Zasady prawidłowego żywienia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wiem co jem.
Advertisements

Więcej wiesz - zdrowiej jesz N.W. uczennica I Liceum Ogólnokształcące w Ciechanowie Opiekun – Violetta Matla.
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Układ pokarmowy.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Czy w diecie dzieci potrzebne są suplementy ?
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Na sportowo to zawsze zdrowo
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
Zapis prezentacji:

Zasady prawidłowego żywienia Seminarium

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA Dbaj o różnorodność spożywanych produktów Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii) Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem Mięso spożywaj z umiarem Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy Ograniczaj spożycie soli. Pij wystarczającą ilość wody. Nie pij alkoholu

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM (Instytutu Żywności i Żywienia 2009) 1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. 2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. 3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). 4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. 10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

Barwniki w żywności Kwas karminowy, koszenila, karmina (E120) – organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żyjących w Meksyku. Od starożytności aż po XVI wiek uzyskiwano go także z czerwców polskich (Porphyrophora polonica).

Betanina, czerwień buraczana (E162) – organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów. Naturalny barwnik spożywczy koloru ciemnoczerwonego do fioletowego, otrzymywany z buraka ćwikłowego W zastosowaniach spożywczych jest nieszkodliwa (zostaje całkowicie wydalona z organizmu wraz z moczem), ale w związku z tym, iż zawiera azotany, jest niezalecana dla dzieci.

kurkumina (E100) - żółtopomarańczowy naturalny karoten (E160a) antocyjany (E163) – od czerwonej po fioletową karmele (E150) i melanoidy - brązowy chlorofil (E140) - zielony