BIAŁKA
Rola białek w organizmie. Białka stanowią około 20% masy ciała dorosłego człowieka Są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu Jako tzw. enzymy biorą udział w większości reakcji zachodzących w organizmach żywych Biorą udział w transporcie różnych substancji (np. hemoglobina transportuje tlen i dwutlenek węgla) Jako przeciwciała dają odporność organizmowi Są również źródłem energii, dostarczają około 15% energii (spalanie 1g białka dostarcza 4,1 kcal)
Budowa białek. Białka to bardzo duże cząsteczki, zbudowane z setek lub tysięcy pojedynczych związków organicznych, zwanych aminokwasami fragment łańcucha białkowego
Produkty spożywcze będące źródłem białek
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko zależy od wieku, masy ciała, stanu zdrowia oraz rodzaju wykonywanej pracy.
Podział białek. Białka dzielimy na: pełnowartościowe, są to białka pochodzenia zwierzęcego, zawarte głównie w mięsie, rybach, drobiu serach, mleku i jajach niepełnowartościowe, są to białka pochodzenia roślinnego, zawarte głównie w grochu, soi, fasoli, bobie oraz w takich produktach zbożowych jak pieczywo, zwłaszcza razowe, mąka, makarony, kasze
Niedobór białka w pożywieniu prowadzi do zahamowania wzrostu i rozwoju oraz zmniejsza odporność na choroby zakaźne. Na niedobory białka najbardziej wrażliwe są dzieci, młodzież, ludzie chorzy oraz kobiety w ciąży.
Źródła: W. Gołda, M. Kłyś, J. Wardas „Biologia dla gimnazjum część druga” Wydawnictwo Nowa Era http://portal.abczdrowie.pl/ http://mamzdrowie.pl/ http://eaglepackpolska.pl/ http://www.w-spodnicy.pl/ http://diety.sekrety-urody.net/