Program Leonardo da Vinci

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRE TRADYCJE MALTAŃSKICH HOTELARZY I RESTAURATORÓW NASZYM WZOREM DZIAŁANIA.
Advertisements

w programie „Uczenie się przez całe życie”
w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie im. Mikołąja Spytka Ligęzy
Nadzór pedagogiczny nad szkoleniem zawodowym
EUROPEJSKA WSPÓŁPRACA SZKÓŁ WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO
Praca po sąsiedzku Współpraca transgraniczna urzędów pracy Polski i Słowacji w celu promocji zatrudnienia, przedsiębiorczości i rozwoju instytucji rynku.
Nowości w programie Comenius C omenius Regio Partnerskie Projekty Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Uczenie się przez całe życie.
Projekt pt. współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich.
EWALUACJA PROJEKTU „STAŻE ZAGRANICZNE DROGĄ DO SUKCESU ZAWODOWEGO” ZSP NR 1 W JAWORZNIE wrzesień 2011 – wrzesień 2012.
Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
MIĘDZYNARODOWY PROCES DYDAKTYCZNY CZYNNIKIEM WZROSTU KOMPETENCJI ZAWODOWYCH NAUCZYCIELA.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej ul
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Struktura egzaminu zawodowego
DOKUMENTACJA SKŁADANA W SZKOLE PONADGIMNZJALNEJ podanie 2 zdjęcia zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kształcenia w zawodzie Termin składania.
PODRÓŻE KULINARNE Z LEONARDO DA VINCI WYNIKI KONKURSU Finansowanie współpracy polskich zakładów gastronomicznych z partnerami z krajów Unii Europejskiej.
Plansza tytułowa / tytuł prezentacji
Zespół Szkół nr 7 im. Szczepana Bońkowskiego
Technik organizacji usług gastronomicznych
UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE Program Leonardo da Vinci Nr PL/08/LLP-LdV/IVT/ Wzrost mobilności oraz kwalifikacji zawodowych uczniów.
Zespół Szkół Łączności
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Prezentacja Programu Leonardo da Vinci
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ BUDOWLANYCH
ETwinning w Szkole Podstawowej nr 95 w Krakowie Magdalena Nazim Joanna Biskupska SP nr 95 w Krakowie VI B.
Nowy program UE wspierający edukację, szkolenia, młodzież i sport na lata
Zmiany ustawy o systemie oświaty
Zespół Szkół Gastronomicznych
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Zagraniczny staż szansą na europejskie kwalifikacje.
„Zagraniczne praktyki i standardy pracy czynnikiem poprawy kompetencji zawodowych oraz zwiększenia szans na rynku pracy” Nr projektu: PL1-LEO
Wyniki ankiet uczniów, rodziców i nauczycieli podsumowujące 2-letni Projekt Comenius Projekt: „Przedsiębiorczy może być każdy”
Zak up współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
„Mobilny uczeń – dobry pracownik” Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji.
Wykorzystanie programów unijnych w przygotowaniu ucznia nowoczesnej szkoły zawodowej dla rynku pracy Europejska strategia rozwoju Zespołu Szkół Budowlanych.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Gimnazjum nr 3 w Tarnobrzegu im. por. Józefa Sarny
Projekt "Praktyki zagraniczne moją szansą na rozwój zawodowy" realizowany w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim Zmienia życie. Otwiera umysły.
Zmienia życie. Otwiera umysły.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Uczeń jako przyszły pracownik – mój przyszły zawód w Europie Mobilność uczniów w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+ w.
Praktyka zagraniczna – szkołą zdobywania nowych doświadczeń i szans na rynku pracy Plymouth, Wielka Brytania – –
Zaprezentuj swoje umiejętności w Europie! Kontakt Biuro Karier UAM ul. Zwierzyniecka 7c Poznań
Zespół Szkół Inżynierii Środowiska i Melioracji w Krakowie
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zespół Szkół Technicznych w Mikołowie Podsumowanie realizacji projektów w ramach programu „Uczenie się przez całe życie” Projekty zrealizowane przy wsparciu.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
` PRAKTYKA ZAWODOWA W NIEMCZECH UCZNIÓW ZESPOŁU SZKÓŁ NR 5 IM. JANA PAWŁA II W LUBLINIE W ROKU SZKOLNYM 2005/2006.
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
PROJEKTY UNIJNE W ZESPOLE SZKÓŁ W GÓRZE
Dobre praktyki w realizacji projektów w ramach programu Erasmus +
Przebieg, efekty i ocena I etapu projektu
Projekt Cele projektu Miejsce i termin projektu Partner projektu.
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
Projekt p.t.: „Mobilność i doświadczenie kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy” - realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Końskich.
„Wsparcie rozwoju szkół poprzez doskonalenie nauczycieli”
Szkoła Nauczycielem stoi
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego
Staże europejskie drogą do sukcesu
WPŁYW EUROPEJSKIEGO RYNKU PRACY NA KSZTAŁCENIE ZAWODOWE
EFEKTY PROJEKTU „Kompetencje zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”
„HOTELARZE Z WODZICZKI – EUROPEJSKI RYNEK PRACY NA WAS CZEKA”
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Projekt Mobilność kadry edukacji szkolnej
Zapis prezentacji:

Program Leonardo da Vinci Jolanta Gniewek Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie im. prof. Odona Bujwida Program Leonardo da Vinci

„Sztuka kulinarna Francji, Włoch i Szwecji” „Kuchnie regionalne Francji i Węgier” Cel główny projektu: Staże zagraniczne - integralna część programu nauczania w zawodach gastronomicznych.

Cele cząstkowe programu i ich realizacja Poznanie zwyczajów i zasad żywienia w danym kraju, Zapoznanie się uczniów ze specyficznymi dla danego kraju surowcami, potrawami, technikami ich produkcji oraz organizacją pracy i zarządzaniem w zakładach gastronomicznych,

Cele cząstkowe programu i ich realizacja Wzbogacenie znajomości słownictwa zawodowego, Uczenie się samodzielności, nawiązywania kontaktów z rówieśnikami,bycia otwartym na nowości. Odbyty staż ma dać młodzieży większe szanse w przyszłości na rynku pracy.

Realizacja projektu Nawiązanie kontaktu z partnerami. Ustalono tematykę projektu. Wybrano miejsca praktyk w porozumieniu z partnerami. Zapoznać się z dokumentacją potrzebną do złożenia wniosku. Zebrać od partnerów listy intencyjne. Złożyć projekt do krajowej Agencji Programów Leonardo da Vinci Przydział zadań dla grupy osób współpracującej w realizacji programu. Opracowanie czytelnych regulaminów. Realizacja programu zgodnie z projektem.  

Nasi partnerzy i realizacja celu głównego Szkoły gastronomiczne z Francji, Szwecji i Węgier Program realizowano przez okres 19 miesięcy, począwszy od dnia 30 października 2001 do dnia 30 maja 2003 oraz od 1 października 2004 do 30 maja 2006 W projekcie wzięło udział 54 uczniów (beneficjentów) Praktyki trwały 4 tygodnie

Podział zadań dla grupy osób: Zarządzanie projektem Powołanie zespołu do realizacji programu i rozdzielenie zadań Podział zadań dla grupy osób: Kontakty z partnerami, podpisywanie umów trójstronnych, nawiązywanie kontaktów z mediami w celu promocji realizowanego programu. Zarządzanie finansami . Tłumaczenia. Nadzorowanie dokumentacji beneficjentów. Ubezpieczenia beneficjentów. Kronika programu.

Rezultaty projektów Staże zagraniczne dają młodzieży większe szanse na rynku pracy. Młodzież ma możliwość poszerzenia wiedzy i umiejętności zawodowych innych niż przewiduje program nauczania. Doskonalą umiejętność języka obcego. Poznają zasady pracy w innych warunkach społecznych i gospodarczych.

Rezultaty projektu Nabywają umiejętność łatwiejszego nawiązywania kontaktu z pracodawcami i rówieśnikami. Otrzymują potwierdzenie realizacji stażu w postaci świadectwa „Europass Mobilność”. Nasi absolwenci są poszukiwanymi pracownikami gastronomii.

Rezultaty projektu Pozyskane środki na realizację praktyk zagranicznych spowodowały to, że szkoła stała się dla uczniów bardziej atrakcyjna. Wyzwoliła się konkurencja wśród uczniów gdyż tylko dobrzy mogą wyjechać na staż. Uatrakcyjniliśmy ofertę edukacyjną dla przyszłych kandydatów do szkoły.

Europejczycy uczą się kuchni polskiej Wymiana grup z : Francji - 20 beneficjentów Szwecji - 8 beneficjentów Węgier - 5 beneficjentów Słowacji - 10 beneficjentów

Inne projekty realizowane w szkole Program „ Sokrates Comenius”, Stała wymiana młodzieży na staże zawodowe na Słowację i Węgry.