Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Krew i jej role Dostarcza tlen i substancje odżywcze Dostarcza tlen i substancje odżywcze Pobieranie dwutlenku węgla z komórek Pobieranie dwutlenku węgla.
Projekt i opracowanie :
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 7 kwietnia
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Prezentację wykonali:
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
1. Wysiłek a układ krążenia
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Wegetarianizm.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
"Pies jest jedynym stworzeniem na ziemi, które kocha cię więcej niż siebie samego" Josh Billings.
POLACY a problemy z masą ciała
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Białko.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Walory aktywności fizycznej:
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Kierunki przemian metabolicznych
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Fizjologiczne podstawy rekreacji ruchowej
Wykład wygłoszony Następnie utworzono Koło Medyczne i dalsze wykłady odbywały się w ramach tego koła.
CZYNNIKI RYZYKA Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i siedzący tryb życia doprowadziły do wzrostu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,
Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,
Trzeba odżywiać się zdrowo
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Układ wydalniczy Układ moczowy
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Zdrowe odżywianie Jak sie odżywiać ?. Owoce ● Jabłka, banany, itp...
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowy tryb życia.
Dobry i zły cholesterol
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
 Czym są przeciwutleniacze?  Funkcje przeciwutleniaczy  Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym  Naturalne przeciwutleniacze.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ALKOHOLIZM
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Atelowoda Komórkowa.
Zapis prezentacji:

Zdrowe odrzywianie

Polskie jabłka

Hiszpanskie jabłka

Suszone jabłka

Skład

Kalorie jabłek

Mus z jabłek

Desery z jabłkami

Po ci je się jabłka Wystarczy każdego dnia zjeść 1-2 duże jabłka, by obniżyć stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału. Jabłka dostarczają sporo błonnika, a dokładniej pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu HDL w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu we krwi. Neutralizując kwasy żółciowe, pektyny wymuszają na wątrobie pobieranie cholesterolu z krwi. Dodatkowo zawarte w jabłkach przeciwutlenicze flawonoidy skutecznie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Sprawny przepływ krwi ułatwia usuwanie niechcianego tłuszczu z organizmu.

2 powód Jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony, które mają na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Są "zdeterminowane", by przyłączyć lub oddać ten elektron, wykazując przy tym dużą, często niszczącą aktywność chemiczną. Utleniają każdy związek, z którym nawiążą kontakt. W organizmie człowieka atakują związki, których cząsteczki mają podwójne wiązania, czyli wszelkie białka, kwas dezoksyrybonukleinowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład błon komórkowych, niektóre cukry złożone.

Napój z jabłek