KWASY W NASZYM OTOCZENIU

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Alkany CnH2n Cykloalkany CnH2n
Advertisements

KWASY I WODOROTLENKI.
Chemia w życiu codziennym
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Chemia w życiu codziennym
Węglowodory Alkohole Kwasy karboksylowe ZAKOŃCZ POKAZ.
Poznajemy składniki żywności !
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
Izoprenoidy, steroidy i ich pochodne
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Mieszanina a związki chemiczne
Sole w kuchni.
IZOMERIA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH Kliknij aby przejść dalej.
Czym są i do czego są nam potrzebne?
CHEMIA A WSPÓŁCZESNE SPOŁECZEŃSTWO
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Kwasy w naszym otoczeniu
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Witamina C Co to jest?.
Chemia na co dzień.
Alkohole.
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Alkeny – węglowodory nienasycone
Fenole.
Owoce.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Witaminy Jakub Dorobisz.
Węglowodory aromatyczne Areny
Zatrzymać lato w kuchni
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Kwasy karboksylowe Będę potrafił/a m.in.:
Alkohole.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Czyli kwasy w produktach spożywczych.
Substancje dodatkowe w żywności
KWASY Justyna Loryś.
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Dawki lecznicze Rodzaje dawek Klasy toksyczności
Rodzaje substancji leczniczych
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Reakcje estryfikacji i estry
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Kasia Domarecka Marysia Tuszyńska 3a G
Środki smakowo- zapachowe
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Kwasy w Medycynie.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Kwas askorbinowy .
Aldehydy i ketony.
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

KWASY W NASZYM OTOCZENIU

Kwasy organiczne Kwasy organiczne- organiczne związki chemiczne wykazujące właściwości kwasowe. Najpowszechniejsze kwasy organiczne to kwasy karboksylowe. Relatywnie mocne wśród kwasów organicznych są kwasy sulfonowe. Kwasowość wykazują także związki posiadające grupę hydroksylową lub grupę tiolową, a także enole oraz fenole. Nazwy systematyczne kwasów organicznych tworzy się od nazwy węglowodoru, który ma w cząsteczce tyle atomów węgla co kwas, dodając końcówkę "-owy".

Kwasy w kuchni Kwas octowy o steniu 6-10% to ocet używany jako przyprawa oraz środek konserwujący. Kwas cytrynowy jest jednym z kilku-dziesięciu składników cytryny. Decyduje o smaku cytryny, a jest go tylko 0,65%. W stanie czystyn występuje jako kwasek cytrynowy.

Kwas octowy Kwas cytrynowy

3. Kwas masłowy o charakterystycznym, niemiłym zapachu tworzy się w maśle wystawionym na działanie promieni UV w procesie tzw. jełczenia. 4. Kwas jabłkowy występuje w jabłkach i rabarbarze. Im więcej kwasu w owocach tym kwaśniejszy smak.

Kwas masłowy Kwas jabłkowy

5. Kwas winowy tworzy się w winogronach, więc jest w winach z winogron. 6. Kwas mlekowy powstaje w mleku pod wpływem bakterii w procesie tzw. kwaszenia, stanowi składnik mleka, kefiru, jogurtu. Występuje też w kapuście kiszonej i ogórkach. 7. Kwas szczawiowy występuje w szczawiu, szpinaku, pomidorach. W nadmiernych ilościach może być niebezpieczny.

Kwas winowy Kwas mlekowy Kwas szczawiowy

Kwasy w apteczce 1. Kwas salicylowy- składnik spirytusu salicylowego,który zawiera 70% alkoholu, 28% wody i 2% kwasu. Spirytus salicylowy nadaje się do dezynfekcji ran zewnętrznych.

2. Kwas acetylosalicylowy (aspiryna, polopiryna) jest lekiem przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym.

3. Kwas askorbinowy (witamina C) jej niedobór powoduje szkorbut, obniżenie odporności.

4. Kwas borowy H3BO3 działa przeciwzapalnie i jest stosowany do robienia okładów.

Bibliografia: "Chemia dla gimnazjalistów" Maria Torbicka, Krzysztof M. Pazdro "wikipedia.pl" "psychodelik.pl"

Wykonała: Sara Bagińska klasa IIa