BIAŁKA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krwioobieg Duży i Mały Michał Ziemba i Jakub Michalik Kl I a.
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Odżywiaj się zdrowo 1.
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Olimpiada zdrowia.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
czyli W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść.”
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białka W diecie człowieka.
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczna
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Regularne i zdrowe odżywianie 
TRZYMAJ FORMĘ!.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Odżywiaj się zdrowo 1.
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

BIAŁKA

Rola białek w organizmie. Białka stanowią około 20% masy ciała dorosłego człowieka Są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu Jako tzw. enzymy biorą udział w większości reakcji zachodzących w organizmach żywych Biorą udział w transporcie różnych substancji (np. hemoglobina transportuje tlen i dwutlenek węgla) Jako przeciwciała dają odporność organizmowi Są również źródłem energii, dostarczają około 15% energii (spalanie 1g białka dostarcza 4,1 kcal)

Budowa białek. Białka to bardzo duże cząsteczki, zbudowane z setek lub tysięcy pojedynczych związków organicznych, zwanych aminokwasami fragment łańcucha białkowego

Produkty spożywcze będące źródłem białek

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko zależy od wieku, masy ciała, stanu zdrowia oraz rodzaju wykonywanej pracy.

Podział białek. Białka dzielimy na: pełnowartościowe, są to białka pochodzenia zwierzęcego, zawarte głównie w mięsie, rybach, drobiu serach, mleku i jajach niepełnowartościowe, są to białka pochodzenia roślinnego, zawarte głównie w grochu, soi, fasoli, bobie oraz w takich produktach zbożowych jak pieczywo, zwłaszcza razowe, mąka, makarony, kasze

Niedobór białka w pożywieniu prowadzi do zahamowania wzrostu i rozwoju oraz zmniejsza odporność na choroby zakaźne. Na niedobory białka najbardziej wrażliwe są dzieci, młodzież, ludzie chorzy oraz kobiety w ciąży.

Źródła: W. Gołda, M. Kłyś, J. Wardas „Biologia dla gimnazjum część druga” Wydawnictwo Nowa Era http://portal.abczdrowie.pl/ http://mamzdrowie.pl/ http://eaglepackpolska.pl/ http://www.w-spodnicy.pl/ http://diety.sekrety-urody.net/