nadmiar danego czynnika mogą stanowić o ograniczeniu występowania organizmu w przyrodzie.

Krzywa tolerancji ekologicznej Strefa tolerancji ekologicznej optimum Dolny punkt krytyczny Górny punkt krytyczny

Zasady tolerancji ekologicznej W pobliżu punktów krytycznych obserwuje się znaczne obniżenie sprawności lub aktywności organizmu. W miarę oddalania się od punktów krytycznych obserwuje się wzrost sprawności lub aktywności organizmu. Każdy organizm ma określoną tolerancję względem czynników warunkujących środowiska. Szanse przeżycia i rozrodu zależą od tego, w jakim stopniu warunki występujące w danym miejscu pokrywają się z zakresem adaptacji tolerancyjnej

Co ogranicza działanie praw tolerancji? Brak równowagi środowiska Równowaga w środowisku istnieje, gdy ma miejsce równomierny dopływ i odpływ energii i materii