DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy kwasy reagują z solami?
Advertisements

Autorzy : Jakub Horn, Paweł Rogalski, Jakub Wojciechowski
Chrom.
Mangan (Mn).
Tlen i azot jako składniki powietrza
[Aleksander Dziedzic]
Informacje Podstawowe
CUKRY.
Metale i stopy metali.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Doświadczenia chemiczne
Chrom Klaudia Laks, 1bL Duże Koło Chemiczne, Liceum Akademickie w ZS UMK w Toruniu (2012/2013)
Mieszanina a związki chemiczne
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
I ICH ZASToSOWANIA WYK. NATALIA HOANG KL. 3B
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
Skąd wziąć rozwiązanie?
CUKRY.
Czym są i do czego są nam potrzebne?
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Czy przeciwieństwa się przyciągają ?
Wykonał Piotr woźnicki
Najbardziej popularne źródła energii
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Jak kipi mleko ?.
Podsumowanie - wykład 2 Struktura kwasów nukleinowych ( DNA i RNA)
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Budowa chemiczna kości
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
TOPIC: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU ODDECHOWEGO
Doświadczenie z atramentem
WĘGLOWODORY.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Fenole.
PROMIENIE ULTRAFIOLETOWE.
ALKINY.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
Białka 2. Opracowano na podstawie
Chyba wiem, co jem?.
Białka Opracowano na podstawie:
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
UNIWERSYTET OPOLSKI Wydział chemii. Czwartek r Po raz kolejny, nasze liceum otrzymało szansę na naukę w praktyce. Precyzując - kolejna szansa.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Czy substancje można mieszać?
DYFUZJA.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Biochemia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Powtórka chemia.
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO K. I. kl. 3

Materiały, sprzęt i odczynniki pół litra mleka; słoik; 250ml octu (10-procentowego roztworu kwasu octowego CH3COOH).

Opis czynności 1. Do słoika wlać gorące mleko. 2. Do mleka dodać szklankę octu.

Obserwacje: Po dodaniu octu do gorącego mleka, oddzieliły się poszczególne składniki mleka i powstała mieszanina niejednorodna o nieprzyjemnym zapachu.

Wnioski Pod wpływem kwasu octowego (CH3COOH) następuje denaturacja białka i na skutek tego białko ścina się wytrącając osad . Białko znajdujące się w mleku to kazeina. Niewielka część białek ulega trwałej denaturacji pod wpływem zwiększonego stężenia soli w roztworze, jednak proces wysalania jest w większości przypadków w pełni odwracalny, dzięki czemu umożliwia izolowanie lub rozdzielanie białek.

Użyte pojęcia: Denaturacja białek polega na całkowitym zniszczeniu ich struktury, przestrzennej; zachodzi na skutek działania wysokiej temperatury, stężonych kwasów, soli niektórych metali i detergentów. Kazeina - białko złożone, zawierające kwas ortofosforowy(V) (fosfoproteina). Występuje w mleku w postaci soli wapniowej. Utrzymuje tłuszcz w mleku w postaci zemulgowanej (emulgowanie).

Źródła wiedzy wykorzystane do wykonania powyższej prezentacji: http://portalwiedzy.onet.pl/29875,,,,kazeina,haslo.html http://www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/biochemia/1294 7-właściwości_fizyczne_i_chemiczne_białek.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Białka