Kuchnia francuska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Francja République Française Republika Francuska Flaga Francji
Menu.
N a k r y c i e s t o ł u.
Jak odżywianie wpływa na nastrój ?
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Zdrowe odżywianie.
WINO.
Francja.
Wolność Równość Braterstwo
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Meals in Great Britain.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Kuchnie świata Kuchnie świata.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
FRANCJA.
English breakfast.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Amerukanskie jedzenie
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Kuchnia śródziemnomorska
Jedzenie w Hiszpanii.
Prezentacja pt.” Zdrowy posiłek aktywny wypoczynek”
Wiem co jem.
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady zdrowego żywienia
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
1 Zdrowe śniadanko w pabianickiej „Jedynce”. 2 Dzień Zdrowego Śniadania w klasie IIa w SP1 Pabianice – 8/11/2011 Przygotowania do Dnia Zdrowego Śniadania.
Kuchnia francuska krowa.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
LODÓWKI.
Organizacja przyjęć i imprez oficjalnych
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Kulinaria.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Kultura i sztuka Japonii
ŚNIADANIE - ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ Wszystko o śniadaniu i o jego wartościach. Igor Krzywicki VD.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
Książka kucharska Erasmusa+
Jedzenie.
Kuchnia turecka.
Hotel zum Schiff MEERSBURG
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Kuchnia hiszpańska.
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Jedzenie w Hiszpanii.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest z żabami, ślimakami, bagietką, serem, i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita.

Śniadanie składa się zazwyczaj z bagietki  lub  croissata z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Coraz częściej podczas śniadania pije się także sok pomarańczowy.

Kuchnia francuska stała się tak popularna w dużej mierze dzięki samym Francuzom. Ich bogate tradycje oraz nadzwyczajny stosunek do kuchni i samego aktu spożywania posiłków sprawiły, że sztuka kulinarna rozwijała się, za cel obierając doskonałość na każdym polu. Francuzi bardzo starannie dobierają produkty do każdego posiłku, menu uzależniają od kalendarzowego święta, pory dnia, rangi uroczystości, czy po prostu fantazji. Kuchnia u przeciętnego Francuza to nieodłączny element stylu życia, nie na darmo

Wina Bardzo ważną rolę u Francuzów pełnią napoje, a konkretnie wina. Na co dzień nasi zachodni sąsiedzi piją mało znane marki win, najczęściej z jakiejś miejscowej małej winnicy, zaś od święta lepsze markowe i znane wina. Innymi typowo francuskimi napojami są koniak, armaniak, Cidre - wino jabłkowe, czy Calvados - jabłkowa wódka. Również z Francji pochodzi jeden z najsłynniejszych aperitifów - campari.

Obiad spożywany między południem a godziną 14. Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki, potem danie główne, sery, deser i kawa. W przeciwieństwie do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie spożywa się ich zbyt często. spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło. do obiadu podaje się także wino, które ostatnio coraz częściej bywa zastępowane piwem.

Kolacja spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło. Podczas posiłków zawsze pije się wodę, nalewaną prosto z kranu, a spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło. Podczas posiłków zawsze pije się wodę, nalewaną prosto z kranu

Najbardziej znane potrawy to: Croissant Żabie udka Bagietka Ślimaki

I mniej znane : Ser pleśniowy Serek kozi zapiekany w migdałach Łosoś w cieście francuskim Tarta jabłkowa o smaku śmietankowym

KONIEC Karolina Gwóźdź kl. 2c