DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO K. I. kl. 3
Materiały, sprzęt i odczynniki pół litra mleka; słoik; 250ml octu (10-procentowego roztworu kwasu octowego CH3COOH).
Opis czynności 1. Do słoika wlać gorące mleko. 2. Do mleka dodać szklankę octu.
Obserwacje: Po dodaniu octu do gorącego mleka, oddzieliły się poszczególne składniki mleka i powstała mieszanina niejednorodna o nieprzyjemnym zapachu.
Wnioski Pod wpływem kwasu octowego (CH3COOH) następuje denaturacja białka i na skutek tego białko ścina się wytrącając osad . Białko znajdujące się w mleku to kazeina. Niewielka część białek ulega trwałej denaturacji pod wpływem zwiększonego stężenia soli w roztworze, jednak proces wysalania jest w większości przypadków w pełni odwracalny, dzięki czemu umożliwia izolowanie lub rozdzielanie białek.
Użyte pojęcia: Denaturacja białek polega na całkowitym zniszczeniu ich struktury, przestrzennej; zachodzi na skutek działania wysokiej temperatury, stężonych kwasów, soli niektórych metali i detergentów. Kazeina - białko złożone, zawierające kwas ortofosforowy(V) (fosfoproteina). Występuje w mleku w postaci soli wapniowej. Utrzymuje tłuszcz w mleku w postaci zemulgowanej (emulgowanie).
Źródła wiedzy wykorzystane do wykonania powyższej prezentacji: http://portalwiedzy.onet.pl/29875,,,,kazeina,haslo.html http://www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/biochemia/1294 7-właściwości_fizyczne_i_chemiczne_białek.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Białka