Chemia na talerzu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

„Projekt Smacznie, ale czy na pewno zdrowo,- czyli ile wiesz o tym, co jesz?” Grupa IV *Aneta Konieczna - lider *Maria Teper *Mateusz Tylka *Dariusz Łaś.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Zasady zdrowego stylu życia
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Chemia na co dzień.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Wiemy co jemy na II śniadanie?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Wyk. Przemysław Dubiński
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Chemia na talerzu

Czy wiesz co jesz?

?

Nie wielu z nas zwraca uwagę na składniki zawarte w danym produkcie Nie wielu z nas zwraca uwagę na składniki zawarte w danym produkcie. To oznacza że nie do końca dbamy o swoje zdrowie. Jak temu zaradzić ? Sprawdzaj co jesz!

„Podobno Polak zjada co roku trzy pudełka proszku do prania „Podobno Polak zjada co roku trzy pudełka proszku do prania. Nieświadomie. To nawozy, sterydy i inne chemiczne świństwa, jakimi szprycowane są warzywa czy wędlina.”                                                                                                                                                                                                                                       Anna Gozdowska

Chipsy Chipsy – to po prostu ziemniaki, które zostały wcześniej pokrojone na małe, cienkie plasterki, następnie zostały do nich dodane substancje smakowe i usmażone na oleju. Jednak Nie każdy ziemniak nadaje się do produkcji chipsów. Idealna bulwa ma regularny, owalny kształt, gładką i cienką skórkę i niską zawartość cukrów prostych, dzięki czemu plasterki nie ciemnieją i nie gorzknieją w czasie smażenia.

Słone Paluszki Skład paluszków: mąka pszenna, sól, tłuszcz roślinny, drożdże, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancja spulchniająca: wodorowęglan amonu.

Mąka pszenna - powoduje wzrost wydalania kwasów żółciowych i cholesterolu z kałem, co prawdopodobnie zmniejsza jego ilość we krwi. Pomaga on również w tworzeniu bardziej miękkiego stolca. Sól – z chemicznego punktu widzenia sól, którą na co dzień spożywamy to tzw. chlorek sodu. W tym połączeniu pierwiastki te występują w niejednakowych ilościach, a mianowicie sód stanowi około 40%, natomiast chlor 60%. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na chlorek sodu wynosi 500mg. Sól występuje w wielu produktach, które spożywamy codziennie np. maśle, serach, chlebie itd. Tłuszcz roślinny -tłuszcz jest jednym z niezbędnych składników odżywczych, ponieważ oprócz tego, że dostarcza nam energii, jest źródłem tzw. niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. NNKT). Z tego powodu tłuszczu z naszej diety wyeliminować całkowicie nie można.

Drożdże - drożdże mogą być stosowane w walce z wieloma przewlekłymi schorzeniami. Są doskonałym lekarstwem na niektóre choroby skóry, choroby przewodu pokarmowego, zapalenie nerwów, cukrzycę, dolegliwości wątroby. Ponieważ wspaniale oddziaływają na naszą cerę, w krótkim czasie likwidują trądzik.  Regulator kwasowości: wodorotlenek sodu – kwasy – substancje zwiększające kwasowość środków spożywczych i/lub wnoszące do nich kwaśny smak. Regulatory kwasowości - substancje zmieniające lub ustalające kwasowość środków spożywczych.

Jabłko Jabłko –to owoc, który rośnie na drzewie- jabłoni. Istnieje ponad 10 tys. odmian różniących się smakiem, aromatem, słodyczą, konsystencją, kształtem, barwą i rodzajem miąższu. Jabłka można jeść same, ale także w postaci dodatków do ciast, puddingów, w postaci soków, suszonych owoców, dżemów.

Skład jabłka - zawiera cukier, białka, witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy. Kwasy organiczne (głównie jabłkowy i cytrynowy) Garbniki. Ponadto jabłka dostarczają organizmowi soli wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz niewielkich ilości żelaza.

A wiec… gryziesz jabłko ? Czy jabłko ciebie ?

Coca-Cola Coca-Cola jest napojem o silnie kwasowym odczynie, a więc nie powinna być spożywana przez ludzi mających nadkwasotę. Magnez i cynk roztwarzają się w Coca- Coli z wydzieleniem produktu gazowego. Rdza zanika z powierzchni gwoździa. Dzieje się tak dlatego, że jony wodoru znajdujące się w Coli reagują z tlenkiem żelaza (III) Do Coca- Coli dodaje się cukier, ponieważ nadaje on charakterystyczny i słodkawy smak oraz podwyższa wartość energetyczną Coca Coli. Coca-Cola jest napojem smacznym i chętnie kupowanym obecnie, lecz nie do końca zdrowym. tym czy nam zaszkodzi, czy też nie zdecydujemy sami, bo jak wiadomo: ,,Co za dużo to i niezdrowo”.

Baton Cukier, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz roślinny miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, laktoza, sód, białko jaja, emulgator (lecytyna sojowa), aromaty, zhydrolizowane białko mleka, barwnik (E124). (Śladowe ilości: orzeszek ziemny, orzech laskowy, migdał, sezam).

Materiały pomocnicze : http://www.smacznie-zdrowo.yoyo.pl/produkty.php?id=baton www.google.pl

Przygotowała : Marta Kalinowska