Koncentraty mleczne
Do koncentratów mlecznych zalicza się mleko zagęszczone, a więc produkt otrzymany przez częściowe odparowanie wody z mleka oraz mleko w proszku (proszek mleczny) — produkt uzyskiwany przez odparowanie wody z mleka.
Mleko w proszku
Mleko w proszku spożywcze jest koncentratem produkowanym z mleka na zasadzie prawie pełnego odparowania wody. Produkcja jego obejmuje: normalizację mleka, pasteryzację, zagęszczanie i suszenie.
Suszenie jest najważniejszym etapem produkcji Suszenie jest najważniejszym etapem produkcji. Proces suszenia mleka w proszku spożywczego przeprowadza się współcześnie wyłącznie w suszarkach rozpyłowych. W urządzeniach tych mleko zagęszczone przetłaczane jest przez otworki dyszy (umieszczonej w głowicy), czyli przez aparat rozpyłowy, który rozpyla mleko na bardzo drobne cząsteczki (,,mgłę"), które napotykając prąd gorącego powietrza prawie momentalnie zostają wysuszone.
Mleko zagęszczone
W grupie mleka zagęszczonego wyróżnia się: mleko zagęszczone niesłodzone, uzyskiwane z mleka normalizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 25% oraz tłuszczu — nie mniej niż 7,5%
mleko zagęszczone niesłodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka co najmniej 20%
mleko zagęszczone słodzone, produkowane z mleka normalizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 28% oraz tłuszczu nie mniej niż 8%, z dodatkiem cukru i kawy lub cukru i kakao
mleko zagęszczone słodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 24% z dodatkiem cukru.