Koncentraty mleczne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Advertisements

Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów.
Biuro Mleka 1 Dopłata krajowa - Projekt -. Biuro Mleka 2 Założenia Beneficjenci do szkół podstawowych uczniowie uczęszczający do szkół podstawowych Wysokość
Milki Way Wiktoria Nowak.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Źródła energii odnawialnej
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Mleko i jego przetwory Obsługa klienta/Elementy towaroznawstwa
Zanieczyszczenia biologiczne
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Oznaczenie stopnia wilgotności gruntu
Racjonalne odżywianie
PROCENTY Diagramy procentowe.
Zdrowe Odżywianie.
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Desery Mleczne.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Nasze doświadczenia Jakie ph ma słodkie mleko?
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Jak powinniśmy się odżywiać?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Blok czekoladowy.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Czekolada.
BELLAKO Sp. z o.o. Polski producent innowacyjnych wyciągów z ziół dla zwierząt 100% polskiego kapitału Rok założenia 1987 Warszawa – zarządzanie, wdrożenia,
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Disacharydy.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Składniki ciasta i podział ciast
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
Wiemy co jemy na II śniadanie?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
KAWA HERBATA KAKAO.
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
CZEKOLADA.
Nano emulsje Polska testy produktowe, w zastosowaniu…
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
I.C.F. & WELKO Technologia suszenia „pod klucz”. I.C.F. & Welko S.p.A. jest włoską firmą usytuowaną w okolicy Maranello koło Modeny znanej jako zagłębie.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Jak zdrowo się odżywiać?
Produkty szczególnie bogate w potas:
Brykiet drzewny – ekologiczne paliwo XXI wieku. Prezentacja przygotowana przez uczniów Publicznego Gimnazjum im. Jana Pawła II w Tuszowie Narodowym pod.
W KUCHNI r..
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO
Zapis prezentacji:

Koncentraty mleczne

Do koncentratów mlecznych zalicza się mleko zagęszczone, a więc produkt otrzymany przez częściowe odparowanie wody z mleka oraz mleko w proszku (proszek mleczny) — produkt uzy­skiwany przez odparowanie wody z mleka.

Mleko w proszku

Mleko w proszku spożywcze jest koncentratem produ­kowanym z mleka na zasadzie prawie pełnego odparowania wody. Produkcja jego obejmuje: normalizację mleka, pasteryzację, za­gęszczanie i suszenie.

Suszenie jest najważniejszym etapem pro­dukcji Suszenie jest najważniejszym etapem pro­dukcji. Proces suszenia mleka w proszku spożywczego przepro­wadza się współcześnie wyłącznie w suszarkach rozpyłowych. W urządzeniach tych mleko zagęszczone przetłaczane jest przez otworki dyszy (umieszczonej w głowicy), czyli przez aparat rozpyłowy, który rozpyla mleko na bardzo drobne cząsteczki (,,mgłę"), które napotykając prąd gorącego powietrza prawie momental­nie zostają wysuszone.

Mleko zagęszczone

W grupie mleka zagęszczonego wyróżnia się: mleko zagęszczone niesłodzone, uzyskiwane z mleka nor­malizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 25% oraz tłuszczu — nie mniej niż 7,5%

mleko zagęszczone niesłodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka co naj­mniej 20%

mleko zagęszczone słodzone, produkowane z mleka norma­lizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 28% oraz tłuszczu nie mniej niż 8%, z dodatkiem cukru i kawy lub cukru i kakao

mleko zagęszczone słodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 24% z dodatkiem cukru.