Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Advertisements

„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
S. Potempski, Instytut Energii Atomowej, MANHAZ
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Biuro Mleka 1 Dopłata krajowa - Projekt -. Biuro Mleka 2 Założenia Beneficjenci do szkół podstawowych uczniowie uczęszczający do szkół podstawowych Wysokość
Analiza ryzyka projektu
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych
DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
SKUTKI INSPEKCJI Patricia Lallement DGAL-SDSSA-Komórka ds. działań horyzontalnych.
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
Problemy w stosowaniu przepisów wykonawczych MRiRW dotyczących obrotu zwierzętami Michał Rudy Darek Makowski.
Rola kontroli skarbowej w wykrywaniu nieprawidłowości Departament Certyfikacji i Poświadczeń Środków z UE w Ministerstwie Finansów.
Rola Instytucji Audytowej
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Spółdzielnia Usługowo Produkcyjna Kółek Rolniczych „PROAGRO” ul. Polna Chrzypsko Wielkie.
PREPARATYWNA CHROMATOGRAFIA CIECZOWA.
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Wyjątek: Na raz 60 szt. 35% 1 36,50 zł Cena detaliczna 210 zł Deklaracja członkowska 60 zł 1 26, 00 zł 40% Lider i Senior Dystrybutor.
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Audyt wewnętrzny w systemie kontroli zarządczej
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Projekt Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Zarządzanie projektami
Radzi Pomaga Informuje
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Jakość żywności w Polsce
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
KOLEKTOR ZASOBNIK 2 ZASOBNIK 1 POMPA P2 POMPA P1 30°C Zasada działanie instalacji solarnej.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
ZDROWIE I BEZPIECZEŃSTWO W MIEJSCU PRACY
Usługi BDO - odpowiedź na realne potrzeby rynku
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
Kontrola urzędowa jakości zdrowotnej żywności – system RASFF
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Program Leonardo da Vinci: Projekt EDFORSA Zapobieganie ryzyku i ochrona zdrowia w edukacji dorosłych Risk prevention and health protection in adult education.
USTAWA z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych
Elementy geometryczne i relacje
Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania
„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE
Krytyczne punkty kontroli - CCP
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
Dyrektywa IED – zmiany w zasadach kontroli instalacji IPPC Warszawa, 24 października 2013r.
PODZIAŁ KONTROLI W SK I ISWK, ICH CECHY CHARAKTERYSTYCZNE I PLANOWANIE KONTROLI Marek Gall Wydział Inspekcji WIOŚ w Warszawie Październik 2013r. 1.
POWIĄZANIE ANALIZY WIELOKRYTERIALNEJ Z KATEGORIĄ RYZYKA ZAKŁADU I PLANOWANIEM – TABELA RYZYKA Marek Gall Wydział Inspekcji WIOŚ w Warszawie Październik.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Działania.
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
„ Procedury Urzędu Marszałkowskiego – mechanizmy funkcjonowania” Bartosz Szymański Naczelnik Wydziały Zarządzania PROW Urząd Marszałkowski Województwa.
Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności Dyrekcja Generalna ds. Żywności Poddyrekcja bezpieczeństwa sanitarnego produktów żywnościowych Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności Patricia Lallement TITRE

Cele i charakterystyka Programowanie wg oceny ryzyka wymaganej w planie wspólnotowym (artykuł 3 rozporządzenia (CE) nr 882/2004) : Określone zagrożenia związane z żywnością, procesami technologicznymi, sprzętem, substancjami, działaniami lub czynnościami Przeszłością producentów Wiarygodność jakichkolwiek kontroli własnych, przeprowadzanych przez podmioty sektora spożywczego Wszelką informacją…. + cel akredytacji (ISO 17020). “Wymyśleć” narzędzie do programowania zgodnie z hierarchią zagrożenia  Bez wyłączania innych czynników (dyspozycyjność personelu, działania lokalne i na skalę krajową o szczególnym charakterze, powiadomienia o zagrożeniu żywnościowe…)‏

Przypomnienie zasad Postępowania analitycznego Stan rzeczy : * niejednorodność presji kontrolnej * brak narzędzi programowanie intuicyjne lub wg różnych kryteriów

problematyka + + Dostępność środków Rutynowe inspekcje ruchome Narzędzie Oceny ryzyka = pilotaż automatyczny + Inspekcje o częstotliwości ustalonej zgodnie z przepisami (ubojnie / zakłady referencyjne exportowe, …)‏ Brać pod uwagę cele miejscowe wytyczane przez władze lokalne (prefekt, inne…)‏ TIAC, powiadomienie o zagrożeniu, skarga,…. Operacje szczególne zlecane przez DGAL (OAV, OFFA, …). + Dostępność środków

Przypomnienie zasad postępowania analitycznego Operacja ogłoszona w NS z 26 sierpnia 2003: Cel : Sprawdzić wzór umożliwiający obliczenie ryzyka dla zakładów zatwierdzonych, w celu opracowania programu kontroli opartego na ocenie ryzyka Ograniczone pole zastosowania : Program dla inspekcji ruchomych (rutynowych) w zakładach, które wcześniej ubiegały się o zezwolenie 10 DDSV zaangażowanych w to działanie : 21, 26, 31, 44, 45, 51, 57, 63, 72 et 89 Metoda : « oświadczenia ekspertów » (empiryczna)‏ No

Przypomnienie cd. Rachunek ryzyka = A x ( m + n )‏ b = Wielkośc produkcji A = Ryzyko teoretyczne wg kategorii zakładu c = « proces » ( b + c )‏ Rachunek ryzyka = A x ( m + n )‏ No m = plan zarządzania ryzykiem n = ocena inspektora

Plan działania Sformalizowanie obranego postępowania analitycznego (NS) i zastosowanie badania w pilotażowych DDSV Zebranie danych Obróbka statystyczna danych Zatwierdzenie składowych wzoru , zatwierdzenie współczynników No Określenie kategorii ryzyka (progi) Określenie częstotliwości kontroli Kryteria zmiany kategorii Nowy wzór

Wrażliwość konsumenta 2 wyniki wzoru Wrażliwość konsumenta (1 lub 2))‏ N = Ocena z siatki ogólnej I II IV III Potrzeba kontroli Wielkość produkcji Teoretyczne zagrożenie w zależności od kategorii zakładu A x b x S x M

A = ryzyko teoretyczne typowe dla zakładu Przykład dla « A » : Cat 6 : A=35 : - produkcja produktów rybołówstwa wrażliwych na histaminę surowych, wstępnie gotowanych, obrobionych po gotowaniu, świeżych lub schłodzonych produkcja przetworów mięsnych innych niż pozyskiwane z mięsa mielonego Sery z surowego mleka o skrzepie prasowanym nie gotowanym;

b= wielkośc produkcji b=1-2-3-4 Przykład : Zakład obróbki żab lub ślimaków lądowych: produkcja < 50 T/rok : b=1 50<produkcja <500 T/rok : b=2 500<produkcja <5000 T/rok : b=3 produkcja >5000 T/rok : b= 4

M: ocena ogólna M = 1-2-3-4 M = 1 : poziom spełnienia wymogów sanitarnych bardzo zadowalający M=2 : poziom spełnienia wymogów sanitarnych zadowalający mimo to występują nieznaczne uchybienia M=3 : poziom spełnienia wymogów sanitarnych nie zadowalający, obecność uchybień średniego stopnia M=4 : !!!!!!! : poziom spełnienia wymogów sanitarnych nie zadowalający ze znacznymi uchybieniami

Ocena ryzyka N N= Ocena ryzyka, podzielić na 4 klasy : I : ryzyko bardzo niskie II : ryzyko niskie III : ryzyko umiarkowane IV : ryzyko wysokie Jedna klasa = taka sama częstotliwość kontroli Progi zdefiniowane przez DDSV z wyjątkiem klasy IV = 480 Częstotliwości zdefiniowane przez DDSV z wyjątkiem klasy IV = 2 razy/rok

Graficzne przedstawienie wyników Krzywa rozłożenia ocen zakładów z próbki wg poziomu ryzyka S1 S2 S3 O g ó l n e r o z ł o ż e n i e k r z y w e j o c e n Ogólne rozłożenie krzywej ocen O Liczba zakładów No Poziom ryzyka

Liczba zakładów objętych programowaniem : 140 000 częstotliwość kontroli Potrzeba kontroli Ocena N określa częstotliwość wizyt w zakładzie W/w częstotliwość może być modyfikowana i dostosowywana w przypadku nowych elementów dotyczących przedsiębiorstw No klasa III x razy/ rok Klasa I razy/ rok Klasa II x razy/ rok KlasaIV 2x razy/rok Liczba zakładów objętych programowaniem : 140 000

Kryteria zmiany kategorii Po ocenie ryzyka: przyczyny zmiany kategorii Badanie przyczyn, które częstotliwość kontroli Badanie przyczyn, które częstotliwość kontroli Przykłady: - zasoby ludzkie chwilowo niedostępne (zarządzanie kryzysowe); - 2 kontrole następujące po sobie w zakładzie zatwierdzonym bez konieczności działania naprawczego; korzystny audyt zewnętrzny (iso 22000). Przykłady: zdarzenia poprzedzające (TIAC, wezwania do wykonania zobowiązań, zamknięcie administracyjne, mandat) Wymagania specjalne związane z zezwoleniami eksportowymi; wymagania zamawiającego; żądanie Prefekta.

przyszłe działania Programowanie prac: Etap 1: Wdrożenie obowiązkowe na poziomie wszystkich DDSV w 2009 r. Etap 2: plan « optymalizacji kontroli », informacje zwrotne/ wykorzystanie doświadczeń Częstotliwości sklasyfikowane I i III do określenia, IV ustalona Progi S1/S2 do zdefiniowania lokalnie, S3 ustalona Nowa formuła Wykorzystanie danych rok n+1 Bilans departamentalny, regionalny, międzyregionalny, krajowy - « nieodzowne » elementy kontroli kryteria zmiany klasy, przypadek l’ISO 22000 wydajność kontroli

wnioski Właściwe narzędzie wspomagające programowanie Powinno umożliwić optymalizację kontroli (związek z liczebnością kontrolerów)‏ Odpowiada celom A.Q. i zapisom rozporządzenia 882/2004