PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM
pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka pomidor 1 szt sól, pieprz do smaku tymianek 1 łyżeczka gałązka tymianku kiełki lucerny
przeprowadzić obróbkę wstępną piersi pierś wyporcjować w plastry grubości ok. 0,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do rozgrzanego piekarnika do tłuszczu pozostałego po smażeniu piersi dodać wino, tymianek i bulion zredukować sos
śmietanę ubić, dodać koncentrat pomidorowy, zabielić sos sos doprawić do smaku solą i pieprzem gorącą pierś polać sosem przeprowadzić obróbkę wstępną pomidorów, pokroić w kostkę, posypać gotową potrawę udekorować gałązką tymianku i kiełkami lucerny SMACZNEGO